Marokańska Zupa z Cieciorki z Pomarańczowo-Migdałową Komosą

by
Marokańska Zupa z Cieciorki z Pomarańczowo-Migdałową Komosą

Dziwna pogoda za oknem. Ani to zima, za którą tęsknię, ani to jesień czy wiosna. Sama nie wiedziałam na co mam ochotę i wtedy właśnie pomyślałam, że to jest pogoda na coś bardzo aromatycznego, gorącego i jednocześnie lekkiego. Szukałam, szukałam, aż znalazłam inspirację. Kremowa zupa z cieciorki, pomidorów i aromatycznych przypraw, a na dokładkę quinoa ze skórką pomarańczy, prażonymi migdałami i świeżą kolendrą, czyli Marokańska Zupa z Cieciorki z Pomarańczowo-Migdałową Komosą. No i zrobiło się bardzo aromatycznie i rozgrzewająco :).

Marokańska Zupa z Cieciorki

Drukuj
Porcja dla: 2-4 Czas przygotowania:

Produkty

  • 1 i 1/2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 średnia cebula (poszatkowana)
  • 3 ząbki czosnku (rozgniecione)
  • 1 łyżka drobno pokrojonego, świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej, słodkiej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta szafranu (jeśli masz)
  • 1 i 1/2 kubka gotowanej cieciorki
  • 1 puszka pomidorów (pieczone, jeśli uda się kupić)
  • 1 i 1/2 łyżki pasty harrisa
  • 3 kubki bulionu warzywnego
  • sok z 1 pomarańczy
  • Pomarańczowo-Migdałowa Komosa
  • 1/2 kubka komosy białej lub kolorowej
  • 1/2 kubka prażonych płatków migdałowych
  • 1 i 1/2 łyżeczki startej skórki pomarańczy
  • garść świeżej kolendry
  • sól, do smaku

Wykonanie

  1. Rozgrzej olej kokosowy na patelni. Dodaj cebulę, czosnek i imbir. Duś do momentu ich miękkości. Jeśli warzywa będą zbyt suche, dodaj odrobinę wody.
  2. Dodaj przyprawy i cieciorkę. Dokładnie wymieszaj, dodaj pomidory, pastę harrisa i wywar warzywny. Gotuj na wolnym ogniu około 15-20 minut. Odstaw do wystygnięcia. Spróbuj i dopraw, jeśli potrzeba. Dodaj wyciśnięty sok z pomarańczy i miksuj zupę do uzyskania kremowej konsystencji. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj więcej wywaru warzywnego.
  3. Podczas, gdy zupa się gotuje, przygotuj komosę. Wypłukaną quinoę gotuj w 1 kubku wody, lekko posolonej przez ok.15 minut, następnie ściągnij z ognia i trzymaj dodatkowe 5 minut pod przykryciem. Następnie wymieszaj z migdałami, skórką pomarańczy i świeżą kolendrą.

Zupę podawaj z porcją komosy, dodatkową kolendrą i harrisą (według smaku).

ZASTANAWIASZ SIĘ JAK KOMPONOWAĆ ZDROWE ROŚLINNE POSIŁKI?

Lubisz eksperymentować w kuchni?

W mojej najnowszej książce WEGEMANIA znajdziesz proste triki przydatne nie tylko dla roślinożerców, ale również dla osób dbających o zdrowie i szukających kulinarnych pomysłów. 220 roślinnych przepisów od majonezu czy serków, poprzez zupy, tarty, pizze, burgery, dania główne aż po wędliny, kiszonki i wegańskie słodkości.

PREMIERA 5 LUTY 2019.
 WEGEMANIA Magdalena Pieńkos Kuchnia Roślinna
8 komentarzy
2

You may also like

8 komentarzy

Moja smaczna kuchnia blog kulinarny 28 stycznia 2016 - 21:11

uwielbiam cieciorkę!

Reply
Blue Almonds 28 stycznia 2016 - 21:52

To jest już nas co najmniej dwoje ;), też uwielbiam!

Reply
Veggie 28 stycznia 2016 - 22:07

Ach, jak ja lubię takie smaki 🙂

Reply
Daria 29 stycznia 2016 - 08:44

zupa jest świetna, ale tu przede wszystkim kusi mnie ta komosa, więc jak najszybciej mam ochotę ją zrobić 🙂

Reply
Kraina Sosny 29 stycznia 2016 - 17:10

Brzmi obłędnie 😀

Reply
Dziurawy Kocioł 12 lutego 2016 - 14:19

Wygląda wybornie. Lubię takie przepisy, które zaskakują prostotą, a jednak są niepowtarzalne. Kradnę ! 🙂
http://www.dziurawykociol.pl

Reply
Blue Almonds 12 lutego 2016 - 21:49

Na zdrowie! 🙂

Reply
Blue Almonds 12 lutego 2016 - 21:49

Dzięki :)!

Reply

Zostaw komentarz