Wegańska Zupa Wonton

by magda
Wegańska zupa wonton przepis NIebieski Migdal

Imbirowy bulion z kapustą pekińską i delikatnymi pierożkami to chyba jedna z najpopularniejszych orientalnych zup. Możesz dowolnie zmieniać nadzienie pierożków. Najlepiej przygotować zupę na długo gotującym się bulionie warzywnym, wtedy jest najbardziej aromatyczny i smakowity.

 

Wegańska Zupa Wonton

Drukuj
Porcja dla: 3-4 osoby Czas przygotowania:

Produkty

  • 100 g grzybów shitake
  • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojonego
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru, drobno pokrojonego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego
  • 16-20 porcji ciasta na wonton
  • Zupa:
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 3 ząbki czosnku, drobno pokrojony
  • 1 łyżka świeżego imbiru, drobno pokrojony
  • 6 kubków bulionu warzywnego
  • 2 kubki kapusty pekińskiej, pokrojonej na cienkie paski
  • 1 łyżka octu ryzowego
  • os sojowy, do smaku
  • 2 – 3 łyżki szczypiorki, drobno pokrojony

Wykonanie

  1. Umyte i oczyszczone grzyby drobno pokrój, a następnie wymieszaj z pozostałymi składnikami nadzienia.
  2. Podziel farsz na plastry ciasta wonton, mnie więcej po jednej łyżce. Ulep pierożki w taki sam sposób jak polskie uszka. Przed sklejeniem brzegi ciasta posmaruj wodą.

Nałóż po ok. 1 łyżeczce nadzienia w środku każdego kawałka ciasta wonton. Zwilż wszystkie 4 krawędzie ciasta wodą, a następnie przyciągnij róg do dołu, by powstał trójkąt z nadzieniem w środku. Mocno przyciśnij brzegi, by się skleiły. Lewy i prawy róg połącz ponad nadzieniem. Nałóż na siebie rogi, zwilżyć wodą i docisnąć. Kontynuować z pozostałymi kawałkami ciasta.

  1. Rozgrzej w rondlu olej rzepakowy, dodaj olej sezamowy, czosnek i imbir. Mieszając lekko podduś przez chwilę, nie dopuszczając do zbrązowienia czosnku. Wlej bulion warzywny.
  2. Zagotuj, a następnie dodaj przygotowane pierożki. Zmniejsz ogień i gotuj około 5 minut, aż pierożki wypłyną.
  3. Dodaj kapustę pekińską, sos winegret i delikatnie wymieszaj. Zdejmij z ognia i dosmacz sosem sojowym.
  4. Zupę podawaj posypaną szczypiorkiem i dodatkiem kilki kropel oleju sezamowego

Notes

Podawaj od razu i najlepiej całą zupę. Pierożki są bardzo delikatne i kolejne podgrzewanie nie wpływa na nie dobrze, mogą się zacząć rozpadać.

0 komentarz
0

You may also like

Zostaw komentarz