Uwielbiam taką botwinkę. Zrobiłam ją już kilka razy, a normalnie to nie lubię się powtarzać :), a to już o czymś świadczy :D. Imbir i mleko kokosowe świetnie komponują się z młodymi buraczkami.
Produkty
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 niewielka cebula (drobno pokrojona)
- 2 ząbki czosnku (drobno pokrojony)
- 1 do 2 łyżek imbiru (drobno pokrojony)
- 1 pęczek młodych buraków z liśćmi (pokrojone w cienkie paseczki)
- 5 kubków gorącej wody
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 kubek mleka kokosowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku
- 1 pęczek świeżego koperku (mały)
- 1 paczka wędzonego tofu (moja miała 180 g)
Wykonanie
- W dużym garnku rozgrzej olej kokosowy, dodaj cebulę. Duś na średnim ogniu przez ok. 2 minuty. Następnie dodaj czosnek i imbir. Podgrzewaj kolejne 2-3 minuty, jednocześnie mieszając.
- Dodaj pokrojoną botwinkę i buraczki. Po chwili dodaj gorącą wodę i sos sojowy. Zmniejsz ogień i gotuj około 20 minut.
- Pod koniec gotowania dodaj pozostałe składniki: przyprawy, koperek i mleko kokosowe.
Notes
Zamiast wody i sosu sojowego można użyć bulionu warzywnego.
2 komentarze
świetny pomysł – botwinka z mleczkiem kokosowym smakuje świetnie i chętnie się przekonam jaka jest pyszna właśnie w takim wydaniu jak dzisiaj prezentujesz 🙂
mmm świetna wiosenna zupa o niebanalnych smakach 🙂