Uwaga!!! Będzie ostro!!!*
Moje ulubione wariacje wokół azjatyckich smaków. Zupa na bazie świeżej pasty curry i mleka kokosowego. No i tutaj mniej więcej kończy się tajska inspiracja ;). Kolejno do rondla wskakuje marchewka, dynia i fioletowe ziemniaczki. Całość na bulionie grzybowym ze szklistym makaronem. Pysznie i szybko.
Zupa jest baaaardzo rozgrzewająca.
Kilka słów o paście curry… i jej kolorach
-
Zielona pasta curry – zdecydowanie najostrzejsza z pośród trzech najbardziej popularnych, czyli zielonej, czerwonej oraz żółtej. Do jej przygotowania używa się zielonej papryczki chilli.
-
Czerwona pasta curry – zajmuje drugie miejsce pod względem ostrości zaraz za zieloną. Do jej przygotowania używa się czerwonej papryczki chilli, która jest odrobinę mniej ostra, niż zielona.
-
Żółta pasta curry – zdecydowanie najgłagodniejsza ztych najpopularniejszych trzech past. Głównym składnikiem tej pasty jest trawa cytrynowa z tego powodu jest mniej ostra. Dobry wybór dla osób, które chcą spróbować tajskich smakołyków a niezbyt dobrze znoszą nadmierną ostrość.
Każda z nich poza papryczką chili zawieraja: czosnek, szalotkę, trawę cytrynową, galangal, kmin, kolendra, czasem cynamon.
* Jesli masz ochotę na niezbyt ostrą wersję tej zupy użyj żółtej pasty curry.
Ostra Zupa Kokosowa z Fioletowymi Ziemniakami i Dynią
DrukujProdukty
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 1/2 kubka pora, pokrojonego w cienkie półplasterki [u mnie hokkaido]
- 2 kubki dyni, pokrojonej w kostkę
- 1 kubek marchwi, pokrojonej w cienkie półplasterki
- 1 kubek fioletowych ziemniaków, pokrojonych w ćwierć-plasterki
- 6 kubków wody
- 1 kostka bulionu grzybowego
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 100 g szklistego makaronu
- 1/2 kubka mleka kokosowego
- świeża kolendra czy pietruszka, do posypania
Wykonanie
- Rozgrzej w rondlu olej na średnim ogniu, dodaj pastę curry i podsmażaj przez chwilę aż zacznie mocno pachnieć.
- Dodaj pokrojone warzywa i smaż 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu.
- W oddzielnym rondelku podgrzej wodę, dodaj bulion grzybowy i sos sojowy.
- Dodaj bulion do duszonych warzyw i gotuj aż warzywa będą “al dente”, nie za twarde i nie za miękkie.
- W między czasie przygotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najczęśćiej wystarczy zalać go gorącą wodą i odstawić na 5 minut.
- Gdy zupa będzie gotowa dodaj odcedzony makaron i mleko kokosowe.