Kuchnia roślinna to często coś z niczego. Rozglądasz się wokół i już jest pomysł. Bo przecież jakieś warzywa, jakieś strączki, nasiona i pesteczki roślinożerca ma zawsze pod ręką. Prosta zupa, która powstała na zasadzie, co mam to użyję :). Szybko przygotowany krem soczewicowo-ziemniaczany z nutką czosnku i gotowanym pęczakiem. Świetna struktura i smak.
Produkty
- 1 kubek czerwonej soczewicy
- 2 spore ziemniaki (umyte, nie obrane, pokrojone na cząstki)
- 2 małe lub 2 duża cebula
- 1 laska selera naciowego
- 4 kubki bulionu grzybowego
- 2 ząbki czosnku
- świeżo mielony pieprz,
Wykonanie
- Zagotuj bulion grzybowy i dodaj soczewicę.
- Następnie wstaw pęczak i gotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją, czyli około 15 minut.
- W między czasie do gotującej się soczewicy dodaj pozostałe warzywa, oprócz czosnku. Gotuj do momentu, aż będą al dente. Całość gotowania trwa około 15 minut.
- Następnie zmiksuj wszystko na krem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Podgrzej przez chwilę. Zupa gotowa. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.
- Podawaj z ugotowanym pęczkiem.
Notes
Posyp świeżą pietruszką lub trochę egzotycznie, kolendrą.
4 komentarze
wspaniała zupka:)
Dziękuję! Bardzo mi miło! 🙂
Apetyczne połączenie 😉 Takie odżywcze zupy są najlepsze 😉
Dziękuję :)!