Wegańska Chai Masala

by magda
Wegańska Cai Masala Niebieski Migdał

Chai Masala to rozgrzewająca czarna herbata parzona z aromatycznymi i ostrymi przyprawami, tj. imbir, goździki, pieprz i kardmanon oraz mlekiem roslinnym.  To napój idealny na chłodne dni, rozgrzewa i poprawia nastrój, a intesywne zapachy unoszące się w całym domu przenoszą mysli do dalekich Indii.

Wegańska Chai Masala

Drukuj
Porcja dla: 2-4 Czas przygotowania:

Produkty

  • 1 laska cynamonu
  • 6-8 zielonych ziaren kardamonu
  • 1 łyżeczka całego czarnego pieprzu
  • 4 goździki
  • 1-2 gwiazdki anyżu, opcjonalnie
  • 2 i ½ szklanki wody
  • 2-3 cm korzenia imbiru, w plasterkach lub starty
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki czarnej herbaty liściastej
  • 2 szklanki mleka roślinnego (mleko owsiane,
  • sojowe)
  • 2 łyżeczki słodzika, tj. erytrol, ksylitol, stewia,
  • cukier trzcinowy lub syrop klonowy

Wykonanie

  1. Laskę cynamonu, ziarna kardamonu, pieprzu i goździki rozkrusz lekko w moździerzu. Możesz również użyć tłuczka. Chodzi o to, żeby przyprawy były lekko zmiażdżone, a nie zmielone.
  2. Do rondla, średniej wielkości dodaj przyprawy, wodę i starty imbir. Zagotuj.
  3. Gotuj na wolnym ogniu około 15 minut.
  4.  Dodaj herbatę i mleko roślinne. Gotuj pod przykryciem na malutkim ogniu przez 5 minut.
  5. Wyłącz grzanie i zostaw na kolejne 5 minut.
  6. Dodaj wybrany słodzik i podawaj napój odcedzony przez gęste sitko.
  7. Schłodzony możesz przechowywać w lodowce 3-4 dni. Przed podaniem podgrzej.
0 komentarz
1

You may also like

Zostaw komentarz