Chai Masala to rozgrzewająca czarna herbata parzona z aromatycznymi i ostrymi przyprawami, tj. imbir, goździki, pieprz i kardmanon oraz mlekiem roslinnym. To napój idealny na chłodne dni, rozgrzewa i poprawia nastrój, a intesywne zapachy unoszące się w całym domu przenoszą mysli do dalekich Indii.
Wegańska Chai Masala
DrukujProdukty
- 1 laska cynamonu
- 6-8 zielonych ziaren kardamonu
- 1 łyżeczka całego czarnego pieprzu
- 4 goździki
- 1-2 gwiazdki anyżu, opcjonalnie
- 2 i ½ szklanki wody
- 2-3 cm korzenia imbiru, w plasterkach lub starty
- szczypta gałki muszkatołowej
- 3 łyżki czarnej herbaty liściastej
- 2 szklanki mleka roślinnego (mleko owsiane,
- sojowe)
- 2 łyżeczki słodzika, tj. erytrol, ksylitol, stewia,
- cukier trzcinowy lub syrop klonowy
Wykonanie
- Laskę cynamonu, ziarna kardamonu, pieprzu i goździki rozkrusz lekko w moździerzu. Możesz również użyć tłuczka. Chodzi o to, żeby przyprawy były lekko zmiażdżone, a nie zmielone.
- Do rondla, średniej wielkości dodaj przyprawy, wodę i starty imbir. Zagotuj.
- Gotuj na wolnym ogniu około 15 minut.
- Dodaj herbatę i mleko roślinne. Gotuj pod przykryciem na malutkim ogniu przez 5 minut.
- Wyłącz grzanie i zostaw na kolejne 5 minut.
- Dodaj wybrany słodzik i podawaj napój odcedzony przez gęste sitko.
- Schłodzony możesz przechowywać w lodowce 3-4 dni. Przed podaniem podgrzej.