Niebieski Migdał | Zielony kolektyw
  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O mnie
    • Team “Niebieski Migdał”
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt

Niebieski Migdał | Zielony kolektyw

Zielony kolektyw

  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O mnie
    • Team “Niebieski Migdał”
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt
0
Kiszone i fermentowane

Kiszona Czerwona Cebula z Ziołami Prowansalskimi

by magda 22 listopada 2017
22 listopada 2017
Kiszona Czerwona Cebula z Ziołami Prowansalskimi_Przepis_Dobry Ferment

Kiszona Czerwona Cebula z Ziołami Prowansalskimi

Może zauważyłaś/-eś, że na moich profilach na  INSTAGRAM ,  FB  czy na blogu w ostatnich czasie pojawilo sie sporo zdjęć czy przepisów z fermentowanymi lub, jak wolisz kiszonych warzyw. Sporo ostatnio eksperymentuję :). Fermentuję wszystko co wpadnie mi w ręce, od klasycznych ogórków, poprzez topinambur, żurawinę, śliwki, aż po patisony, cukinię i seler. Mam już na swojej półce już blisko 60 różnych kiszonek. Wariactwo, myślę za każdym razem, gdy spojrzę na to bogactwo probiotyków i witamin schowanych w tych wszystkich słojach, słoiczkach i kamionkach. Odkrywam nowe smaki, takie jak kiszone podgrzybki czy czerwona cebula fermentowana z miso.
Przyczyną tych wszystkich eksperymentów jest po pierwsze moja gotowość do eksperymentów, a po drugie wyzwanie jakim jest przygotowanie 100 przepisów na fermentowane różności, tj.  warzywa, owoce, napoje i inne cuda, które znajdą się w przygotowywanej przeze mnie kolejnej książce, w której znajdziesz znajdziesz wszystko, albo może prawie wszystko 😉 o fermentacji. Jesteś ciekawa /-y mojej pierwszej książki? Zerknij TUTAJ.
Dziś przepis na Kiszoną Czerwoną Cebulę. Jest niezwykle prosty, a efekt zaskakujący. Fermentowana cebula staje się delikatna i niezwykle smaczna. Zyskuje dodatkowe wartości odżywcze, a traci intensywny i ostry smak charakterystyczny dla surowej cebuli.

Domowe przepisy Magdalena Pieńkos Niebieski Migdał#DobryFerment

Kiszona Czerwona Cebula

Drukuj
Porcja dla: 1-6 Czas przygotowania: 10 minut

Produkty

  • 4 duże, czerwone cebule
  • 1 łyżeczka pieprzu kolorowego w ziarnach
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • Solanka: 1 łyżka soli rozpuszczona w 1 litrze ciepłej wody

Wykonanie

  1. Obierz cebule i pokrój na cienkie półplasterki.
  2. Przełóż do słoika, dodaj zioła, pieprz i zalej chłodną solanką.
  3. Słoik zakręć i odstaw w ciepłe miejsce (temperatura pokojowa). Cebulę warto odpowietrzyć raz na kilka dni, otwierając delikatnie słoik.
  4. Po 2 -3 tygodniach słoik powinno się odstawić odstawić w chłodne i ciemne miejsce.

Notes

Eksperymentuj z innymi ziołami. Może majeranek?

2 komentarze
3
FacebookPinterestEmail

You may also like

Żytni zakwas na Wegański Żurek

12 kwietnia 2022

Kimchi tradycyjne, aczkolwiek wegańskie

21 listopada 2021

Kiszony Koper Włoski, czyli siejemy ferment zimą

25 kwietnia 2021

Kiszony Seler Naciowy

20 listopada 2020

Ogórki małosolne

6 czerwca 2020

Kiszona rzodkiewka z imbirem i syropem klonowym

6 maja 2020

Zakwas z buraków

12 grudnia 2019

Kiszone Zielone Pomidory

28 września 2019

Żywy Wegański Jogurt Kokosowy

1 lutego 2019

KOMBUCHA – jak zrobić?

26 czerwca 2018

2 komentarze

jan0510 16 marca 2018 - 13:57

Dzień dobry Pani Magdo,
Nie mogę się doczekać Pani książki o kiszonkach. “Kuchnię wegańską” Pani autorstwa mam. Jestem świeżo upieczonym weganinem (no może za wyjątkiem serów), głownie dzięki Pani wspaniałym przepisom jak i pięknej fotografii kulinarnej. Zacząłem od innych książek i dopiero Pani publikacja wyzwoliła mój już prawie roczny entuzjazm do kuchni roślinnej.
Dziękuję bardzo i czekam na kolejną książkę.

Reply
magda 20 marca 2018 - 20:42

Dzień Dobry :), nie mogłabym wymarzyć sobie fajniejszych słów. Bardzo dziękuję i cieszę się niezmiernie, że ksiązka się podoba. Nadal lekko niedowierzam, że udało mi się stworzyć książkę. Przygotować i sfotografować :). Bardzo dziekuję i trzymam kcuki na nowej roślinnej drodzę :). Serdeczności! 😀

Reply

Zostaw komentarz Anuluj odpowidź

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Zostańmy w kontakcie

Facebook Instagram

Moje autorskie książki

WEGEMANIA Magdalena Pieńkos Kuchnia Roślinna

Domowe przepisy Magdalena Pieńkos Niebieski Migdał

Książka_kuchnia weganska_Magdalena Pieńkos

Popularne przepisy

  • Owsianka z Siemieniem Lnianym na przemianę materii

  • Kiszona Czerwona Cebula z Ziołami Prowansalskimi

  • Namaczanie orzechów i nasion. Jak to robić?

  • Domowy Kwas Chlebowy

  • Białe Brownies z Fasoli

Facebook

Facebook

Ostanie wpisy

  • Makaron z soczewicy z pachnącymi pomidorami

    29 czerwca 2022
  • Żytni zakwas na Wegański Żurek

    12 kwietnia 2022

Newsletter

 Kto wie, może kiedyś otrzymasz ode mnie jakąś ciekawą wiadomość. Wszystko się może zdarzyć!

Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

NIE BĄDŹ SZARAKIEM | KIKOMO


Wracaj na górę