Zupa kukurydziana w stylu azjatyckim

by magda
Wegańska zupa kukurydziana w stylu azjatyckim_przepis Niebieski Migdał

Wegańska zupa kukurydziana

Szybka w przygotowaniu i inna niż wszystkie. Swój nietypowy smak zawdzięcza paru pysznym bohaterom tego dania: imbir, trawa cytrynowa i kolendra. Kremowa i sycąca, podawana z pieczonymi ziarnami kukurydzy, ostrą papryczką chili i właśnie kolendrą.

Może właśnie gdzieś tam, w twojej spiżarce stoją sobie puszki z kukurydzy i nie masz pomysłu co z nimi zrobić?

Nie masz pod ręką kukurydzy? Poszukaj innego przepisu  KLIK.

Zupa kukurydziana

Drukuj
Porcja dla: 3-4 Czas przygotowania:

Produkty

  • 3 puszki kukurydzy
  • 2 cebule, poszatkowane
  • 1 czerwona ostra papryczka *
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 cm świeżego imbiru, obrany i drobno pokrojony
  • 2 kubki bulionu wegańskiego ( ½ litra)
  • 2 oleju rzepakowego
  • 2 garści kolendry
  • 1 szczypta soli
  • świeżo mielony pieprz, do smaku
  • 1 trawa cytrynowa, opcjonalnie

Wykonanie

 

  1. Rozgrzej piekarnik do 220 ° C.
  2. Odcedź kukurydzę, ale zachowaj płyn z puszki!
  3. Rozłóż ⅓ kukurydzy (bez płynu) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop odrobiną oleju, lekko posól i popieprz. Włóż do piekarnika na około 10 minut. Mieszaj od czasu do czasu, żeby kukurydza się nie przypaliła.
  4. W międzyczasie podgrzej w rondlu na średnim ogniu pozostały olej . Dodaj cebulę i lekko podsmaż, dodaj imbir. Mieszaj około 1 minuty.
  5. Dodaj posiekany czosnek i smaż na małym ogniu około 30–60 sekund.
  6. Dodaj pozostałe 2 puszki kukurydzy i płyn, który odłożyłeś wcześniej również. Dodaj bulion warzywny i zagotuj.
  7. Jeśli używasz świeżej trawy cytrynowej: Wykonaj w niej małe nacięcia i dodaj ją do zupy.
  8. Gotuj zupę na małym ogniu przez około 10 minut.
  9. Sprawdzaj pieczoną kukurydzę w piekarniku. W międzyczasie pokrój drobno kolendrę i czerwoną papryczkę. Gdy kukurydza w piekarniku lekko się zrumieni i będzie lekko skwiercząca, przełóż ją do miseczki i dodaj pokrojoną paprykę i kolendrę.
  10. Po 10 minutach gotowania na wolnym ogniu zdejmij zupę z ognia i zmiksuj (ja używam blendera kielichowego) aż stanie się gładka. Nie zapomnij wyciagnąc trawy cytrynowej przed miksowaniem.

Podawaj zupę z przygotowaną mieszanką kukurydzy, kolendry i czerwonej papryki.

* Nie lubisz ostrych smaków? Użył tylko ¼ papryczki lub słodkiej papryki.

0 komentarz
0

You may also like

Zostaw komentarz