Sałatka z bobu z miętą i zieloną pietruszką jest bardzo lekka i aromatyczna.
Ten strączek, podobnie jak soja czy soczewica, jest doskonałym źródłem białka o wysokiej wartości biologicznej (w bobie jest go ok.20 proc.), nie zawiera też tłuszczu! W okresie letni zjadam go w ogromnych ilościach. Uwielbiam! Świeży bób jest intensywnie zielony, jędrny i twardy, ma gładką skórkę i przyjemnie pachnie.
Bób wspomaga odchudzanie – jest niskokaloryczny, a jednocześnie pożywny
Kubek gotowanego bobu to niecałe 190 kcal, zawiera również śladowe ilości tłuszczu, a przy tym jest bardzo odżywczy. Oprócz białka, bób zawiera bogaty zestaw witamin (m.in. witaminy C, A, kwas foliowy, B1, B6) i minerałów (np. wapń, żelazo, magnez, cynk).
Bób to również świetne źródło tak ważnego w diecie błonnika (100 g bobu zawiera go ok. 5,8 g; wg zaleceń WHO, dzienne zapotrzebowanie na błonnik u osoby dorosłej wynosi ok. 20–40 g). Obecność błonnika w bobie sprawia, że jedzenie tego warzywa zapewnia uczucie sytości na długo, usprawnia pracę jelit i wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn.
Bób obniża poziom cukru we krwi
Ma nie tylko sporo błonnika, ale również niską wartością indeksu glikemicznego (IG). Te właściwości powodują, że jest on wyjątkowo korzystny dla osób zagrozonych lub chorujących na cukrzycę.
Bób chroni przed rakiem jelita grubego
Wynika to z obecności w bobie lektyny. Związek ten, wnikając w błonę śluzową jelita, uniemożliwia powstanie komórek rakowych i hamuje rozmnażanie już zmutowanych.
Sałatka z Bobu z Miętą i Zieloną Pietruszką
DrukujProdukty
- 3 kubki ugotowanego ale dente bobu
- 1/2 kubka drobno pokrojonej zielonej pietruszki
- 1/4 kubka drobno pokrojonej mięty
- 1/2 czerwonej cebuli, drobno pokrojonej (opcjonalnie)
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka ostu balsamicznego
- 1 spory ząbek czosnku (zmiażdżony)
- świeżo mielony pieprz, do smaku
- sól
Wykonanie
- Po przepłukaniu warzywa , wrzuć go do gotującej się wody. Niektórzy dodają płaską łyżeczkę cukru (na 1 kg) do smaku. Ja sama tego nie robię. Bób doprawiamy łyżeczką soli pod koniec gotowania (wrzucamy go do nieosolonej wody!).
- Połącz wszystkie składniki sałatki. Jeśli nie lubisz jeść bobu ze skórką, to go obierz. Ja osobiście jem w całości.
- Gotowe! Podawaj ze świeżą, chrupiącą bagietką.
Notes
Sałatkę warto odstawić na chwilę, żeby smaki się lekko przegryzły.