Kulinarne spotkanie tradycyjnego, polskiego ziemniaka z orzechem włoskim.
Z tego musiało wyjść coś dobrego, zwłaszcza jeśli dołączyła do nich pachnąca bazylia, zielony szczypiorek i musztardowy sos z ziarenkami gorczycy.
Jednym słowem! Petarda!
Sałatka z pieczonych ziemniaków z orzechami włoskimi
DrukujProdukty
- 750 g małych ziemniaków do pieczenia
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- ½ kubka orzechów włoskich, podprażonych i pokrojonych
- 1 mały pęczek bazylii, poszatkowane listki
- 1 mały pęczek szczypiorku, drobno pokrojony
- Sos Vinaigrette
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka musztardy z całymi ziarnami gorczycy
- ½ łyżki musztardy Dijon
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżki oleju z orzechów włoskich lub dyni
- 2 łyżki oliwy
- Sól i świeżo mielony pieprz, do smaku
Wykonanie
- Rozgrzej piekarnik do 220o
- Umyj ziemniaki, wysusz i przekrój na połowy. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop olejem rzepakowym i dokładnie wymieszaj, najlepiej rękoma. Lekko posól i popieprz.
- Wstaw ziemniaki do piekarnika i piecz aż będą miękkie.
- Przygotuj sos: dokładnie poszatkuj i rozgnieć czosnek. Przełóż do miseczki i wymiesza pastę czosnkową z sokiem z cytryny, octem i dwoma rodzajami musztardy. Stopniową dodaj oliwę i olej, cały czas mieszając aż olej się zemulguje. Na koniec dodaj do smaku sól i pieprz.
- Przełóż ziemniaki do dużej miski, dodaj szczypiorek i sos vinaigrette . Używając łyżki rozgnieć lekko kilka ziemniaków. Wymieszaj i odstaw na co najmniej 50-60 minut w temperaturze pokojowej.
- Przed samym podaniem dodaj prażone orzechy i bazylię.