Ogórki małosolne to najlepszy sygnał, że mamy środek lata. Można zacząć je przygotowywać, gdy tylko na straganach pojawią się pierwsze odmiany gruntowe. Poddane fermentacji będą lekkostrawne, co często podkreślane – sprzyjają odchudzaniu i wzmacniają organizm. Aromat kopru i czosnku jest niepowtarzalny…
Ogórki małosolne
DrukujProdukty
- 1 kg małych ogórków gruntowych
- 6–8 ząbków czosnku
- 1 pęczek koperku
- kilka ziarenek pieprzu
- 2 l wody
- 2 łyżki soli
Wykonanie
- Ogórki umyj i obetnij końcówki, koper opłucz pod bieżącą wodą.
- Zagotuj wodę, dodaj sól i wymieszaj tak, aby się rozpuściła. Odstaw do przestygnięcia (pożądana temperatura to około 40˚C).
- Do słoja wkładaj na przemian ogórki, koper i ząbki czosnku. Zalej przygotowaną solanką.
- Całość przyciśnij małym talerzykiem, żeby ogórki znalazły się pod wodą. Słój możesz nakryć zakrętką, ale nie zakręcaj.
1 komentarz
Prosty przepis!