Orzechy i nasiona zostały tak stworzone, iż zawierają inhibitory enzymów, które sprawiają, że orzechy są “w uśpieniu” i nie rosną. Namaczanie orzechów jest ważne ponieważ, pozbawia orzechy tychże substancji, co zmniejsza ich kwasowość i gorzkość oraz sprawia, że są łatwiejsze do strawienia. Ponadto namaczanie sprawia, że są łatwiejsze do zmiksowania.
Czas namaczania orzechów i nasion
|
|||
migdały
|
8-12 godzin
|
nasiona słonecznika
|
4-6 godzin
|
orzechy brazylijskie
|
2 godziny
|
nasiona konopi
|
nie wymagają moczenia
|
orzechy nerkowca
|
2 godziny
|
siemię lniane
|
4-6 godzin
|
orzechy laskowe
|
2 godziny
|
pestki dyni
|
4-6 godzin
|
orzechy pekan
|
2-4 godziny
|
gryka
|
6-8 godzin
|
orzechy ziemne
|
6-8 godzin
|
żyto
|
10 godzin
|
nasiona chia
|
6-8 godzin
|
pszenica
|
10 godzin
|
nasiona sezamu
|
4-6 godzin
|
18 komentarzy
Fajna ta strona 🙂 Jestem początkującą "raw kucharką" Czy suszenie w temperaturze 46 stopni nie pozbawi orzechów enzymów?
Myślę, że nie. Z takimi wskazówkami spotkałam się w różnych książkach traktujących o "raw food". Pozdrawiam i cieszę się, że Ci się podoba :).
czy namaczanie zwiększa ilość przyswajanych fitosteroli przez organizm człowieka?? mam na myśli skutek względem DHEA dla mnie…
Przepraszam, ale nie mam pojęcia. Pozdrawiam serdecznie 🙂
mam pytanie,czy muszę namoczyć nasiona chia? mają one wtedy mniejszą wartośc odżywczą?czy wystarczy jak dosypie np do jogurtu czy musli? pozdrawiam i dziękuje za odpowiedż 🙂
Nie trzeba moczyć specjalnie, ale jeśli wrzucasz je do jogurtu, to warto zrobić to chwilę wcześniej przed jedzeniem. Jeśli jesz je z musli, to trzeba pamiętać, żeby przy tym się napić albo po jedzeniu. Optymalnie jest je zjadać jak są napęczniałe :).
Bardzo dziękuje za informacje,pozdrawiam 🙂
Jak długo można przechowywać namoczone orzechy? Czy można namoczyć "na zapas"? Jeśli z takich orzechów zrobimy np. masło orzechowe, czy batony, musli – nie zepsuje się szybko? Czy suszenie orzechów w dehydratorze po moczeniu pozwala zachować benefity moczenia orzechów? Jak długo można je przechowywać po takim suszeniu? Dziękuję za informację!
Jeśli chodzi o masło orzechowe, batony czy musli to można trzymać dośc długo w lodówce lub w zamrażarce bardzo długo. Namoczone orzrchy można jak najbardziej wysuszyć w dehydratorze. Jesli chodzi o przechowywanie takich orzechów to takze radziłabym trzymać w lodówce. Pozdrawiam serdecznie
zdrowy organizm 'mniej miesza' różnych produktów
zdrowy organizm 'mniej miesza' różnych produktów
orzechy laskowe tylko 2h? To chyba za malo na inhibitory?
Z moich poszukiwań dot. tej informacji wynika, że wystarczy 🙂
Na tej stronie jest tabelka i orzechy laskowe trzeba moczyć 10 godzin https://10blogdazdrowie.pl/index.php/jak-i-po-co-moczyc-orzechy-nasiona-co-ma-do-tego-obciazona-trzustka/
Dodam jeszcze, ze na tej samej stronie informacja z tabelki, że orzechów brazylijskich nie trzeba moczyć – i bądź tu mądry. ???
Dzien dobry. Czy ziarna kakaowca całe lub kruszone również moczymy? Jelsi tak to jak długo? Pozdrawiam
Hmm, niestety nie wiem, ale nigdy się też z żadnymi informacjami nie spotkałam 🙁
Orzechy włoskie 10 godzin moczenia. Moczenie orzechów i nasion w zakwaszonej wodzie z odrobiną soli dokładniej usuwa kwas fitynowy, który utrudnia wchłanianie np. wapnia, magnezu, żelaza, cynku. Organizm przyswoi wtedy nawet do 98% składników w nich zawartych.
Dla porównania z nienamoczonych orzechów czy nasion przyswajamy jedynie 30%-40% ich wartości odżywczych!