Makaron z soczewicy z pachnącymi pomidorami

by magda
Makaron z soczewicy z pachnącymi pomidorami

Przepis banalnie prosty i zapewne wielu z Was takie rzeczy robi, ale wrzucam go na bloga, bo danie jest pyszne, proste i baardzo zdrowe! Makaron z groszku możecie zamienić na makaron z soczewicy, cieciorki czy pełnoziarnisty lub zwykły. Co, kto lubi. Ja często robię mix, czyli połowa pełnoziarnisty pszenny + soczewicowy. Taki włalsnie jest na zdjęciu.

O tej porze roku kupuje na staganach te przecenione, miękkie pomidory, których nikt nie chce. Są najlepsze na taki sos.

Makaron z soczewicy z pomidorami

Drukuj
Porcja dla: 2 Czas przygotowania:

Produkty

  • 200 g makaronu z soczewicy lub/i zielonego groszku, cieciorki, pszennego pełnozoarnistego
  • 120 wędzonego tofu, rozgniecionego widelcem
  • 2-3 ząbki czosnku, w plasterkach
  • 500 g bardzo dojrzałych pomidorów, u mnie malinowe, pokrojone w kostki
  • 10 g oliwy z oliwek
  • oregano
  • sól, pieprz
  • drożdże nieaktywne, opcjonalnie

Wykonanie

  1. Rozgrzej oliwę, dodaj tofu i smaż chwilę.
  2. Dodaj czosnek, smaż chwilę.
  3. Dodaj pomidory.
  4. Dodaj przyprawy (oregano, sól, piperz)  i duś około 10 minut. Ilość przypraw dostosuj do swojego smaku.
  5. W międzyczasie ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu.

Makaron odcedź, wyłóż na talerze, polej sosem i posyp płatkami drożdżowymi. Smacznego!

0 komentarz
2

You may also like

Zostaw komentarz