Meksykańska komosa z awokado

by magda
Meksykańska komosa z awokado_Niebieski Migdał Wegańśki lunchbox

Meksykańska komosa ryżowa z czarną fasolą i kukurydzą jest bardzo łatwa do przygotowania, pełna protein i tak taka pyszna! To idealny przepis na lunch podczas intensywnych dni! Uwielbiam ją z dużą ilością świeżej pietruszki i dojrzałym awokado.

Meksykańska komosa z awokado

Drukuj
Porcja dla: 3-4 Czas przygotowania:

Produkty

  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ½ papryczki jalapeno lub chili, opcjonalnie*
  • 1 kubek kukurydzy, najlepiej świeżej lub mrożonej
  • 1 15 oz czarnej fasoli 1 puszka
  • 3 kubki ugotowanej komosy (ok. )1 kubek nieugotowanej
  • 1 łyżka kminu
  • 1 łyżeczka chili
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 kubek passaty
  • Sól i pieprz, do smaku
  • Świeża kolendra lub zielona pietruszka, poszatkowana, w dowolnej ilości
  • sok z 1 limonki
  • awokado

Wykonanie

  1. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, wlej olej. Dodaj jalapeno, kukurydzę i czarną fasolę duś pod przykryciem aż kukurydza będzie miękka, około 3 -5 minut.
  2. Dodaj komosę ryżową, kmin i chili. Dokładnie wymieszaj i duś cały czas mieszając, aż komosa stanie się gorąca i zacznie trochę chrupać, około 3 minuty.
  3. Dodaj pomidorową passatę i gotuj przez około 3-4 minuty.
  4. Zdejmij z ognia i ostudź przez 5-10 minut, następnie spulchnij widelcem, posyp kolendrą, wciśnij sok z limonki.
  5. Przełóż do pudełka i dodaj plasterki awokado. Możesz też zawinąć w placki tortilli lub papier ryzowy.

 

Notes

* jeśli ostre smaki nie są dla Ciebie, zrezygnuj z tego produktu 😉

0 komentarz
1

You may also like

Zostaw komentarz