Bardzo lekka i delikatna sałatka. Sos vinegrette z limonką i świeżym imbirem oraz prażone orzechy ziemne nadają jej azjatycki charakter. Jeśli lubisz wietnamskie „spring rolls”, czyli świeże warzywa w papierze ryżowym, pokochasz też sałatkę. Jeśli zależy ci na czym bardziej sycącym podaj sałatkę z pokrojonym w plasterki dojrzałym awokado.
Sałatka ze Szklistym Makaronem
DrukujProdukty
- 100 makaronu szklistego (z fasoli, grochu)
- 1 papryka
- 1 ogórek
- 1 rzodkiew
- 2 marchewki
- ½ kubka poszatkowanej cieniutko czerwonej kapusty, opcjonalnie
- ½ kubka pokruszonych orzeszków ziemnych
- 1 łyżka prażonego sezamu
- ½ kubka pokrojonej, świeżej kolendry
- | SKŁADNIKI SOSU:
- sok z 1 limonki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka syropu klonowego lub ksylitolu
- 1 łyżka drobno pokrojonego , świeżego imbiru
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka oleju z awokado lub winogron
- 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
- ½ łyżeczki pasty chili
Wykonanie
- Wymieszaj w słoiczku wszystkie składniki sosu. Odstaw.
- Makaron zalej wrzącą wodą i odstaw pod przykryciem na 5-10 minut lub postępuj według instrukcji na opakowaniu.
- W między czasie przygotuj warzywa. Paprykę, marchew, ogórek i kapustę pokrój na cienkie paseczki. Im drobniejsze będą tym sałatka wyjdzie bardziej delikatna.
- Poszatkuj zioła i pokrusz orzeszki ziemne.
- Do pokrojonych warzyw dodaj schłodzony makaron, sos, sezam i kolendrę. Przed podaniem posyp sałatkę pokruszonymi orzeszkami ziemnymi.