Niebieski Migdał | Zielony kolektyw
  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O mnie
    • Team “Niebieski Migdał”
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt

Niebieski Migdał | Zielony kolektyw

Zielony kolektyw

  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O mnie
    • Team “Niebieski Migdał”
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt
0
Kiszone i fermentowanePrzepisy

Kiszona Żurawina z Goździkami

by magda 7 grudnia 2017
7 grudnia 2017
Kiszona Żurawina z Goździkami

Przepis na Kiszoną Żurawinę z Goździkami został przeze mnie wymyślony na zasadzie: O, żurawina! Może spróbuję ją ukisić! Byłam wtedy na etapie przygotowywania pomysłów do książki, więc miałam ochotę fermentować wszystkie owoce i warzywa, które spotykam na mojej drodze. Więc nie był to efekt jakiś specjalnych przemyśleń, ale gdy wpadło mi to do głowy i zaczęłam szukać jakichkolwiek informacji, czy komuś się to udało, nic nie znalazłam. 

Stałam się przez to lekko podejrzliwa. Do głowy przychodziło mi jedno, że po prostu efekt nie jest za fajny. Nie miałam jednak wiele do stracenia. Żurawina wylądowała więc w słoiku z przyprawami, dostała dla osłody łyżkę syropu klonowego i powędrowała do spiżarki. 

Chociaż wyglądała pięknie, nie traciła kolorów, a woda nie stawała się mętna to jakoś nie zwiększało to mojej ufności co do efektu końcowego. Aż któregoś pięknego, grudniowego poranka pomyślałam: hmmm, …., chyba już czas popróbować.

Wierzcie mi, spodziewałam się czegoś kwaśnego, gorzkiego, dziwnego, …..  Nic z tych rzeczy! Kiszona Żurawina okazała się przepyszna. Bardziej słodka niż słona, świeża i bardziej deserowa niż wytrawna.

Jem ją solo, chociaż pewnie nieźle pasowałaby do ciast czy duszonych warzyw, ale jakoś tak polubiłam ją właśnie taką. 

Domowe przepisy Magdalena Pieńkos Niebieski Migdał#DobryFerment

Kiszona Żurawina z Goździkami

Drukuj
Porcja dla: 1-6 Czas przygotowania: 10 minut+kiszenie

Produkty

  • 250 g żurawiny
  • 1 laska cynamonu
  • 6-8 goździków
  • 2-3 ziarenka jałowca
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
  • Solanka | proporcje 1 łyżka soli na 1 litr wody

Wykonanie

1. Przygotuj solankę. Podgrzej wodę i wymieszaj z solą.
2. Żurawinę umyj i umieść w słoiku z pozostałymi przyprawami.
3. Wlej syrop klonowy, a następnie zalej solanką, tak żeby przykryć owoce.
4. Słoik zakręć i odstaw w ciepłe miejsce (temperatura pokojowa), ale bez dostępu bezpośredniego słońca.
5. Po 2 -3 dniach słoik odstaw w chłodne i ciemne miejsce.

Żurawinę próbuj nie wcześniej niż po 4 tygodniach.

Notes

Kiszone owoce żurawiny nawet po kilku tygodniach nie tracą pięknego koloru i świeżości.

żurawina
0 komentarz
4
FacebookPinterestEmail

You may also like

Makaron z soczewicy z pachnącymi pomidorami

29 maja 2023

Żytni zakwas na Wegański Żurek

12 kwietnia 2023

Kimchi tradycyjne, aczkolwiek wegańskie

21 marca 2023

Kiszony Koper Włoski, czyli siejemy ferment zimą

25 kwietnia 2021

Jabłkowy Donut – nietłusty pączek w Tłusty Czwartek

10 lutego 2021

Wegańska Chai Masala

7 lutego 2021

Kiszony Seler Naciowy

20 listopada 2020

Ogórki małosolne

6 czerwca 2020

Kiszona rzodkiewka z imbirem i syropem klonowym

6 maja 2020

Zakwas z buraków

12 grudnia 2019

Zostaw komentarz Anuluj odpowidź

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Zostańmy w kontakcie

Facebook Instagram

Moje autorskie książki

WEGEMANIA Magdalena Pieńkos Kuchnia Roślinna

Domowe przepisy Magdalena Pieńkos Niebieski Migdał

Książka_kuchnia weganska_Magdalena Pieńkos

Popularne przepisy

  • Kolory :)

  • Cynamonowe Muffiny z Białej Fasoli

  • Tofurnik z Makiem – Wegański Makowiec “inaczej”

  • Koktajl z Kwiatami Czarnego Bzu

  • Zakwas z buraków

Facebook

Facebook

Ostanie wpisy

  • Sałatka z Bobu z Miętą i Zieloną Pietruszką

    3 lipca 2023
  • Makaron z brązowego ryżu z pomidorowo-paprykową cieciorką

    1 lipca 2023

Newsletter

 Kto wie, może kiedyś otrzymasz ode mnie jakąś ciekawą wiadomość. Wszystko się może zdarzyć!

Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

NIE BĄDŹ SZARAKIEM | KIKOMO


Wracaj na górę