Krem Soczewica & Ziemniak z Pęczkiem

by

Kuchnia roślinna to często coś z niczego. Rozglądasz się wokół i już jest pomysł. Bo przecież jakieś warzywa, jakieś strączki, nasiona i pesteczki roślinożerca ma zawsze pod ręką. Prosta zupa, która powstała na zasadzie, co mam to użyję :). Szybko przygotowany krem soczewicowo-ziemniaczany z nutką czosnku i gotowanym pęczakiem. Świetna struktura i smak. 

 
Drukuj
Porcja dla: 4 Czas przygotowania: Czas gotowania:

Produkty

  • 1 kubek czerwonej soczewicy
  • 2 spore ziemniaki (umyte, nie obrane, pokrojone na cząstki)
  • 2 małe lub 2 duża cebula
  • 1 laska selera naciowego
  • 4 kubki bulionu grzybowego
  • 2 ząbki czosnku
  • świeżo mielony pieprz,

Wykonanie

  1. Zagotuj bulion grzybowy i dodaj soczewicę.
  2. Następnie wstaw pęczak i gotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją, czyli około 15 minut.
  3. W między czasie do gotującej się soczewicy dodaj pozostałe warzywa, oprócz czosnku. Gotuj do momentu, aż będą al dente. Całość gotowania trwa około 15 minut.
  4. Następnie zmiksuj wszystko na krem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Podgrzej przez chwilę. Zupa gotowa. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.
  5. Podawaj z ugotowanym pęczkiem.

Notes

Posyp świeżą pietruszką lub trochę egzotycznie, kolendrą.

4 komentarze
1

You may also like

4 komentarze

Lena 11 kwietnia 2017 - 20:49

wspaniała zupka:)

Reply
Blue Almonds 11 kwietnia 2017 - 23:45

Dziękuję! Bardzo mi miło! 🙂

Reply
Ania S 14 kwietnia 2017 - 21:41

Apetyczne połączenie 😉 Takie odżywcze zupy są najlepsze 😉

Reply
Blue Almonds 15 kwietnia 2017 - 08:03

Dziękuję :)!

Reply

Zostaw komentarz