Wędzony Krem z Kalafiora z Chrupiącą Czerwoną Cebulką i Pęczakiem

by magda
Wędzony Krem z Kalafiora z chrupiącą Cebulką_Niebieski Migdał

Wegański krem z kalafiory z zapomnianym przez wielu pęczkiem ;). Jesli w twojej kuchni brakuje tej genialnej kaszy, to biegnij natychmiast do sklepu i nadrabiaj zaległości.

Pęczak zalicza się do kasz jęczmiennych, a jęczmień jest najstarszą rośliną uprawną, znaną już w okresie neolitu. Spośród kasz jęczmiennych ma największą wartość, ponieważ jest w minimalnie przetworzona, przez co jej skład i właściwości są nieocenione.
Właściwości prozdrowotne i odżywcze pęczaku powinny docenić przede wszystkim osoby mające wysoki poziom cholesterolu i problemy z zaparciami – ze względu na obecność dużej ilości błonnika rozpuszczalnego – beta-glukanu – pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Kasza jęczmienna to także dobre źródło witamin z grupy B, manganu i selenu.

 

Zupa jest pyszna i szybka w przygotowaniu. Podana z chrupiącą cebulką zachwyci każdego!

Nie masz akurat kalafiora i pęczaku? Nic straconego 🙂 Zerknij na inne przepisy KLIK 

 

Wędzony Krem z Kalafiora z Chrupiącą Czerwoną Cebulką

Drukuj
Porcja dla: 4-5 Czas przygotowania:

Produkty

  • 2 czerwone cebule +1 łyżka oleju rzepakowego
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 biała średnia cebula,
  • ok. 600g kalafiora
  • ¼ - ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 5-6 kubków bulionu warzywnego lub grzybowego
  • 1 kosta wędzonego tofu [180 g]
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • ½ kubka pęczaku
  • mielony kolorowy pieprz, do smaku

Wykonanie

  1. Rozgrzej olej na dużej patelni. Wrzuć cebulę pokrojoną na cienkie półplasterki i smaż na średnim ogniu około 15 -20 minut. Odstaw do wystygnięcia. Powinna być lekko chrupiąca, ale nie przypalona.
  2. Ugotuj pęczak wg insrukcji na opakowaniu.
  3. Rozgrzej olej w dużym rondlu, dodaj grubo prokrojoną białą cebulę i smaż na srednim ogniu aż się zeszkli.
  4. Dodaj paprykę ostrą, gałkę muszkatołową i pokrojony na kawałki kalafior. Duś warzywa przez chwilę, a nastepnie wlej bulion i gotuj do momentu aż warzywa będą “al dente”.
  5. Przelej bulion do kielicha blendera, dodaj pokrojone na małe kawałki wędzone tofu i płatki drożdżowe.
  6. Miksuj do momentu uzyskania kremowej konsystencji (poziom “kremowatości” zależy od użytego blendera).
  7. Przelej do rondla i dopraw wg uznania. U mnie tylko świeżo mielony pieprz.
  8. Na telerze wyłóż ugotowany pęczak, wlej krem z kalafiora. Posyp cebulką chwilę przed podaniem zupy lub pozwól każdemu zrobić to samemu. Ważne, żeby cebulka nie zdążyła nasiąknąć zupą.
0 komentarz
1

You may also like

Zostaw komentarz