Wegański krem z kalafiory z zapomnianym przez wielu pęczkiem ;). Jesli w twojej kuchni brakuje tej genialnej kaszy, to biegnij natychmiast do sklepu i nadrabiaj zaległości.
Pęczak zalicza się do kasz jęczmiennych, a jęczmień jest najstarszą rośliną uprawną, znaną już w okresie neolitu. Spośród kasz jęczmiennych ma największą wartość, ponieważ jest w minimalnie przetworzona, przez co jej skład i właściwości są nieocenione.
Właściwości prozdrowotne i odżywcze pęczaku powinny docenić przede wszystkim osoby mające wysoki poziom cholesterolu i problemy z zaparciami – ze względu na obecność dużej ilości błonnika rozpuszczalnego – beta-glukanu – pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Kasza jęczmienna to także dobre źródło witamin z grupy B, manganu i selenu.
Zupa jest pyszna i szybka w przygotowaniu. Podana z chrupiącą cebulką zachwyci każdego!
Nie masz akurat kalafiora i pęczaku? Nic straconego 🙂 Zerknij na inne przepisy KLIK
Wędzony Krem z Kalafiora z Chrupiącą Czerwoną Cebulką
DrukujProdukty
- 2 czerwone cebule +1 łyżka oleju rzepakowego
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 biała średnia cebula,
- ok. 600g kalafiora
- ¼ - ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 5-6 kubków bulionu warzywnego lub grzybowego
- 1 kosta wędzonego tofu [180 g]
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- ½ kubka pęczaku
- mielony kolorowy pieprz, do smaku
Wykonanie
- Rozgrzej olej na dużej patelni. Wrzuć cebulę pokrojoną na cienkie półplasterki i smaż na średnim ogniu około 15 -20 minut. Odstaw do wystygnięcia. Powinna być lekko chrupiąca, ale nie przypalona.
- Ugotuj pęczak wg insrukcji na opakowaniu.
- Rozgrzej olej w dużym rondlu, dodaj grubo prokrojoną białą cebulę i smaż na srednim ogniu aż się zeszkli.
- Dodaj paprykę ostrą, gałkę muszkatołową i pokrojony na kawałki kalafior. Duś warzywa przez chwilę, a nastepnie wlej bulion i gotuj do momentu aż warzywa będą “al dente”.
- Przelej bulion do kielicha blendera, dodaj pokrojone na małe kawałki wędzone tofu i płatki drożdżowe.
- Miksuj do momentu uzyskania kremowej konsystencji (poziom “kremowatości” zależy od użytego blendera).
- Przelej do rondla i dopraw wg uznania. U mnie tylko świeżo mielony pieprz.
- Na telerze wyłóż ugotowany pęczak, wlej krem z kalafiora. Posyp cebulką chwilę przed podaniem zupy lub pozwól każdemu zrobić to samemu. Ważne, żeby cebulka nie zdążyła nasiąknąć zupą.