Bób obniża poziom cukru we krwi

Ma nie tylko sporo błonnika, ale również niską wartością indeksu glikemicznego (IG). Te właściwości powodują, że jest on wyjątkowo korzystny dla osób zagrozonych lub chorujących na cukrzycę.

Bób chroni przed rakiem jelita grubego

Wynika to z obecności w bobie lektyny. Związek ten, wnikając w błonę śluzową jelita, uniemożliwia powstanie komórek rakowych i hamuje rozmnażanie już zmutowanych.

Sałatka z Bobu z Miętą i Zieloną Pietruszką

Drukuj
Porcja dla: 2-3 Czas przygotowania:

Produkty

  • 3 kubki ugotowanego ale dente bobu
  • 1/2 kubka drobno pokrojonej zielonej pietruszki
  • 1/4 kubka drobno pokrojonej mięty
  • 1/2 czerwonej cebuli, drobno pokrojonej (opcjonalnie)
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka ostu balsamicznego
  • 1 spory ząbek czosnku (zmiażdżony)
  • świeżo mielony pieprz, do smaku
  • sól

Wykonanie

  1. Po przepłukaniu warzywa , wrzuć go do gotującej się wody. Niektórzy dodają płaską łyżeczkę cukru (na 1 kg) do smaku. Ja sama tego nie robię. Bób doprawiamy łyżeczką soli pod koniec gotowania (wrzucamy go do nieosolonej wody!).
  2. Połącz wszystkie składniki sałatki. Jeśli nie lubisz jeść bobu ze skórką, to go obierz. Ja osobiście jem w całości.
  3. Gotowe! Podawaj ze świeżą, chrupiącą bagietką.

Notes

Sałatkę warto odstawić na chwilę, żeby smaki się lekko przegryzły.