Namaczanie orzechów i nasion. Jak to robić?

by
Namaczanie orzchów_Niebieski Migdał

 Orzechy i nasiona zostały tak stworzone, iż zawierają inhibitory enzymów, które sprawiają, że orzechy są “w uśpieniu” i nie rosną. Namaczanie orzechów jest ważne ponieważ, pozbawia orzechy tychże substancji, co zmniejsza ich kwasowość i gorzkość oraz sprawia, że są łatwiejsze do strawienia. Ponadto namaczanie sprawia, że są łatwiejsze do zmiksowania.

Czas namaczania orzechów i nasion
migdały
8-12 godzin
nasiona słonecznika
4-6 godzin
orzechy brazylijskie
2 godziny
nasiona konopi
nie wymagają moczenia
orzechy nerkowca
2 godziny
siemię lniane
4-6 godzin
orzechy laskowe
2 godziny
pestki dyni
4-6 godzin
orzechy pekan
2-4 godziny
gryka
6-8 godzin
orzechy ziemne
6-8 godzin
żyto
10 godzin
nasiona chia
6-8 godzin
pszenica
10 godzin
nasiona sezamu
4-6 godzin

 Nie wszystkie orzechy wymagają namaczania, ponieważ nie zawierają inhibitorów, np. nerkowce, orzechy brazylijskie czy makadamia, ale ich namaczanie ułatwia miksowanie w celu przygotowania niektórych potraw.

 Przed użyciem opłucz orzechy i nasiona. W celu namoczenia umieść je w naczyniu i zalej wodą (filtrowaną), tak, aby miały co wchłaniać i mogły się powiększać.

Można je przechowywać kilka dni w lodówce lub suszyć w temperaturze 46 st.C przez 8-12 godzin lub do uzyskania pożądanej chrupkości.

 Nasiona chia i siemię lniane wchłaniają wodę i robią się galaretowate, więc namaczamy je tylko wtedy, kiedy je potrzebujemy.

 

18 komentarzy
3

You may also like

18 komentarzy

Sanaa 14 grudnia 2014 - 11:52

Fajna ta strona 🙂 Jestem początkującą "raw kucharką" Czy suszenie w temperaturze 46 stopni nie pozbawi orzechów enzymów?

Reply
Blue Almonds 14 grudnia 2014 - 12:29

Myślę, że nie. Z takimi wskazówkami spotkałam się w różnych książkach traktujących o "raw food". Pozdrawiam i cieszę się, że Ci się podoba :).

Reply
karol-lus 27 kwietnia 2015 - 12:20

czy namaczanie zwiększa ilość przyswajanych fitosteroli przez organizm człowieka?? mam na myśli skutek względem DHEA dla mnie…

Reply
Blue Almonds 29 kwietnia 2015 - 13:37

Przepraszam, ale nie mam pojęcia. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Reply
Anonimowy 16 lipca 2015 - 07:52

mam pytanie,czy muszę namoczyć nasiona chia? mają one wtedy mniejszą wartośc odżywczą?czy wystarczy jak dosypie np do jogurtu czy musli? pozdrawiam i dziękuje za odpowiedż 🙂

Reply
Blue Almonds 16 lipca 2015 - 14:47

Nie trzeba moczyć specjalnie, ale jeśli wrzucasz je do jogurtu, to warto zrobić to chwilę wcześniej przed jedzeniem. Jeśli jesz je z musli, to trzeba pamiętać, żeby przy tym się napić albo po jedzeniu. Optymalnie jest je zjadać jak są napęczniałe :).

Reply
Anonimowy 16 lipca 2015 - 23:17

Bardzo dziękuje za informacje,pozdrawiam 🙂

Reply
Anonimowy 28 sierpnia 2015 - 10:27

Jak długo można przechowywać namoczone orzechy? Czy można namoczyć "na zapas"? Jeśli z takich orzechów zrobimy np. masło orzechowe, czy batony, musli – nie zepsuje się szybko? Czy suszenie orzechów w dehydratorze po moczeniu pozwala zachować benefity moczenia orzechów? Jak długo można je przechowywać po takim suszeniu? Dziękuję za informację!

Reply
Blue Almonds 28 sierpnia 2015 - 13:27

Jeśli chodzi o masło orzechowe, batony czy musli to można trzymać dośc długo w lodówce lub w zamrażarce bardzo długo. Namoczone orzrchy można jak najbardziej wysuszyć w dehydratorze. Jesli chodzi o przechowywanie takich orzechów to takze radziłabym trzymać w lodówce. Pozdrawiam serdecznie

Reply
karol-lus 5 listopada 2015 - 15:54

zdrowy organizm 'mniej miesza' różnych produktów

Reply
karol-lus 5 listopada 2015 - 15:54

zdrowy organizm 'mniej miesza' różnych produktów

Reply
kotekiipsotek 6 października 2020 - 08:06

orzechy laskowe tylko 2h? To chyba za malo na inhibitory?

Reply
magda 16 października 2020 - 08:45

Z moich poszukiwań dot. tej informacji wynika, że wystarczy 🙂

Reply
Krupeczka 18 listopada 2020 - 12:18

Na tej stronie jest tabelka i orzechy laskowe trzeba moczyć 10 godzin https://10blogdazdrowie.pl/index.php/jak-i-po-co-moczyc-orzechy-nasiona-co-ma-do-tego-obciazona-trzustka/

Reply
Krupeczka 18 listopada 2020 - 12:20

Dodam jeszcze, ze na tej samej stronie informacja z tabelki, że orzechów brazylijskich nie trzeba moczyć – i bądź tu mądry. ???

Reply
Ola 8 października 2020 - 21:21

Dzien dobry. Czy ziarna kakaowca całe lub kruszone również moczymy? Jelsi tak to jak długo? Pozdrawiam

Reply
magda 16 października 2020 - 08:46

Hmm, niestety nie wiem, ale nigdy się też z żadnymi informacjami nie spotkałam 🙁

Reply
Krupeczka 18 listopada 2020 - 12:13

Orzechy włoskie 10 godzin moczenia. Moczenie orzechów i nasion w zakwaszonej wodzie z odrobiną soli dokładniej usuwa kwas fitynowy, który utrudnia wchłanianie np. wapnia, magnezu, żelaza, cynku. Organizm przyswoi wtedy nawet do 98% składników w nich zawartych.
Dla porównania z nienamoczonych orzechów czy nasion przyswajamy jedynie 30%-40% ich wartości odżywczych!

Reply

Zostaw komentarz