Wegańska zupa kukurydziana
Szybka w przygotowaniu i inna niż wszystkie. Swój nietypowy smak zawdzięcza paru pysznym bohaterom tego dania: imbir, trawa cytrynowa i kolendra. Kremowa i sycąca, podawana z pieczonymi ziarnami kukurydzy, ostrą papryczką chili i właśnie kolendrą.
Może właśnie gdzieś tam, w twojej spiżarce stoją sobie puszki z kukurydzy i nie masz pomysłu co z nimi zrobić?
Nie masz pod ręką kukurydzy? Poszukaj innego przepisu KLIK.
Zupa kukurydziana
DrukujProdukty
- 3 puszki kukurydzy
- 2 cebule, poszatkowane
- 1 czerwona ostra papryczka *
- 2 ząbki czosnku
- 4 cm świeżego imbiru, obrany i drobno pokrojony
- 2 kubki bulionu wegańskiego ( ½ litra)
- 2 oleju rzepakowego
- 2 garści kolendry
- 1 szczypta soli
- świeżo mielony pieprz, do smaku
- 1 trawa cytrynowa, opcjonalnie
Wykonanie
- Rozgrzej piekarnik do 220 ° C.
- Odcedź kukurydzę, ale zachowaj płyn z puszki!
- Rozłóż ⅓ kukurydzy (bez płynu) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop odrobiną oleju, lekko posól i popieprz. Włóż do piekarnika na około 10 minut. Mieszaj od czasu do czasu, żeby kukurydza się nie przypaliła.
- W międzyczasie podgrzej w rondlu na średnim ogniu pozostały olej . Dodaj cebulę i lekko podsmaż, dodaj imbir. Mieszaj około 1 minuty.
- Dodaj posiekany czosnek i smaż na małym ogniu około 30–60 sekund.
- Dodaj pozostałe 2 puszki kukurydzy i płyn, który odłożyłeś wcześniej również. Dodaj bulion warzywny i zagotuj.
- Jeśli używasz świeżej trawy cytrynowej: Wykonaj w niej małe nacięcia i dodaj ją do zupy.
- Gotuj zupę na małym ogniu przez około 10 minut.
- Sprawdzaj pieczoną kukurydzę w piekarniku. W międzyczasie pokrój drobno kolendrę i czerwoną papryczkę. Gdy kukurydza w piekarniku lekko się zrumieni i będzie lekko skwiercząca, przełóż ją do miseczki i dodaj pokrojoną paprykę i kolendrę.
- Po 10 minutach gotowania na wolnym ogniu zdejmij zupę z ognia i zmiksuj (ja używam blendera kielichowego) aż stanie się gładka. Nie zapomnij wyciagnąc trawy cytrynowej przed miksowaniem.
Podawaj zupę z przygotowaną mieszanką kukurydzy, kolendry i czerwonej papryki.
* Nie lubisz ostrych smaków? Użył tylko ¼ papryczki lub słodkiej papryki.