Niebieski Migdał | Zielony kolektyw
  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O mnie
    • Team “Niebieski Migdał”
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt

Niebieski Migdał | Zielony kolektyw

Zielony kolektyw

  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O mnie
    • Team “Niebieski Migdał”
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt
0
Kiszone i fermentowane

Kiszony Seler Naciowy

by magda 20 listopada 2020
20 listopada 2020
Kiszony Seler Naciowy Przepis Niebieski Migdał

Kolejna odsłona selera – tym razem w wersji zielonej i kolejny strzał w dziesiątkę. Jeśli nie masz dużo miejsca na przechowywanie różnych kiszonek, tego typu przepisy są dla Ciebie. Seler jest szybki w przygotowaniu i gotowy w kilka dni.

Solanka – Przepis podstawowy

Solanka, czyli zalewa stosowana w procesie fermentacji to wodny roztwór soli w odpowiedniej proporcji.

Proporcje: 1 litr wody (niechlorowana) + 20 / 25 gram soli, czyli coś pomiędzy łyżką a czubatą łyżką soli. Otrzymujemy w ten sposób stężenie na poziomie około 2,5 %.

Jeśli warzywa są ułożone w słoiku bardzo ciasno można dać trochę więcej soli, ponieważ mniej jej się zmieści, a jeśli luźniej wystarczy solanka z mniejszą zawartością soli.

Przygotowanie solanki – 3 kroki:
  1. zagotuj wodę,
  2. dodaj sól
  3. dokładnie wymieszaj.

Po ostygnięciu zalewamy warzywa ciasno ułożone w słoiku. Pamiętaj, że wszystkie znalazły się poniżej poziomu płynu.

Kiszony Seler Naciowy

Drukuj
Porcja dla: 1-4 Czas przygotowania: 10 minut+kiszenie

Produkty

  • pęczek selera naciowego
  • główka czosnku
  • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu
  • Solanka podstawowa: 1 litr wody + 1 łyżka soli

Wykonanie

  1. Łodygi selera oderwij, umyj i odetnij końcówki. Następnie pokrój na niewielkie kawałki.
  2. Słoik/słoiki napełnij selerem i ząbkami czosnku. Dodaj ziarenka pieprzu i zalej chłodną solanką.
  3. Zakręć słoik i odstaw.

Notes

Kiedy woda lekko zmętnieje, seler jest gotowy do jedzenia, czyli około 3-4 dnia.

seler
11 komentarzy
4
FacebookPinterestEmail

You may also like

Ogórki małosolne

6 czerwca 2020

Kiszona rzodkiewka z imbirem i syropem klonowym

6 maja 2020

Zakwas z buraków

12 grudnia 2019

Kiszone Zielone Pomidory

28 września 2019

Żywy Wegański Jogurt Kokosowy

1 lutego 2019

KOMBUCHA – jak zrobić?

26 czerwca 2018

Fermentowany Jogurt Jaglany z Nerkowcami i Wanilią

29 kwietnia 2018

Domowy Kwas Chlebowy

4 kwietnia 2018

Żytni zakwas na Wegański Żurek

20 marca 2018

Kiszony Szpinak

28 lutego 2018

11 komentarzy

megan 13 września 2018 - 10:27

boskas 🙂 cudowny przepis

Reply
magda 16 września 2018 - 17:18

Dziękuję! 😀 <3

Reply
Megan 8 października 2018 - 10:18

pierwsza porcja już zjedzona, to naprawdę strzał w dziesiątkę

Reply
Kinga 7 listopada 2018 - 11:35

Jak długo można potem przechowywać taki seler ?

Reply
magda 20 listopada 2018 - 19:55

Jak już osiagnię oczekiwany poziom do ukiszenia, to najlepiej wstawic do lodówki, co zatzyma proces fermentacji. Myslę, że można go tak przechowywac dość długo, z kilka tygodni 🙂

Reply
Marta 12 stycznia 2019 - 16:23

Ja jadłam właśnie po paru tygodniach . Pychotka- kwasotka . Jędrny i aromatyczny seler. Mniam. Dzięki za przepis. Pozdrawiam 🙂

Reply
magda 17 stycznia 2019 - 21:05

Marta, witaj w klubie miłośników kiszonego selera 🙂

Reply
Karo 10 marca 2019 - 07:02

Jak się robi solanke?

Reply
magda 10 marca 2019 - 19:53

Właśnie dodałam do przepisu szczegółowy opis przygotowania solanki 🙂

Reply
Ela 17 maja 2020 - 03:38

a jak to się zjada, do czego? jaki ma smak? kwaśny jak górek kiszony?

Reply
magda 17 maja 2020 - 21:10

Hajo sałatka do obiadu lub dodatek do kanapki 🙂

Reply

Zostaw komentarz Anuluj odpowidź

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Zostańmy w kontakcie

Facebook Instagram

Moje autorskie książki

WEGEMANIA Magdalena Pieńkos Kuchnia Roślinna

Domowe przepisy Magdalena Pieńkos Niebieski Migdał

Książka_kuchnia weganska_Magdalena Pieńkos

Popularne przepisy

  • Namaczanie orzechów i nasion. Jak to robić?

  • Owsianka z Siemieniem Lnianym na przemianę materii

  • Kiszona Czerwona Cebula z Ziołami Prowansalskimi

  • Kiszony Seler Naciowy

  • Domowy Kwas Chlebowy

Facebook

Facebook

Ostanie wpisy

  • Wegańska Zupa Wonton

    21 marca 2021
  • Jabłkowy Donut – nietłusty pączek w Tłusty Czwartek

    10 lutego 2021

Newsletter

 Kto wie, może kiedyś otrzymasz ode mnie jakąś ciekawą wiadomość. Wszystko się może zdarzyć!

Instagram

  • Wegańskie "Energy Bar" zabieram nie tylko w góry , w pracy też się sprawdzają Na blogu znajdziecie przepisy na 3 różne #NiebieskiMigdał #wegemania #wegańskieprzepisy #weganizm #wege #vegan #vegansofig #zdrowo #zdrowojem #zdrowejedzenie #cojedzaweganie #whatveganseat #kuchniaroslinna #dietaroslinna #wiemcojem #jemzdrowo
  • WEGAŃSKI PRZEPIS TYGODNIA na Weganizm, spróbujesz? od @empatiapl Duma . II miejsce ***P R Z E P I S Link w Bio
  • Prezentownik nie tylko świąteczny Przygotowałyśmy dla Was zestawienie firm z duszą, od których możecie zakupić wyjątkowe prezenty dla swoich bliskich. Od dłuższego czasu obserwujemy i podziwiamy ludzi, tworzących biznesy oparte na ich pasji. Wszyscy są wyjątkowi i nie tuzinkowi. Z niektórymi z nich mamy szczęścić się przyjaźnić, więc wiemy jak trudna bywa realizacja marzeń. Podzieliłyśmy prezenty na kategorie, linki prowadzą bezpośrednio do stron www, FB lub IG. W roku 2020 i w tym wyjątkowym świątecznym czasie warto się chwile zatrzymać i zastanowić nad ideą prezentów. Jaki jest najlepszy prezent ? Czy kupując prezent dajemy szczęście tylko obdarowywanemu? Odpowiedzi i Subiektywny
  • Mamy zwycięzców Dziękujemy za wszystkie piękne słowa dotyczące przyjaźni, bardzo nas wzruszyły. . Mamy nadzieje, że spotkacie się przy herbacie od @brownhouseandtea , czekamy na Wasze wspólne zdjęcia i recenzje eBooka "Tea&Cake"✨ Zwyciężczyniami zostają: ☕️ @kjasny_fotografia ☕️ @malomiasteczkowaruda i ich przyjaciółki @joannawach_makeup i @m.renusz ♥♥ . Zapraszamy do kontaktu na DM . Przepis na tartę dyniową z rooibosem od @brownhouseandtea znajdziecie w Ebooku "Tea&Cake" . . . #wege #cojedzaweganie #weganizm #wegetariańskieprzepisy #vegerozkosz #vegesłodycze #vegesłodycze #teamherbatka #wegeciacho #wegeciachodokawy #wegetariańskie #wegeciasto #wegetariańskie #weganizmdlabiednychileniwych #weganskiejedzenie #zdrowejedzenie #veganpower #besttovegan #weganiepolska #instavegan #veganlove #polishvegan #foodporn #veganlife #teatime #veganebook #wegebaza #wegemania
  • Kto chętny na pączkowy reset? Polecają sie surowe jabłkowe donaty Przepis czeka na blogu #NiebieskiMigdał #wegemania #wegańskieprzepisy #weganizm #wege #vegan #vegansofig #zdrowo #zdrowojem #zdrowejedzenie #veganpower #veganlife #govegan #stayhealthy #roslinniejemy #kuchniaroslinna #dietaroslinna #wiemcojem #jabłka
  • Najbardziej jesienne ciasteczka w naszym Ebooku "Tea & Cake" Nie musimy też dodawać, że najlepiej smakują z herbatą, pod kocem i w dobrym towarzystwie . ŻYTO & ORZECHY LASKOWE *****PRZEPIS *** . Przepis na ciasteczka znajdziecie na blogu Niebieskiego Migdała oraz w naszym Ebooku "Tea & Cake. Od ciasta do herbaty". Wszystkie nasze pomysły powstały z miłości do roślinnych słodkości i herbaty. W Ebooku pod każdym przepisem jest nasza rekomendacja smaku herbaty, która tworzy z nim idealne połączenie #teaparing . Ciasteczka Żyto & Orzech genialnie smakują z zieloną herbatą z lukrecją, a sam przepis zawiera w sobie korzenny rooibos. Nasze
  • Bardzo się cieszymy, że spodobał się Wam nasz subiektywny prezentownik świąteczny Radość i miłość należy szerzyć! Oczywiście, nie tylko od święta Dlatego mamy dla Was Konkurs! Nie będzie to zwyczajny konkurs! Będziemy zalewać fb i Ig falami pięknych i prawdziwych słów o naszych przyjaciołach . Na herbacianych przyjaciół czekają 4 zestawy blendów herbacianych od @brownhouseandtea + ebook TEA&CAKE" od Nas . Co należy zrobić? Niewiele . Oznacz i napisz w komentarzu kilka słów o swojej_im / przyjaciółce_cielu. W dzisiejszym, szybkim świecie zapominamy mówić, za co ich cenimy i kochamy. Pamiętaj, żeby polubić Niebieski Migdał #KuchniaRoślinna ioraz @brownhouseandtea . Udostępnij nasz
  • Wypuszczamy w świat Ebook "Tea&Cake. Od ciasta do herbaty ..."☕️ pierwszy Ebook Niebieskiego Migdała , pierwszy wspólny Ebook Zielonego Kolektywu , kolejna publikacja wegańskich pyszności popełniona przez Magdę ale tym razem w tandemie z Iw ‍♀️ . W Ebooku znajdziecie 19 przepisów na ciasta, ciasteczka i desery. Wszystkie przepisy inspirowane herbatą, część z nich ma herbatę w swoim składzie, a dla reszty wybieramy najlepszy #teaparing. . Ebook Tea&Cake jest dla wszystkich, którzy tak jak my uwielbiają słodkości, wszystkie przepisy są wegańskie. . Tym razem skoncentrowałyśmy się na #teamherbatka ale wszystkie ciasta, ciasteczka i desery równie pysznie smakują z kawą. .
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

NIE BĄDŹ SZARAKIEM | KIKOMO


Wracaj na górę