Niebieski Migdał | Zielony kolektyw
  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O nas
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt

Niebieski Migdał | Zielony kolektyw

Zielony kolektyw

  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O nas
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt
0
Kiszone i fermentowanePrzepisy

Kiszona Żurawina z Goździkami

by magda 7 grudnia 2017
7 grudnia 2017
Kiszona Żurawina z Goździkami

Przepis na Kiszoną Żurawinę z Goździkami został przeze mnie wymyślony na zasadzie: O, żurawina! Może spróbuję ją ukisić! Byłam wtedy na etapie przygotowywania pomysłów do książki, więc miałam ochotę fermentować wszystkie owoce i warzywa, które spotykam na mojej drodze. Więc nie był to efekt jakiś specjalnych przemyśleń, ale gdy wpadło mi to do głowy i zaczęłam szukać jakichkolwiek informacji, czy komuś się to udało, nic nie znalazłam. 

Stałam się przez to lekko podejrzliwa. Do głowy przychodziło mi jedno, że po prostu efekt nie jest za fajny. Nie miałam jednak wiele do stracenia. Żurawina wylądowała więc w słoiku z przyprawami, dostała dla osłody łyżkę syropu klonowego i powędrowała do spiżarki. 

Chociaż wyglądała pięknie, nie traciła kolorów, a woda nie stawała się mętna to jakoś nie zwiększało to mojej ufności co do efektu końcowego. Aż któregoś pięknego, grudniowego poranka pomyślałam: hmmm, …., chyba już czas popróbować.

Wierzcie mi, spodziewałam się czegoś kwaśnego, gorzkiego, dziwnego, …..  Nic z tych rzeczy! Kiszona Żurawina okazała się przepyszna. Bardziej słodka niż słona, świeża i bardziej deserowa niż wytrawna.

Jem ją solo, chociaż pewnie nieźle pasowałaby do ciast czy duszonych warzyw, ale jakoś tak polubiłam ją właśnie taką. 

Domowe przepisy Magdalena Pieńkos Niebieski Migdał#DobryFerment

Kiszona Żurawina z Goździkami

Drukuj
Porcja dla: 1-6 Czas przygotowania: 10 minut+kiszenie

Produkty

  • 250 g żurawiny
  • 1 laska cynamonu
  • 6-8 goździków
  • 2-3 ziarenka jałowca
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
  • Solanka | proporcje 1 łyżka soli na 1 litr wody

Wykonanie

1. Przygotuj solankę. Podgrzej wodę i wymieszaj z solą.
2. Żurawinę umyj i umieść w słoiku z pozostałymi przyprawami.
3. Wlej syrop klonowy, a następnie zalej solanką, tak żeby przykryć owoce.
4. Słoik zakręć i odstaw w ciepłe miejsce (temperatura pokojowa), ale bez dostępu bezpośredniego słońca.
5. Po 2 -3 dniach słoik odstaw w chłodne i ciemne miejsce.

Żurawinę próbuj nie wcześniej niż po 4 tygodniach.

Notes

Kiszone owoce żurawiny nawet po kilku tygodniach nie tracą pięknego koloru i świeżości.

żurawina
0 komentarz
1
FacebookPinterestEmail

You may also like

Jabłkowy Donut – nietłusty pączek w Tłusty Czwartek

10 lutego 2021

Wegańska Chai Masala

7 lutego 2021

Kiszony Seler Naciowy

20 listopada 2020

Ogórki małosolne

6 czerwca 2020

Kiszona rzodkiewka z imbirem i syropem klonowym

6 maja 2020

Zakwas z buraków

12 grudnia 2019

Kiszone Zielone Pomidory

28 września 2019

Żywy Wegański Jogurt Kokosowy

1 lutego 2019

KOMBUCHA – jak zrobić?

26 czerwca 2018

Fermentowany Jogurt Jaglany z Nerkowcami i Wanilią

29 kwietnia 2018

Zostaw komentarz Anuluj odpowidź

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Zostańmy w kontakcie

Facebook Instagram

Moje autorskie książki

WEGEMANIA Magdalena Pieńkos Kuchnia Roślinna

Domowe przepisy Magdalena Pieńkos Niebieski Migdał

Książka_kuchnia weganska_Magdalena Pieńkos

Popularne przepisy

  • Namaczanie orzechów i nasion. Jak to robić?

  • Owsianka z Siemieniem Lnianym na przemianę materii

  • Kiszony Seler Naciowy

  • Jabłkowy Donut – nietłusty pączek w Tłusty Czwartek

  • Domowy Kwas Chlebowy

Facebook

Facebook

Ostanie wpisy

  • Jabłkowy Donut – nietłusty pączek w Tłusty Czwartek

    10 lutego 2021
  • Wegańska Chai Masala

    7 lutego 2021

Newsletter

 Kto wie, może kiedyś otrzymasz ode mnie jakąś ciekawą wiadomość. Wszystko się może zdarzyć!

Instagram

  • Bardzo się cieszymy, że spodobał się Wam nasz subiektywny prezentownik świąteczny Radość i miłość należy szerzyć! Oczywiście, nie tylko od święta Dlatego mamy dla Was Konkurs! Nie będzie to zwyczajny konkurs! Będziemy zalewać fb i Ig falami pięknych i prawdziwych słów o naszych przyjaciołach . Na herbacianych przyjaciół czekają 4 zestawy blendów herbacianych od @brownhouseandtea + ebook TEA&CAKE" od Nas . Co należy zrobić? Niewiele . Oznacz i napisz w komentarzu kilka słów o swojej_im / przyjaciółce_cielu. W dzisiejszym, szybkim świecie zapominamy mówić, za co ich cenimy i kochamy. Pamiętaj, żeby polubić Niebieski Migdał #KuchniaRoślinna ioraz @brownhouseandtea . Udostępnij nasz
  • Prezentownik nie tylko świąteczny Przygotowałyśmy dla Was zestawienie firm z duszą, od których możecie zakupić wyjątkowe prezenty dla swoich bliskich. Od dłuższego czasu obserwujemy i podziwiamy ludzi, tworzących biznesy oparte na ich pasji. Wszyscy są wyjątkowi i nie tuzinkowi. Z niektórymi z nich mamy szczęścić się przyjaźnić, więc wiemy jak trudna bywa realizacja marzeń. Podzieliłyśmy prezenty na kategorie, linki prowadzą bezpośrednio do stron www, FB lub IG. W roku 2020 i w tym wyjątkowym świątecznym czasie warto się chwile zatrzymać i zastanowić nad ideą prezentów. Jaki jest najlepszy prezent ? Czy kupując prezent dajemy szczęście tylko obdarowywanemu? Odpowiedzi i Subiektywny
  • Najbardziej jesienne ciasteczka w naszym Ebooku "Tea & Cake" Nie musimy też dodawać, że najlepiej smakują z herbatą, pod kocem i w dobrym towarzystwie . ŻYTO & ORZECHY LASKOWE *****PRZEPIS *** . Przepis na ciasteczka znajdziecie na blogu Niebieskiego Migdała oraz w naszym Ebooku "Tea & Cake. Od ciasta do herbaty". Wszystkie nasze pomysły powstały z miłości do roślinnych słodkości i herbaty. W Ebooku pod każdym przepisem jest nasza rekomendacja smaku herbaty, która tworzy z nim idealne połączenie #teaparing . Ciasteczka Żyto & Orzech genialnie smakują z zieloną herbatą z lukrecją, a sam przepis zawiera w sobie korzenny rooibos. Nasze
  • Wypuszczamy w świat Ebook "Tea&Cake. Od ciasta do herbaty ..."☕️ pierwszy Ebook Niebieskiego Migdała , pierwszy wspólny Ebook Zielonego Kolektywu , kolejna publikacja wegańskich pyszności popełniona przez Magdę ale tym razem w tandemie z Iw ‍♀️ . W Ebooku znajdziecie 19 przepisów na ciasta, ciasteczka i desery. Wszystkie przepisy inspirowane herbatą, część z nich ma herbatę w swoim składzie, a dla reszty wybieramy najlepszy #teaparing. . Ebook Tea&Cake jest dla wszystkich, którzy tak jak my uwielbiają słodkości, wszystkie przepisy są wegańskie. . Tym razem skoncentrowałyśmy się na #teamherbatka ale wszystkie ciasta, ciasteczka i desery równie pysznie smakują z kawą. .
  • Mamy zwycięzców Dziękujemy za wszystkie piękne słowa dotyczące przyjaźni, bardzo nas wzruszyły. . Mamy nadzieje, że spotkacie się przy herbacie od @brownhouseandtea , czekamy na Wasze wspólne zdjęcia i recenzje eBooka "Tea&Cake"✨ Zwyciężczyniami zostają: ☕️ @kjasny_fotografia ☕️ @malomiasteczkowaruda i ich przyjaciółki @joannawach_makeup i @m.renusz ♥♥ . Zapraszamy do kontaktu na DM . Przepis na tartę dyniową z rooibosem od @brownhouseandtea znajdziecie w Ebooku "Tea&Cake" . . . #wege #cojedzaweganie #weganizm #wegetariańskieprzepisy #vegerozkosz #vegesłodycze #vegesłodycze #teamherbatka #wegeciacho #wegeciachodokawy #wegetariańskie #wegeciasto #wegetariańskie #weganizmdlabiednychileniwych #weganskiejedzenie #zdrowejedzenie #veganpower #besttovegan #weganiepolska #instavegan #veganlove #polishvegan #foodporn #veganlife #teatime #veganebook #wegebaza #wegemania
  • JAGIELNIK CZARNY SEZAM & FIGA *****PRZEPIS *** . Bez pieczenia, bez glutenu i bez zbędnych ceregieli. Specjalnie dla miłośników roślinnych słodkości. . Zielony Kolektyw z Niebieski Migdał #KuchniaRoślinna zakochany jest w herbatach kraftowych od Kasi z @brownhouseandtea . Jagielnik smakuje nam najbardziej z Rosalbą - czarną herbatą z pąkami róż. . ➡️ Link w BIO . Wypróbuj i wpadnij do nas w Cyber Monday po E-booka Tea&Cake ☕️ . Piękny talerz ceramiczny od @ceramika_arkadia_boleslawiec #ceramikabolesławiec #polishpottery . #vegerozpusta #vegerozkosz #vegeprzepisy #vegetarianrecipes #vegefood #niebieskimigdał #zielonykolektyw #plantbased #foodporn #healthylifestyle #veganrecipes #veganlife #foodphotography #veganbreakfast #vegangirl #cojedzweganie #cojedzaweganie #weganizm #dietaroslinna #weganka #wegańskie #zdrowejedzenie #żrętrawę
  • Kto chętny na pączkowy reset? Polecają sie surowe jabłkowe donaty Przepis czeka na blogu #NiebieskiMigdał #wegemania #wegańskieprzepisy #weganizm #wege #vegan #vegansofig #zdrowo #zdrowojem #zdrowejedzenie #veganpower #veganlife #govegan #stayhealthy #roslinniejemy #kuchniaroslinna #dietaroslinna #wiemcojem #jabłka
  • WEGAŃSKI PRZEPIS TYGODNIA na Weganizm, spróbujesz? od @empatiapl Duma . II miejsce ***P R Z E P I S Link w Bio
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

NIE BĄDŹ SZARAKIEM | KIKOMO


Wracaj na górę