Kolejna odsłona selera – tym razem w wersji zielonej i kolejny strzał w dziesiątkę. Jeśli nie masz dużo miejsca na przechowywanie różnych kiszonek, tego typu przepisy są dla Ciebie. Seler jest szybki w przygotowaniu i gotowy w kilka dni.
Solanka – Przepis podstawowy
Solanka, czyli zalewa stosowana w procesie fermentacji to wodny roztwór soli w odpowiedniej proporcji.
Proporcje: 1 litr wody (niechlorowana) + 20 / 25 gram soli, czyli coś pomiędzy łyżką a czubatą łyżką soli. Otrzymujemy w ten sposób stężenie na poziomie około 2,5 %.
Jeśli warzywa są ułożone w słoiku bardzo ciasno można dać trochę więcej soli, ponieważ mniej jej się zmieści, a jeśli luźniej wystarczy solanka z mniejszą zawartością soli.
Przygotowanie solanki – 3 kroki:
-
zagotuj wodę,
-
dodaj sól
-
dokładnie wymieszaj.
Po ostygnięciu zalewamy warzywa ciasno ułożone w słoiku. Pamiętaj, że wszystkie znalazły się poniżej poziomu płynu.
Kiszony Seler Naciowy
DrukujProdukty
- pęczek selera naciowego
- główka czosnku
- 1 łyżeczka czerwonego pieprzu
- Solanka podstawowa: 1 litr wody + 1 łyżka soli
Wykonanie
- Łodygi selera oderwij, umyj i odetnij końcówki. Następnie pokrój na niewielkie kawałki.
- Słoik/słoiki napełnij selerem i ząbkami czosnku. Dodaj ziarenka pieprzu i zalej chłodną solanką.
- Zakręć słoik i odstaw.
Notes
Kiedy woda lekko zmętnieje, seler jest gotowy do jedzenia, czyli około 3-4 dnia.
11 komentarzy
boskas 🙂 cudowny przepis
Dziękuję! 😀 <3
pierwsza porcja już zjedzona, to naprawdę strzał w dziesiątkę
Jak długo można potem przechowywać taki seler ?
Jak już osiagnię oczekiwany poziom do ukiszenia, to najlepiej wstawic do lodówki, co zatzyma proces fermentacji. Myslę, że można go tak przechowywac dość długo, z kilka tygodni 🙂
Ja jadłam właśnie po paru tygodniach . Pychotka- kwasotka . Jędrny i aromatyczny seler. Mniam. Dzięki za przepis. Pozdrawiam 🙂
Marta, witaj w klubie miłośników kiszonego selera 🙂
Jak się robi solanke?
Właśnie dodałam do przepisu szczegółowy opis przygotowania solanki 🙂
a jak to się zjada, do czego? jaki ma smak? kwaśny jak górek kiszony?
Hajo sałatka do obiadu lub dodatek do kanapki 🙂