Kimchi tradycyjne, aczkolwiek wegańskie

by magda
Wegańskie kimchi Niebieski Migdał

Koreańskie kimchi to święty gral kiszonek, przynajmniej dla mnie ;). Ekstremalnie zdrowe i podniecająco pikantne. Kocham to zupełenie świeże w pierwszym dniu, jak i to zupełnie “dojrzałe” kilka tygodni później. Nie wiem, jak to sie stało, że do tej pory nie wrzuciałam przepisu na wegańskie kimchi na mojego bloga. So! Nadrabiam zaległości!

Kimchi to narodowe danie Koreańczyków, ale mimo dalekowschodniego pochodzenia składniki potrzebne do jej przygotowania są tanie i powszechnie dostępne w Polsce. Jedyną trudnością może być kupienie płatków chili – gochugaru, ale wystarczy przejść się do delikatesów azjatyckich i problem rozwiązany. Co ważne nie ma dla nich zastępstwa. Bez gochugaru nie ma mowy o kimchi.

Więcej kiszonek? Bardzo proszę  [KLIK]

Kimchi wegańskie

Drukuj

Produkty

  • 3 kapusty pekińskie
  • pęczek szczypiorku, drobno pokrojonego
  • pęczek kolendry, poszatkowanej
  • 1 kubek pokrojonej w cienkie słupki marchewki
  • 1 kubek pokrojonej w cienkie słupki rzodkwi
  • ¼ kubka czosnku
  • 2 cm imbiru
  • ½ kubka cebuli
  • ¼ kubka sosu "rybnego" wegańskiego lub sojowego
  • ½ do 1 kubka papryki gochugaru
  • ¼ kubka mąki ryżowej
  • 1 łyżka cukru brązowego

Wykonanie

  1. Natnij kapustę od strony głąba, ok 2-3 centymetry. Następnie rozerwij kapustę na poł. Podobnie postępuj z połówkami i rozerwij na ćwiartki. Liście kapusty nie powinny być przecięte nożem.
  2. Umieść kapustę w misce i dokładnie posól każdy liść. Odstaw na 2 godziny, pamiętając żeby co 30 minut poprzekładać kapustę.
  3. W między czasie możesz przygotować pastę. W garnku wymieszaj wodę z mąką ryżową. Powoli podgrzewaj na niewielkim ogniu, powstanie coś na kształt kisielu. Mieszaj od czasu do czasu. Gdy zacznie bulgotać dodaj cukier i dokładnie wymieszaj. Wyłącz grzanie i odstaw do wystygnięcia. Baza do pasty kimchi jest gotowa.
  4. W blenderze zmiksuj razem czosnek, cebulę, imbir, sos rybny i bazę do pasty kimchi, czyli schłodzony kisiel z mąki ryżowej. Powstałą masę przełóż do miski, dodaj papryczkę gochugaru i fermentowane krewetki jeśli używasz i dokładnie wymieszaj.
  5. Przygotuj pozostałe warzywa: marchew, rzodkiew, szczypior i kolendrę, a następnie wymieszaj z pastą kimchi.
  6. Po dwóch godzinach kapusta pekińska powinna być miękka. Następny krok to umycie jej w czystej wodzie. Dokładnie wypłucz każdą ćwiartkę pod bieżącą wodą i odstaw do odcieknięcia.
  7. Przygotowaną pastę umieść pomiędzy liśćmi kapusty. Każdą porcje kapusty dokładnie wysmaruj pasą, złóż na pół i układaj w szklanym słoiku lub kamionce. Dokładnie ubij ręką, żeby zostawić jak najmniej powietrza pomiędzy warzywami. Odstaw w chłodne miejsce.

 

0 komentarz
0

You may also like

Zostaw komentarz