Niebieski Migdał | Zielony kolektyw
  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O nas
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt

Niebieski Migdał | Zielony kolektyw

Zielony kolektyw

  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O nas
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt
0
Kiszone i fermentowane

Kiszony Koper Włoski, czyli siejemy ferment zimą

by magda 30 stycznia 2018
30 stycznia 2018
Kiszony koper włoski fenkuł NIebieski Migdał Kuchnia Roślinna

Kiszona kapusta lub ogórki to polskie klasyki obecne praktycznie w każdym domu pomiędzy Odrą a Bugiem. Kulinarnie rzadko jednak wychodzimy poza te tradycyjne przetwory. Osobiście bardzo je lubię, ale najbardziej cenię sobie nowe fermentacyjne smaki, które najczęściej przywożę z podróży lub tworzę sama, eksperymentując w domu.

Kiszony fenkuł niewątpliwie należy do grupy eksperymentalnych smaków. Nigdy nie miałam pomysłu na to ciekawe warzywo, wynikało to z jego intensywnego aromatu anyżu. Byłam więc bardzo sceptyczna, gdy wpadł mi do głowy pomysł na kiszenie kopru włoskiego właśnie. Efekt zaskoczył mnie niesamowicie. Aromat anyżu stał się delikatniejszy, przełamany czosnkiem i słodyczą rodzynek zrobił się dla mnie nagle bardzo atrakcyjny. Koniec był taki, że zjadłam cały słoik sama i do tego bez żadnych dodatków :).

Kiszenie warzyw kojarzy się z późnym latem i jesienią, ale koper włoski jest dostępny właśnie teraz – zimą, więc może warto zapewnić sobie porcję zdrowych probiotyków?

Warto pamiętać, że kiszone przetwory to naturalny probiotyk, są w nich bowiem bakterie kwasu mlekowego. To one odpowiadają za całą „robotę” w słoiku. Do kiszenia warzyw szczególne warto dodawać czosnek. Wspomaga on rozwój „dobrych” bakterii. Ponadto znacznie podnosi walory smakowe gotowego produktu.

Domowe przepisy Magdalena Pieńkos Niebieski Migdał#DobryFerment

Kiszony Koper Włoski

Drukuj
Porcja dla: 1-4 Czas przygotowania: 10 minut+kiszenie

Produkty

  • 1 bulwa fenkułu
  • 1 słodka cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki rodzynek
  • ¾ łyżki soli

Wykonanie

  1. Wykrój twardą część rdzenia kopru włoskiego.
  2. Fenkuł i cebulę pokrój na półplasterki, najcieniej jak potrafisz.
  3. Wymieszaj w misce fenkuł, cebulę, rozgnieciony czosnek i sól. Lekko masuj, aż warzywa puszczą sok. Dodaj rodzynki.
  4. Umieść mieszankę w słoiku odpowiedniej wielkości i lekko dociśnij. Solanka (powstały sok)  powinna pojawiać się na chwilę, gdy naciskasz warzywa.  Zakręć słoik. Im mniejsza przestrzeń na powietrze w słoiku, tym lepiej dla kiszonki.
  5. Przez pierwszy tydzień przechowuj w temperaturze pokojowe. Po tym czasie odstaw w chłodne miejsce.

 

Czas oczekiwania:

Fenkuł potrzebuje co najmniej 7 dni, ale warto poczekać trochę dłużej. Jeśli będzie przechowywać kiszonkę w naprawdę chłodny miejscu to przetrwa nawet do 6 miesięcy.

koper włoski
2 komentarze
2
FacebookPinterestEmail

You may also like

Kiszony Seler Naciowy

20 listopada 2020

Ogórki małosolne

6 czerwca 2020

Kiszona rzodkiewka z imbirem i syropem klonowym

6 maja 2020

Zakwas z buraków

12 grudnia 2019

Kiszone Zielone Pomidory

28 września 2019

Żywy Wegański Jogurt Kokosowy

1 lutego 2019

KOMBUCHA – jak zrobić?

26 czerwca 2018

Fermentowany Jogurt Jaglany z Nerkowcami i Wanilią

29 kwietnia 2018

Domowy Kwas Chlebowy

4 kwietnia 2018

Żytni zakwas na Wegański Żurek

20 marca 2018

2 komentarze

Ala 31 stycznia 2018 - 07:11

świetny
p.s bardzo lubię twoją książkę i twój blog 🙂 Same super przepisy

Reply
magda 6 lutego 2018 - 22:50

WOW!!!! Dziękuję Ala! Jest mi niezmiernie miło 🙂 i cieszę się, że jesteś tutaj!

Reply

Zostaw komentarz Anuluj odpowidź

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Zostańmy w kontakcie

Facebook Instagram

Moje autorskie książki

WEGEMANIA Magdalena Pieńkos Kuchnia Roślinna

Domowe przepisy Magdalena Pieńkos Niebieski Migdał

Książka_kuchnia weganska_Magdalena Pieńkos

Popularne przepisy

  • Namaczanie orzechów i nasion. Jak to robić?

  • Owsianka z Siemieniem Lnianym na przemianę materii

  • Kiszony Seler Naciowy

  • Wegański Eggnog

  • Kiszona Marchewka z Czosnkiem

Facebook

Facebook

Ostanie wpisy

  • Dlaczego warto wybrać herbatę z upraw organicznych?

    15 grudnia 2020
  • Surowe Pierniczki z Cynamonem

    13 grudnia 2020

Newsletter

 Kto wie, może kiedyś otrzymasz ode mnie jakąś ciekawą wiadomość. Wszystko się może zdarzyć!

Instagram

  • JAGIELNIK CZARNY SEZAM & FIGA *****PRZEPIS *** . Bez pieczenia, bez glutenu i bez zbędnych ceregieli. Specjalnie dla miłośników roślinnych słodkości. . Zielony Kolektyw z Niebieski Migdał #KuchniaRoślinna zakochany jest w herbatach kraftowych od Kasi z @brownhouseandtea . Jagielnik smakuje nam najbardziej z Rosalbą - czarną herbatą z pąkami róż. . ➡️ Link w BIO . Wypróbuj i wpadnij do nas w Cyber Monday po E-booka Tea&Cake ☕️ . Piękny talerz ceramiczny od @ceramika_arkadia_boleslawiec #ceramikabolesławiec #polishpottery . #vegerozpusta #vegerozkosz #vegeprzepisy #vegetarianrecipes #vegefood #niebieskimigdał #zielonykolektyw #plantbased #foodporn #healthylifestyle #veganrecipes #veganlife #foodphotography #veganbreakfast #vegangirl #cojedzweganie #cojedzaweganie #weganizm #dietaroslinna #weganka #wegańskie #zdrowejedzenie #żrętrawę
  • #ZielonyKolektyw pączkuje! Od kilu postów informuję Was o zmianach nadchodzących na Niebieskim Migdale, który dawno temu wykiełkował w mojej kuchni w trakcie eksperymentów z roślinnymi przepisami. Dziś Migdał staje się Kolektywem ... Zielonym Kolektywem. . Do Teamu Migdała dołącza Iw - moja bff, sisterhood, vege person in crime Obie jesteśmy miłośniczkami kuchni roślinnej, dobrej kawy, zwierzaków, a ponad wszystko cenimy sobie niezależność, uczciwość wobec siebie i innych oraz uważność na świat. W takim teamie można zdobywać szczyty. . Chcecie wiedzieć więcej o Nas -> Link w BIO . Od dziś będziemy prowadzić Migdał we dwie, częściej wychodzić w świat, w
  • Prezentownik nie tylko świąteczny Przygotowałyśmy dla Was zestawienie firm z duszą, od których możecie zakupić wyjątkowe prezenty dla swoich bliskich. Od dłuższego czasu obserwujemy i podziwiamy ludzi, tworzących biznesy oparte na ich pasji. Wszyscy są wyjątkowi i nie tuzinkowi. Z niektórymi z nich mamy szczęścić się przyjaźnić, więc wiemy jak trudna bywa realizacja marzeń. Podzieliłyśmy prezenty na kategorie, linki prowadzą bezpośrednio do stron www, FB lub IG. W roku 2020 i w tym wyjątkowym świątecznym czasie warto się chwile zatrzymać i zastanowić nad ideą prezentów. Jaki jest najlepszy prezent ? Czy kupując prezent dajemy szczęście tylko obdarowywanemu? Odpowiedzi i Subiektywny
  • Bardzo się cieszymy, że spodobał się Wam nasz subiektywny prezentownik świąteczny Radość i miłość należy szerzyć! Oczywiście, nie tylko od święta Dlatego mamy dla Was Konkurs! Nie będzie to zwyczajny konkurs! Będziemy zalewać fb i Ig falami pięknych i prawdziwych słów o naszych przyjaciołach . Na herbacianych przyjaciół czekają 4 zestawy blendów herbacianych od @brownhouseandtea + ebook TEA&CAKE" od Nas . Co należy zrobić? Niewiele . Oznacz i napisz w komentarzu kilka słów o swojej_im / przyjaciółce_cielu. W dzisiejszym, szybkim świecie zapominamy mówić, za co ich cenimy i kochamy. Pamiętaj, żeby polubić Niebieski Migdał #KuchniaRoślinna ioraz @brownhouseandtea . Udostępnij nasz
  • Najbardziej jesienne ciasteczka w naszym Ebooku "Tea & Cake" Nie musimy też dodawać, że najlepiej smakują z herbatą, pod kocem i w dobrym towarzystwie . ŻYTO & ORZECHY LASKOWE *****PRZEPIS *** . Przepis na ciasteczka znajdziecie na blogu Niebieskiego Migdała oraz w naszym Ebooku "Tea & Cake. Od ciasta do herbaty". Wszystkie nasze pomysły powstały z miłości do roślinnych słodkości i herbaty. W Ebooku pod każdym przepisem jest nasza rekomendacja smaku herbaty, która tworzy z nim idealne połączenie #teaparing . Ciasteczka Żyto & Orzech genialnie smakują z zieloną herbatą z lukrecją, a sam przepis zawiera w sobie korzenny rooibos. Nasze
  • Wypuszczamy w świat Ebook "Tea&Cake. Od ciasta do herbaty ..."☕️ pierwszy Ebook Niebieskiego Migdała , pierwszy wspólny Ebook Zielonego Kolektywu , kolejna publikacja wegańskich pyszności popełniona przez Magdę ale tym razem w tandemie z Iw ‍♀️ . W Ebooku znajdziecie 19 przepisów na ciasta, ciasteczka i desery. Wszystkie przepisy inspirowane herbatą, część z nich ma herbatę w swoim składzie, a dla reszty wybieramy najlepszy #teaparing. . Ebook Tea&Cake jest dla wszystkich, którzy tak jak my uwielbiają słodkości, wszystkie przepisy są wegańskie. . Tym razem skoncentrowałyśmy się na #teamherbatka ale wszystkie ciasta, ciasteczka i desery równie pysznie smakują z kawą. .
  • WEGAŃSKI PRZEPIS TYGODNIA na Weganizm, spróbujesz? od @empatiapl Duma . II miejsce ***P R Z E P I S Link w Bio
  • Mamy zwycięzców Dziękujemy za wszystkie piękne słowa dotyczące przyjaźni, bardzo nas wzruszyły. . Mamy nadzieje, że spotkacie się przy herbacie od @brownhouseandtea , czekamy na Wasze wspólne zdjęcia i recenzje eBooka "Tea&Cake"✨ Zwyciężczyniami zostają: ☕️ @kjasny_fotografia ☕️ @malomiasteczkowaruda i ich przyjaciółki @joannawach_makeup i @m.renusz ♥♥ . Zapraszamy do kontaktu na DM . Przepis na tartę dyniową z rooibosem od @brownhouseandtea znajdziecie w Ebooku "Tea&Cake" . . . #wege #cojedzaweganie #weganizm #wegetariańskieprzepisy #vegerozkosz #vegesłodycze #vegesłodycze #teamherbatka #wegeciacho #wegeciachodokawy #wegetariańskie #wegeciasto #wegetariańskie #weganizmdlabiednychileniwych #weganskiejedzenie #zdrowejedzenie #veganpower #besttovegan #weganiepolska #instavegan #veganlove #polishvegan #foodporn #veganlife #teatime #veganebook #wegebaza #wegemania
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

NIE BĄDŹ SZARAKIEM | KIKOMO


Wracaj na górę