Niebieski Migdał | Zielony kolektyw
  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O mnie
    • Team “Niebieski Migdał”
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt

Niebieski Migdał | Zielony kolektyw

Zielony kolektyw

  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O mnie
    • Team “Niebieski Migdał”
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt
0
Kiszone i fermentowane

Kiszony Seler Naciowy

by magda 20 listopada 2020
20 listopada 2020
Kiszony Seler Naciowy Przepis Niebieski Migdał

Kolejna odsłona selera – tym razem w wersji zielonej i kolejny strzał w dziesiątkę. Jeśli nie masz dużo miejsca na przechowywanie różnych kiszonek, tego typu przepisy są dla Ciebie. Seler jest szybki w przygotowaniu i gotowy w kilka dni.

Solanka – Przepis podstawowy

Solanka, czyli zalewa stosowana w procesie fermentacji to wodny roztwór soli w odpowiedniej proporcji.

Proporcje: 1 litr wody (niechlorowana) + 20 / 25 gram soli, czyli coś pomiędzy łyżką a czubatą łyżką soli. Otrzymujemy w ten sposób stężenie na poziomie około 2,5 %.

Jeśli warzywa są ułożone w słoiku bardzo ciasno można dać trochę więcej soli, ponieważ mniej jej się zmieści, a jeśli luźniej wystarczy solanka z mniejszą zawartością soli.

Przygotowanie solanki – 3 kroki:
  1. zagotuj wodę,
  2. dodaj sól
  3. dokładnie wymieszaj.

Po ostygnięciu zalewamy warzywa ciasno ułożone w słoiku. Pamiętaj, że wszystkie znalazły się poniżej poziomu płynu.

Kiszony Seler Naciowy

Drukuj
Porcja dla: 1-4 Czas przygotowania: 10 minut+kiszenie

Produkty

  • pęczek selera naciowego
  • główka czosnku
  • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu
  • Solanka podstawowa: 1 litr wody + 1 łyżka soli

Wykonanie

  1. Łodygi selera oderwij, umyj i odetnij końcówki. Następnie pokrój na niewielkie kawałki.
  2. Słoik/słoiki napełnij selerem i ząbkami czosnku. Dodaj ziarenka pieprzu i zalej chłodną solanką.
  3. Zakręć słoik i odstaw.

Notes

Kiedy woda lekko zmętnieje, seler jest gotowy do jedzenia, czyli około 3-4 dnia.

seler
11 komentarzy
6
FacebookPinterestEmail

You may also like

Żytni zakwas na Wegański Żurek

12 kwietnia 2022

Kimchi tradycyjne, aczkolwiek wegańskie

21 listopada 2021

Kiszony Koper Włoski, czyli siejemy ferment zimą

25 kwietnia 2021

Ogórki małosolne

6 czerwca 2020

Kiszona rzodkiewka z imbirem i syropem klonowym

6 maja 2020

Zakwas z buraków

12 grudnia 2019

Kiszone Zielone Pomidory

28 września 2019

Żywy Wegański Jogurt Kokosowy

1 lutego 2019

KOMBUCHA – jak zrobić?

26 czerwca 2018

Fermentowany Jogurt Jaglany z Nerkowcami i Wanilią

29 kwietnia 2018

11 komentarzy

megan 13 września 2018 - 10:27

boskas 🙂 cudowny przepis

Reply
magda 16 września 2018 - 17:18

Dziękuję! 😀 <3

Reply
Megan 8 października 2018 - 10:18

pierwsza porcja już zjedzona, to naprawdę strzał w dziesiątkę

Reply
Kinga 7 listopada 2018 - 11:35

Jak długo można potem przechowywać taki seler ?

Reply
magda 20 listopada 2018 - 19:55

Jak już osiagnię oczekiwany poziom do ukiszenia, to najlepiej wstawic do lodówki, co zatzyma proces fermentacji. Myslę, że można go tak przechowywac dość długo, z kilka tygodni 🙂

Reply
Marta 12 stycznia 2019 - 16:23

Ja jadłam właśnie po paru tygodniach . Pychotka- kwasotka . Jędrny i aromatyczny seler. Mniam. Dzięki za przepis. Pozdrawiam 🙂

Reply
magda 17 stycznia 2019 - 21:05

Marta, witaj w klubie miłośników kiszonego selera 🙂

Reply
Karo 10 marca 2019 - 07:02

Jak się robi solanke?

Reply
magda 10 marca 2019 - 19:53

Właśnie dodałam do przepisu szczegółowy opis przygotowania solanki 🙂

Reply
Ela 17 maja 2020 - 03:38

a jak to się zjada, do czego? jaki ma smak? kwaśny jak górek kiszony?

Reply
magda 17 maja 2020 - 21:10

Hajo sałatka do obiadu lub dodatek do kanapki 🙂

Reply

Zostaw komentarz Anuluj odpowidź

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Zostańmy w kontakcie

Facebook Instagram

Moje autorskie książki

WEGEMANIA Magdalena Pieńkos Kuchnia Roślinna

Domowe przepisy Magdalena Pieńkos Niebieski Migdał

Książka_kuchnia weganska_Magdalena Pieńkos

Popularne przepisy

  • Owsianka z Siemieniem Lnianym na przemianę materii

  • Kiszona Czerwona Cebula z Ziołami Prowansalskimi

  • Namaczanie orzechów i nasion. Jak to robić?

  • Domowy Kwas Chlebowy

  • Białe Brownies z Fasoli

Facebook

Facebook

Ostanie wpisy

  • Makaron z soczewicy z pachnącymi pomidorami

    29 czerwca 2022
  • Żytni zakwas na Wegański Żurek

    12 kwietnia 2022

Newsletter

 Kto wie, może kiedyś otrzymasz ode mnie jakąś ciekawą wiadomość. Wszystko się może zdarzyć!

Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

NIE BĄDŹ SZARAKIEM | KIKOMO


Wracaj na górę