Wiatr i deszcz za oknem odbierają Ci się chęć do życia, a może zupełnie odwrotnie nabierasz ogromnej chęci na pichcenie w kuchni rozgrzewających pyszności, żeby potem dziarsko ruszyć pobiegać albo na spacer z psem? Oto idealny przepis pomocny w obu sytuacjach :).
Rozgrzewająca Gryczanka z Pieczonym Jabłkiem
DrukujProdukty
- 3/4 kubka niepalonej kaszy gryczanej
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru z kwiatów kokosa
- 1 lub 2 jabłka (pokrojone na cząstki)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru z kwiatów kokosa
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
Wykonanie
- Rozgrzej piekarnik to temperatury 200-220 st.C.
- Piecz jabłka w naczyniu żaroodpornym (posmarowanym olejem kokosowym) posypane cynamonem i cukrem (ok. 20-30 minut, tak na oko, żeby były lekko zrumienione).
- W międzyczasie ugotuj kaszę gryczaną również z olejem kokosowym, cynamonem i cukrem kokosowym.
- Gotową kaszę podawaj z pieczonymi jabłkami. Jeśli w trakcie pieczenia powstał sok (zależy od jabłek) polej nim kaszę z jabłkami. Gotowe!
5 komentarzy
Jakie proste, ale rozgrzewające i smaczne połączenie! Te pieczone jabłka musiały smakować wspaniale z gryczaną… 😉
Wygląda bardzo smacznie! 😉
proste, a najlepsze 🙂
świetne! akurat mam kaszę gryczaną, więc koniecznie coś z nią dziś przygotuję 🙂 a te pieczone jabłka musiały wręcz rozpływać się w ustach 🙂
Bardzo mi się podoba takie połączenie smaków – wszystkie składniki idealnie się uzupełniają, a całość wygląda naprawdę przepysznie 🙂