Ogórki małosolne

by magda
Ogórki Małosolen_przepis Nibieski Migdał

Ogórki małosolne to najlepszy sygnał, że mamy środek lata. Można zacząć je przygotowywać, gdy tylko na straganach pojawią się pierwsze odmiany gruntowe. Poddane fermentacji będą lekkostrawne, co często podkreślane – sprzyjają odchudzaniu i wzmacniają organizm. Aromat kopru i czosnku jest niepowtarzalny…

 

Ogórki małosolne

Drukuj
Porcja dla: wielu 🙂 Czas przygotowania: Czas gotowania:

Produkty

  • 1 kg małych ogórków gruntowych
  • 6–8 ząbków czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 2 l wody
  • 2 łyżki soli

Wykonanie

  1. Ogórki umyj i obetnij końcówki, koper opłucz pod bieżącą wodą.
  2. Zagotuj wodę, dodaj sól i wymieszaj tak, aby się rozpuściła. Odstaw do przestygnięcia (pożądana temperatura to około 40˚C).
  3. Do słoja wkładaj na przemian ogórki, koper i ząbki czosnku. Zalej przygotowaną solanką.
  4. Całość przyciśnij małym talerzykiem, żeby ogórki znalazły się pod wodą. Słój możesz nakryć zakrętką, ale nie zakręcaj.
0 komentarz
0

You may also like

Zostaw komentarz