Niebieski Migdał | Zielony kolektyw
  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O mnie
    • Team “Niebieski Migdał”
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt

Niebieski Migdał | Zielony kolektyw

Zielony kolektyw

  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O mnie
    • Team “Niebieski Migdał”
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt
0
Kiszone i fermentowaneZupy

Żytni zakwas na Wegański Żurek

by magda 12 kwietnia 2023
12 kwietnia 2023
Żytni zakwas na żurek_Przepis_Niebieski Migdał

Na moim blogu nie mogło zabraknąć zakwasu z żyta. Uwielbiam żurek, jego wersja roślinna często ląduje na naszym stole. Lekka i aromatyczna! Taka jak lubię!

 

Domowe przepisy Magdalena Pieńkos Niebieski Migdał#DobryFerment

Żytni zakwas na Wegański Żurek

Drukuj
Porcja dla: 1-6 Czas przygotowania: 5 minut + fermentacja

Produkty

  • 2/3 kubka mąki żytniej razowej
  • 500 ml ciepłej przegotowanej wody |
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu
  • kawałek chleba żytniego na zakwasie

Wykonanie

  1. Do dużego szklanego słoika włóż wszystkie czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.
  2. Wsyp mąkę żytnią i zalej letnią, przegotowaną wodą.
  3. Na końcu dodaj kawałek chleba.
  4. Słoik przykryj gazą albo lnianą ścierką i odstaw na 4 – 5 dni w ciepłe, ciemne miejsce. Nie można słoika wystawiać na słońce. Od czasu do czasu zamieszaj zawartość słoika drewnianą łyżką.

Notes

Po 4 – 5 dniach zakwas jest już gotowy. Można używać go od razu albo zakręcić słoik i przechowywać w lodówce do około 3-4 tygodni.

0 komentarz
0
FacebookPinterestEmail

You may also like

Kimchi tradycyjne, aczkolwiek wegańskie

21 marca 2023

Kiszony Koper Włoski, czyli siejemy ferment zimą

25 kwietnia 2021

Wegańska Zupa Wonton

21 marca 2021

Kiszony Seler Naciowy

20 listopada 2020

Zupa kukurydziana w stylu azjatyckim

19 czerwca 2020

Ogórki małosolne

6 czerwca 2020

Kiszona rzodkiewka z imbirem i syropem klonowym

6 maja 2020

Zakwas z buraków

12 grudnia 2019

Kiszone Zielone Pomidory

28 września 2019

Wędzony Krem z Kalafiora z Chrupiącą Czerwoną Cebulką...

1 marca 2019

Zostaw komentarz Anuluj odpowidź

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Zostańmy w kontakcie

Facebook Instagram

Moje autorskie książki

WEGEMANIA Magdalena Pieńkos Kuchnia Roślinna

Domowe przepisy Magdalena Pieńkos Niebieski Migdał

Książka_kuchnia weganska_Magdalena Pieńkos

Popularne przepisy

  • Owsianka z Siemieniem Lnianym na przemianę materii

  • Białe Brownies z Fasoli

  • Fermentowany sos chili

  • Koktajl Malina & Banan z Mlekiem Kokosowym

  • Namaczanie orzechów i nasion. Jak to robić?

Facebook

Facebook

Ostanie wpisy

  • Sałatka z Bobu z Miętą i Zieloną Pietruszką

    3 lipca 2023
  • Makaron z brązowego ryżu z pomidorowo-paprykową cieciorką

    1 lipca 2023

Newsletter

 Kto wie, może kiedyś otrzymasz ode mnie jakąś ciekawą wiadomość. Wszystko się może zdarzyć!

Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

NIE BĄDŹ SZARAKIEM | KIKOMO


Wracaj na górę