Sałatka z pieczonych ziemniaków z orzechami włoskimi

by magda
Sałatka z pieczonych ziemniaków z orzechami włoskimi

Kulinarne spotkanie tradycyjnego, polskiego ziemniaka z orzechem włoskim.

Z tego musiało wyjść coś dobrego, zwłaszcza jeśli dołączyła do nich pachnąca bazylia, zielony szczypiorek i musztardowy sos z ziarenkami gorczycy.

Jednym słowem! Petarda!

 

Sałatka z pieczonych ziemniaków z orzechami włoskimi

Drukuj
Porcja dla: 3-4 Czas przygotowania:

Produkty

  • 750 g małych ziemniaków do pieczenia
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ½ kubka orzechów włoskich, podprażonych i pokrojonych
  • 1 mały pęczek bazylii, poszatkowane listki
  • 1 mały pęczek szczypiorku, drobno pokrojony
  • Sos Vinaigrette
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • ½ łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich lub dyni
  • 2 łyżki oliwy
  • Sól i świeżo mielony pieprz, do smaku

Wykonanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 220o
  2. Umyj ziemniaki, wysusz i przekrój na połowy. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop olejem rzepakowym i dokładnie wymieszaj, najlepiej rękoma. Lekko posól i popieprz.
  3. Wstaw ziemniaki do piekarnika i piecz aż będą miękkie.
  4. Przygotuj sos: dokładnie poszatkuj i rozgnieć czosnek. Przełóż do miseczki i wymiesza pastę czosnkową z sokiem z cytryny, octem i dwoma rodzajami musztardy. Stopniową dodaj oliwę i olej, cały czas mieszając aż olej się zemulguje. Na koniec dodaj do smaku sól i pieprz.
  5. Przełóż ziemniaki do dużej miski, dodaj szczypiorek i sos vinaigrette . Używając łyżki rozgnieć lekko kilka ziemniaków. Wymieszaj i odstaw na co najmniej 50-60 minut w temperaturze pokojowej.
  6. Przed samym podaniem dodaj prażone orzechy i bazylię.
0 komentarz
1

You may also like

Zostaw komentarz