Hummus robi wielką furorę w naszym kraju . Oczywiście klasyczna jego wersja to ta zrobiona z cieciorki, ale czemu by nie poeksperymentować? Do czego bardzo zachęcam!. Jeśli macie swoje wersje tej cudownej potrawy, to podzielcie się nimi. Chociażby zamieszczając linki do ulubionych przepisów w miejscu na komentarze :).
Zapraszam na Hummus z białej fasoli i rukoli!
A może chcesz zerknąć na inne moje wersje?
– Hummus z Batatem
– Hummus z Cukinii z Prażonym Sezamem
Hummus z Białej Fasoli i Rukoli
DrukujProdukty
- 400 g ugotowanej białej fasoli
- 30 g rukoli
- 2 łyżki tahini (pasty sezamowej)
- 1 do 2 łyżek oliwy
- 2 łyżki wody
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
Wykonanie
Miksuj wszystkie składniki “hummusu” do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Jeśli pasta będzie byt gęsta dodaj odrobinę więcej wody (można użyć tej w której była fasola).
Notes
Fasolowy hummus można zajadać jako dip ze świeżymi warzywami lub chlebem. Genialnie smakuje z ogórkiem kiszonym.
11 komentarzy
moim ulubionym jest klasyk, choć z białej fasoli też już robiłam i smakuje niczego sobie 🙂 W Krakowie jadłam przepyszne: dyniowy, z suszonymi pomidorami, z suszoną śliwką czy też z pieczonym czosnkiem – wszystkie przepyszne, ale jednak klasyka nic nie przebije 🙂
Co fakt to fakt, klasyka najlepsza 🙂
Podoba mi się ten eksperyment:)
Nice blog… thanks for sharing this information with us, We are Dry Fruits Wholesaler.
buy dry fruits online,
buy spices online.
Wygląda kusząco 😀
koocham hummus, ale domowy coś mi nie wychodzi 🙁
z fasolą jeszcze nie próbowałam, ale intryguje mnie to połączenie 😉
To mamy ten sam obiekt miłości ;), ale czasem mała zdrada z fasolą nie zaszkodzi 😀
Właśnie skończyłam robić. Super smak 🙂
Dzięki za info, że smakuje :). Pozdrowienia serdeczne!
To Twoje zdjęcia są przepiękne i bardzo kuszące. Bardzo inspirujące :)!
I Really love to create different kinds of recipes like this with italian seasoning grinder available online