Rzodkiewki w wersji słodko imbirowej doskonale sprawdzą się podawane jak pikle do dań kuchni blisko- i dalekowschodniej. Rzodkiewka wspomaga pracę układu pokarmowego, w tym wątroby. Jest więc cennym dodatkiem do cięższych i tłustych dań. Olejek gorczycowy zapobiega z kolei problemom trawiennym, a siarka, którą zawiera, niszczy szkodliwe bakterie obecne w przewodzie pokarmowym. Jednak ze względu na zawartość kwasów organicznych i olejków powinni z niej zrezygnować osoby z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy, zapaleniem wątroby lub nieżytem jelit.
A może masz ochotę na rzodkiewkowy chłodnik na mleku kokosowym? KLIK.
Kiszona rzodkiewka z imbirem i syropem klonowym
DrukujProdukty
- 2 pęczki rzodkiewek
- 2 listki kafiru *
- 4 plasterki świeżego imbiru
- solanka: ¾ l wody + 2 łyżki syropu klonowego + ¾ łyżki soli
Wykonanie
- Obrane rzodkiewki włóż do słoika, naprzemiennie z imbirem i listkami kafiru.
- Zagotuj wodę, dodaj sól, a gdy lekko przestygnie, dodaj syrop klonowy.
- Chłodną solanką zalej rzodkiewki. Zakręć słoik i odstaw.
Czas oczekiwania: 3–4 dni (ale nadal są smaczne nawet po kilku tygodniach)
Notes
* Kafir to liście drzewa kaffir, którego owoce nazywane są limonkami kaffir. Najczęściej wykorzystywane są do potraw azjatyckich, takich jak zupy, dania warzywne i curry. Liście wydzielają cudowny cytrynowy aromat i nadają potrawom efekt świeżości. Do kupienia są w wersji suszonej lub mrożonej w delikatesach azjatyckich, a od niedawna również w sklepach wielu sieci handlowych. Ja używam tych w wersji mrożonej.