Jaglanka z gorącymi morelami

by magda
Jaglanka z gorącymi morelami_Przepis Niebieski Migdał

Kasza jaglana to śniadaniowy klasyk. Przez swój neutralny smak jest idealną bazą do kulinarnych eksperymentów. Ugotowana na mleku z nerkowców jest subtelna i kremowa. Podana z duszoną morelą na soku z pomarańczy jest wspaniałym początkiem dnia. Orzechy laskowe natomiast dodają jest charakteru.

Jaglanka z gorącymi morelami

Drukuj
Porcja dla: 2 Czas przygotowania:

Produkty

  • 8 łyżek kaszy jaglanej
  • 1 i ½ kubka mleka z nerkowców
  • 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
  • szczypta soli
  • 4-5 moreli, pokrojone w ćwiartki, a następnie w plastry
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • sok z ½ pomarańczy
  • Dodatki
  • 2 łyżka rozdrobnionych orzechów, uprażonych na suchej patelni
  • 1-2 łyżeczki oleju dyniowego

Wykonanie

  1. Wypłucz kasze jaglaną gorącą wodą.
  2. W rondelku wymieszaj kaszę jaglaną, mleko z orzechów, cynamon i sól. Redukuj na wolnym ogniu 12-15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż do odparowania płynu.
  3. W drugim rondelku duś 6-8 minut ćwiartki moreli z cukrem kokosowym i sokiem z pomarańczy. Możesz również dodać odrobinę cynamonu.
  4. Gotową kaszę jaglaną przełóż do miseczek, dodaj duszone morele, posyp orzechami laskowymi i skrop olejem dyniowym.
0 komentarz
0

You may also like

Zostaw komentarz