Dziś za oknem na zmianę porywisty wiatr, słońce, ciemne chmury i śnieg. Potrzebowałam gorącego, sycącego, a jednocześnie lekkiego śniadania. Oto efekty :).
Kokosowa Zupa Amarantus & Pomarańcza
DrukujProdukty
- 1/2 kubka amarantusa (wypłukany) + 1 kubek wody
- 1/3 kubka mleka kokosowego
- sok z 1/2 pomarańczy
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżki cynamonu
- 1/4 łyżeczki wanilii w proszku
- DODATKI
- 1/2 kubka ziarenek granatu
- 1 łyżka pestek dyni
- 1/2 pokrojonej pomarańczy
Wykonanie
1. Połącz w rondelku amarantus i wodę. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz grzanie i gotuj 15-20 minut. Część wody powinna odparować.
2. Wyłącz grzanie. Dodaj mleko kokosowe, sok z pomarańczy, miód, cynamon i wanilię. Dobrze wymieszaj. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, dodaj więcej wody lub mleka kokosowego.
3. Podawaj z granatem, pestkami dyni i pomarańczą.
8 komentarzy
taka zupa na słodko to idealny pomysł na podwieczorek 🙂
Rzeczywiście :). Dobry pomysł 🙂
Wygląda świetnie 🙂 Uwielbiam wszystko co zawiera mleko kokosowe i przepis chętnie wypróbuję na śniadanie 🙂 I bardzo mi się podobają dodatki 🙂
Dzięki :). Witaj w klubie miłośników mleka kokosowego :). Ja mam teorie, że obojętnie do czego doda się mleko kokosowe, na pewno będzie dobre 😉
nigdy jeszcze nie próbowałam amarantusa w postaci ziaren, dlatego tym bardziej kusi mnie to danie – z mleczkiem kokosowym smakuje pewnie genialnie 🙂 do tego ta prześliczna miseczka <3
Ciekawy pomysł. Wygląda bardzo apetycznie.
Warto poeksperymentować 🙂
Dziękuję :). Miseczka prosto z Bolesławca 🙂