Jogurt kokosowy to jeden z moich faworytów. Stanowi świetną alternatywę dla jogurtów krowich i sojowych. Jest idealnie kremowy, lekko kwaskowaty i bardzo aromatyczny. Uwielbiam z malinami lub mango.
Probiotyki obniżają poziomu cholesterolu we krwi dzięki przetwarzaniu go poprzez niektóre bakterie w sterole. Hamują również wchłanianie glukozy we krwi i pozytywnie wpływają na pracę układu nerwowego, bo w trakcie fermentacji wydziela się acetylocholina – odpowiadająca za przekazywanie impulsów nerwowych. Ponadto pobudzają procesy regeneracji nabłonka jelit, dzięki wytwarzaniu substancji, takich jak arginina, cysteina i glutamina.
„Dobre” bakterie z jednej strony zapobiegają wystąpieniu alergii, a z drugiej przyspieszają ustąpienie jej objawów. Ścianki jelit są przez nie dokładnie uszczelnione, stając się barierą dla uczulających substancji. Wzmacniają również aktywność i skuteczność limfocytów oraz makrofagów, które uczestniczą w mechanizmach obronnych organizmu. Nie można również zapomnieć o ich działaniu antynowotworowym na zasadzie hamowania procesów gnilnych, w których wytwarzane są nitrozoaminy, przyczyniające się do rozwoju nowotworów m.in. żołądka i jelita grubego.
Nie martw się cukrem w przepisie. Jest niezbędny jako pożywienie dla bakterii probiotycznych, w produktach mlecznych tę funkcję spełnia laktoza, która również jest cukrem.
Zobacz inne przepisy na inne produkty KISZONE I FERMENTOWANE
Żywy Jogurt Kokosowy
DrukujProdukty
- 1 litr mleka kokosowego (min. zawartość 70% kokos, woda)
- porcja bakterii jogurtowych
- 4 łyżki cukru/ syropu klonowego
- 1 łaska łyżka maku, opcjonalnie
Wykonanie
- Podgrzej lekko mleko kokosowe. Jego temperatura nie powinna przekroczyć 42 st.C. Gdy mleko będzie ciepłe dodaj cukier i bakterie jogurtowe. Dokładnie wymieszaj.
- Przelej do szklanego lub plastikowego naczynia, wcześniej dokładnie wyparzonego. Zamknij szczelnie i owiń w koc lub pogniecione gazety i trzymaj w ciepłym miejscu.
- Szybkość fermentacji zależy od temperatury pomieszczenia. Po 24 godzinach sprawdź smak, jeśli jogurt osiągnął pożądaną przez ciebie kwaskowatość, odstaw go do lodówki. Jeśli nie, zostaw w temperaturze pokojowej na kolejne 12 godzin. Spróbuj ponownie po tym czasie, w razie potrzeby wydłuż czas do 24 godzin.
- Dodaj mak, jeśli masz ochotę, wymieszaj i odstaw jogurt do lodówki na 8 godzin, żeby stężał.
Notes
Jogurt możesz przechowywać w lodówce 4-6 dni.
7 komentarzy
Uwielbiam jogurty kokosowe 🙂 Zdradzisz jakich konkretnie produktów użyłaś? Nie chodzi o reklamę, po prostu chciałabym zrobić na czymś sprawdzonym, Miałam już kilka porażek jogurtowych, dość drogich porażek :/
Hmm, nie mam pewności, ale myślę, że ZAKWASKI. Teraz zaszczepiam mleko kokosowe 1 łyżką wody z kiszoych gruszek, jabłek czy rabarbaru. To jest najprościej i najtaniej :). Możesz jeszcze spróbować dodając poprostu łyżkę kupionego jogurtu z żywymi bakteriami lub , co też eksperymentowałam wyhodować jogurt na grzybku typetańskim 🙂
Bardzo dziękuję za podpowiedź 🙂 BTW super strona 😀
Witam, jestem początkująca, mam pytanie co to znaczy mleko kokosowe 70% Czy mogłabym dostać konkret firmę czy inną podpowiedź?
Dziękuję
Te procenty oznaczają zawartośc ekstraktu z kokosa :), a moje ulubione mleko, to wyprodukowane w Tajlandii AROY-D, np. takie http://delikatesyazjatyckie.pl/mleko-kokosowe-aroyd-ekstrakt-250ml-p-453.html 🙂
Skąd wziąć bakterie jogurtowe?
Marcin, można kupić w sklepie ze zdrową żywnością lub zaszczepić łyżką jogurtu roślinnego z żywymi kulturami bakterii 🙂