Niebieski Migdał | Zielony kolektyw
  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O mnie
    • Team “Niebieski Migdał”
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt

Niebieski Migdał | Zielony kolektyw

Zielony kolektyw

  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O mnie
    • Team “Niebieski Migdał”
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt
0
Kiszone i fermentowane

Kiszony Koper Włoski, czyli siejemy ferment zimą

by magda 25 kwietnia 2021
25 kwietnia 2021
Kiszony koper włoski fenkuł NIebieski Migdał Kuchnia Roślinna

Kiszona kapusta lub ogórki to polskie klasyki obecne praktycznie w każdym domu pomiędzy Odrą a Bugiem. Kulinarnie rzadko jednak wychodzimy poza te tradycyjne przetwory. Osobiście bardzo je lubię, ale najbardziej cenię sobie nowe fermentacyjne smaki, które najczęściej przywożę z podróży lub tworzę sama, eksperymentując w domu.

Kiszony fenkuł niewątpliwie należy do grupy eksperymentalnych smaków. Nigdy nie miałam pomysłu na to ciekawe warzywo, wynikało to z jego intensywnego aromatu anyżu. Byłam więc bardzo sceptyczna, gdy wpadł mi do głowy pomysł na kiszenie kopru włoskiego właśnie. Efekt zaskoczył mnie niesamowicie. Aromat anyżu stał się delikatniejszy, przełamany czosnkiem i słodyczą rodzynek zrobił się dla mnie nagle bardzo atrakcyjny. Koniec był taki, że zjadłam cały słoik sama i do tego bez żadnych dodatków :).

Kiszenie warzyw kojarzy się z późnym latem i jesienią, ale koper włoski jest dostępny właśnie teraz – zimą, więc może warto zapewnić sobie porcję zdrowych probiotyków?

Warto pamiętać, że kiszone przetwory to naturalny probiotyk, są w nich bowiem bakterie kwasu mlekowego. To one odpowiadają za całą „robotę” w słoiku. Do kiszenia warzyw szczególne warto dodawać czosnek. Wspomaga on rozwój „dobrych” bakterii. Ponadto znacznie podnosi walory smakowe gotowego produktu.

Domowe przepisy Magdalena Pieńkos Niebieski Migdał#DobryFerment

Kiszony Koper Włoski

Drukuj
Porcja dla: 1-4 Czas przygotowania: 10 minut+kiszenie

Produkty

  • 1 bulwa fenkułu
  • 1 słodka cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki rodzynek
  • ¾ łyżki soli

Wykonanie

  1. Wykrój twardą część rdzenia kopru włoskiego.
  2. Fenkuł i cebulę pokrój na półplasterki, najcieniej jak potrafisz.
  3. Wymieszaj w misce fenkuł, cebulę, rozgnieciony czosnek i sól. Lekko masuj, aż warzywa puszczą sok. Dodaj rodzynki.
  4. Umieść mieszankę w słoiku odpowiedniej wielkości i lekko dociśnij. Solanka (powstały sok)  powinna pojawiać się na chwilę, gdy naciskasz warzywa.  Zakręć słoik. Im mniejsza przestrzeń na powietrze w słoiku, tym lepiej dla kiszonki.
  5. Przez pierwszy tydzień przechowuj w temperaturze pokojowe. Po tym czasie odstaw w chłodne miejsce.

 

Czas oczekiwania:

Fenkuł potrzebuje co najmniej 7 dni, ale warto poczekać trochę dłużej. Jeśli będzie przechowywać kiszonkę w naprawdę chłodny miejscu to przetrwa nawet do 6 miesięcy.

koper włoski
2 komentarze
4
FacebookPinterestEmail

You may also like

Żytni zakwas na Wegański Żurek

12 kwietnia 2022

Kimchi tradycyjne, aczkolwiek wegańskie

21 listopada 2021

Kiszony Seler Naciowy

20 listopada 2020

Ogórki małosolne

6 czerwca 2020

Kiszona rzodkiewka z imbirem i syropem klonowym

6 maja 2020

Zakwas z buraków

12 grudnia 2019

Kiszone Zielone Pomidory

28 września 2019

Żywy Wegański Jogurt Kokosowy

1 lutego 2019

KOMBUCHA – jak zrobić?

26 czerwca 2018

Fermentowany Jogurt Jaglany z Nerkowcami i Wanilią

29 kwietnia 2018

2 komentarze

Ala 31 stycznia 2018 - 07:11

świetny
p.s bardzo lubię twoją książkę i twój blog 🙂 Same super przepisy

Reply
magda 6 lutego 2018 - 22:50

WOW!!!! Dziękuję Ala! Jest mi niezmiernie miło 🙂 i cieszę się, że jesteś tutaj!

Reply

Zostaw komentarz Anuluj odpowidź

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Zostańmy w kontakcie

Facebook Instagram

Moje autorskie książki

WEGEMANIA Magdalena Pieńkos Kuchnia Roślinna

Domowe przepisy Magdalena Pieńkos Niebieski Migdał

Książka_kuchnia weganska_Magdalena Pieńkos

Popularne przepisy

  • Owsianka z Siemieniem Lnianym na przemianę materii

  • Kiszona Czerwona Cebula z Ziołami Prowansalskimi

  • Namaczanie orzechów i nasion. Jak to robić?

  • Domowy Kwas Chlebowy

  • Cynamonowe Muffiny z Białej Fasoli

Facebook

Facebook

Ostanie wpisy

  • Makaron z soczewicy z pachnącymi pomidorami

    29 czerwca 2022
  • Żytni zakwas na Wegański Żurek

    12 kwietnia 2022

Newsletter

 Kto wie, może kiedyś otrzymasz ode mnie jakąś ciekawą wiadomość. Wszystko się może zdarzyć!

Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

NIE BĄDŹ SZARAKIEM | KIKOMO


Wracaj na górę