Kasza jaglana to śniadaniowy klasyk. Przez swój neutralny smak jest idealną bazą do kulinarnych eksperymentów. Ugotowana na mleku z nerkowców jest subtelna i kremowa. Podana z duszoną morelą na soku z pomarańczy jest wspaniałym początkiem dnia. Orzechy laskowe natomiast dodają jest charakteru.
Jaglanka z gorącymi morelami
DrukujProdukty
- 8 łyżek kaszy jaglanej
- 1 i ½ kubka mleka z nerkowców
- 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
- szczypta soli
- 4-5 moreli, pokrojone w ćwiartki, a następnie w plastry
- 1 łyżka cukru kokosowego
- sok z ½ pomarańczy
- Dodatki
- 2 łyżka rozdrobnionych orzechów, uprażonych na suchej patelni
- 1-2 łyżeczki oleju dyniowego
Wykonanie
- Wypłucz kasze jaglaną gorącą wodą.
- W rondelku wymieszaj kaszę jaglaną, mleko z orzechów, cynamon i sól. Redukuj na wolnym ogniu 12-15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż do odparowania płynu.
- W drugim rondelku duś 6-8 minut ćwiartki moreli z cukrem kokosowym i sokiem z pomarańczy. Możesz również dodać odrobinę cynamonu.
- Gotową kaszę jaglaną przełóż do miseczek, dodaj duszone morele, posyp orzechami laskowymi i skrop olejem dyniowym.