Ostra Zupa Kokosowa z Fioletowymi Ziemniakami i Dynią

by magda
OSTRA ZUPA KOKOSOWA Z FIOLETOWYMI ZIEMNIAKAMI I DYNIĄ

Uwaga!!! Będzie ostro!!!*

Moje ulubione wariacje wokół azjatyckich smaków. Zupa na bazie świeżej pasty curry i mleka kokosowego. No i tutaj mniej więcej kończy się tajska inspiracja ;). Kolejno do rondla wskakuje marchewka, dynia i fioletowe ziemniaczki. Całość na bulionie grzybowym ze szklistym makaronem. Pysznie i szybko.

Zupa jest baaaardzo rozgrzewająca. 

 

Kilka słów o paście curry… i jej kolorach

  • Zielona pasta curry – zdecydowanie najostrzejsza z pośród trzech najbardziej popularnych, czyli zielonej, czerwonej oraz żółtej. Do jej przygotowania używa się zielonej papryczki chilli.
  • Czerwona pasta curry – zajmuje drugie miejsce pod względem ostrości zaraz za zieloną. Do jej przygotowania używa się czerwonej papryczki chilli, która jest odrobinę mniej ostra, niż zielona.
  • Żółta pasta curry – zdecydowanie najgłagodniejsza ztych najpopularniejszych trzech past. Głównym składnikiem tej pasty jest trawa cytrynowa z tego powodu jest mniej ostra. Dobry wybór dla osób, które chcą spróbować tajskich smakołyków a niezbyt dobrze znoszą nadmierną ostrość.
Każda z nich poza papryczką chili zawieraja: czosnek, szalotkę, trawę cytrynową, galangal, kmin, kolendra, czasem cynamon. 

Jesli masz ochotę na niezbyt ostrą wersję tej zupy użyj żółtej pasty curry.

 

Ostra Zupa Kokosowa z Fioletowymi Ziemniakami i Dynią

Drukuj
Porcja dla: 3-4 Czas przygotowania:

Produkty

  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1/2 kubka pora, pokrojonego w cienkie półplasterki [u mnie hokkaido]
  • 2 kubki dyni, pokrojonej w kostkę
  • 1 kubek marchwi, pokrojonej w cienkie półplasterki
  • 1 kubek fioletowych ziemniaków, pokrojonych w ćwierć-plasterki
  • 6 kubków wody
  • 1 kostka bulionu grzybowego
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 100 g szklistego makaronu
  • 1/2 kubka mleka kokosowego
  • świeża kolendra czy pietruszka, do posypania

Wykonanie

  1. Rozgrzej w rondlu olej na średnim ogniu, dodaj pastę curry i podsmażaj przez chwilę aż zacznie mocno pachnieć.
  2. Dodaj pokrojone warzywa i smaż 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu.
  3. W oddzielnym rondelku podgrzej wodę, dodaj bulion grzybowy i sos sojowy.
  4. Dodaj bulion do duszonych warzyw i gotuj aż warzywa będą “al dente”, nie za twarde i nie za miękkie.
  5. W między czasie przygotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najczęśćiej wystarczy zalać go gorącą wodą i odstawić na 5 minut.
  6. Gdy zupa będzie gotowa dodaj odcedzony makaron i mleko kokosowe.

 

You may also like

Zostaw komentarz