Niebieski Migdał | Zielony kolektyw
  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O mnie
    • Team “Niebieski Migdał”
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt

Niebieski Migdał | Zielony kolektyw

Zielony kolektyw

  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O mnie
    • Team “Niebieski Migdał”
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt
0
Zupy

Kokosowa Zupa Kukurydziana z Imbirem i Trawą Cytrynową

by 24 stycznia 2018
24 stycznia 2018

 Zupa jest po prostu pyszna :). Nic więcej nie przychodzi mi do głowy :). 
Jeszcze tylko można dodać, że robi się ją bardzo szybko :).


Kokosowa Zupa Kukurydziana

Drukuj
Porcja dla: 2-4 Czas przygotowania: 25 minut

Produkty

  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 do 2 cm. świeżego imbiru
  • 1 średnia cebula (ja użyłam szalotki)
  • 1 patyczek świeżej trawy cytrynowej
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • 300 g kukurydzy (1 puszka)
  • 1/2 kubka mleka kokosowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka orzechów nerkowca
  • garść poszatkowanych listków kolendry

Wykonanie

  1. Rozgrzej olej, dodaj pokrojoną cebulę i imbir. Podsmaż, aż staną się miękkie.
  2. Dodaj trawę cytrynową i mleko kokosowe. Odłóż 2 łyżki kukurydzy, a resztę dodaj do gotującej się zupy. Dolej wody (1 i 1/2 kubka) i gotuj prze 15 minut.
  3. W międzyczasie posiekaj orzechy nerkowca i kolendrę. Połącz z pozostałą kukurydzą. Powstała mieszanka będzie wykorzystana jako dodatek do zupy.
  4. Sprawdź, czy zupa nie jest zbyt gęsta, jeśli tak, to dodaj więcej wody. Dopraw sosem sojowym i chilli.
  5. Zmiksuj zupę na krem (wcześniej wyciągnij trawę cytrynową). Podawaj gorącą, z dodatkiem mieszanki orzechowo-kolendrowej i może z dodatkową porcją mleka kokosowego.

Notes

A jeśli ktoś ma ochotę na wersję "raw" zupy kukurydzianej,  to zapraszam tutaj.

kukurydza
0 komentarz
2
FacebookPinterestEmail

You may also like

Żytni zakwas na Wegański Żurek

12 kwietnia 2022

Wegańska Zupa Wonton

21 marca 2021

Zupa kukurydziana w stylu azjatyckim

19 czerwca 2020

Wędzony Krem z Kalafiora z Chrupiącą Czerwoną Cebulką...

1 marca 2019

Ostra Zupa Kokosowa z Fioletowymi Ziemniakami i Dynią

4 lutego 2019

Marokańska Zupa z Cieciorki z Pomarańczowo-Migdałową Komosą

30 stycznia 2019

Wegańska Kremowa Grochówka z Grzankami z Razowca na...

29 października 2016

Krem Soczewica & Ziemniak z Pęczkiem

25 sierpnia 2016

Wegańska Botwina “Imbir & Kokos” z Wędzonym Tofu

31 maja 2015

Kokosowa Zupa Amarantus & Pomarańcza

8 lutego 2015

Zostaw komentarz Anuluj odpowidź

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Zostańmy w kontakcie

Facebook Instagram

Moje autorskie książki

WEGEMANIA Magdalena Pieńkos Kuchnia Roślinna

Domowe przepisy Magdalena Pieńkos Niebieski Migdał

Książka_kuchnia weganska_Magdalena Pieńkos

Popularne przepisy

  • Owsianka z Siemieniem Lnianym na przemianę materii

  • Kiszona Czerwona Cebula z Ziołami Prowansalskimi

  • Namaczanie orzechów i nasion. Jak to robić?

  • Domowy Kwas Chlebowy

  • Cynamonowe Muffiny z Białej Fasoli

Facebook

Facebook

Ostanie wpisy

  • Makaron z soczewicy z pachnącymi pomidorami

    29 czerwca 2022
  • Żytni zakwas na Wegański Żurek

    12 kwietnia 2022

Newsletter

 Kto wie, może kiedyś otrzymasz ode mnie jakąś ciekawą wiadomość. Wszystko się może zdarzyć!

Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

NIE BĄDŹ SZARAKIEM | KIKOMO


Wracaj na górę