Niebieski Migdał | Zielony kolektyw
  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O mnie
    • Team “Niebieski Migdał”
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt

Niebieski Migdał | Zielony kolektyw

Zielony kolektyw

  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O mnie
    • Team “Niebieski Migdał”
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt
0
Kiszone i fermentowane

Kiszone Zielone Pomidory

by magda 28 września 2019
28 września 2019
Kiszone Zielone Pomidory | Niebieski Migdał

Nowe smaki w natarciu, czyli kiszone zielone pomidory. Ostrzegam,  że to nie ostatni przepis wykorzystujący szalony i zaskakujący czasem proces fementacji.

Kiszone pomidory są bardzo popularne na Ukrainie, ale zdecydowanie w wersji czerwonej. Plebiscyt przeprowadzony wśród znajomych wskazuje jednak jako zwycięzce właśnie te zielone, niedojrzałe. Możesz wykorzystać je do przygotowania sałatki lub jako samodzielny smakołyk.

Kiszone zielone pomidory to również pomysł jak wykorzystać ostatnie jesienne pomidory, które nie zdążą już dojrzeć!

 

Domowe przepisy Magdalena Pieńkos Niebieski Migdał#DobryFerment

Kiszone Zielone Pomidory

Drukuj
Porcja dla: 1-6 Czas przygotowania: 15 minut

Produkty

  • około 1 kg zielonych pomidorów
  • kawałek korzenia chrzanu
  • 1 liść chrzanu
  • 1 główka czosnku, przekrojona w poprzek
  • 2 gałązki kopru
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego, grubo mielonego
  • 1 i ½ wody + 1 i ½ łyżki soli

Wykonanie

  1. Przygotuj 2 litrowy słoik. Na dnie ułóż liście chrzanu, a następnie układaj pomidory, korzeń chrzanu,czosnek, koper i liść laurowy.
  2. W międzyczasie przygotuj solankę. Zagotuj wodę z solą, a następnie dodaj pieprz. Gdy lekko przestygnie, zalej pomidory. Zakręć słoik i odstaw

Notes

Pomidory nadają się do jedzenia juz po kilku dniach.

0 komentarz
13
FacebookPinterestEmail

You may also like

Żytni zakwas na Wegański Żurek

12 kwietnia 2022

Kimchi tradycyjne, aczkolwiek wegańskie

21 listopada 2021

Kiszony Koper Włoski, czyli siejemy ferment zimą

25 kwietnia 2021

Kiszony Seler Naciowy

20 listopada 2020

Ogórki małosolne

6 czerwca 2020

Kiszona rzodkiewka z imbirem i syropem klonowym

6 maja 2020

Zakwas z buraków

12 grudnia 2019

Żywy Wegański Jogurt Kokosowy

1 lutego 2019

KOMBUCHA – jak zrobić?

26 czerwca 2018

Fermentowany Jogurt Jaglany z Nerkowcami i Wanilią

29 kwietnia 2018

Zostaw komentarz Anuluj odpowidź

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Zostańmy w kontakcie

Facebook Instagram

Moje autorskie książki

WEGEMANIA Magdalena Pieńkos Kuchnia Roślinna

Domowe przepisy Magdalena Pieńkos Niebieski Migdał

Książka_kuchnia weganska_Magdalena Pieńkos

Popularne przepisy

  • Owsianka z Siemieniem Lnianym na przemianę materii

  • Kiszona Czerwona Cebula z Ziołami Prowansalskimi

  • Namaczanie orzechów i nasion. Jak to robić?

  • Domowy Kwas Chlebowy

  • Białe Brownies z Fasoli

Facebook

Facebook

Ostanie wpisy

  • Makaron z soczewicy z pachnącymi pomidorami

    29 czerwca 2022
  • Żytni zakwas na Wegański Żurek

    12 kwietnia 2022

Newsletter

 Kto wie, może kiedyś otrzymasz ode mnie jakąś ciekawą wiadomość. Wszystko się może zdarzyć!

Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

NIE BĄDŹ SZARAKIEM | KIKOMO


Wracaj na górę