Pieczone Jabłka z Kremem Jaglanym i Różą ???
Pachnące różą, wegańskie, pieczone jabłka! Są lekkostrawne i banalnie proste w przygotowaniu. Sprawdź najlepszy deser na niedzielne popołudnie ?
Pieczone Jabłka z Kremem Jaglanym i Różą
DrukujProdukty
- 4-6 kwaśnych jabłek średniej wielkości
- sok z ½ cytryny
- 2 łyżeczki konfitury różanej lub płatków róży w cukrze
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 1 łyżka obranych pistacji
- KREM JAGLANY
- 1 szklanka (190 g) ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 łyżki wody różanej
- 1 łyżka syropu klonowego
- ¼ szklanki mleka migdałowego
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka budyniu waniliowego w proszku, bez cukru
- + papier do pieczenia + sznurek do zawiązania sakiewek
Wykonanie
1. Rozgrzej piekarnik do 180 oC
2. Przygotuj krem jaglany. Wszystkie jego składniki zmiksuj na gładki krem. Połącz z posiekanymi pistacjami i żurawiną.
3. Jabłka umyj i przetnij w poprzek, na wysokości ¾ . Górną część odłóż, a z dolnej wydrąż łyżeczką gniazdo nasienne, uważając, by nie przepić jabłka na wylot. Przeciętą część skrop cytryną.
4. Do środka każdego jabłka włóż ½ do 2/3 łyżeczki konfitury różanej i porcję kremu. Każde jabłko przykryj odciętą częścią.
5. Każdy owoc ułóż na osobnym arkuszu papieru do pieczenia. Zbierz papier u góry, zwiń ciasno i zawiąż sznurkiem, tworząc sakiewkę w jabłkiem w środku.
6. Wstaw do piekarnika na 35 minut. Na ostatnie 5 minut rozwiń sakiewki, by skórka jabłek się przyrumieniła.
Podawaj gorące na deser, śniadanie lub podwieczorek.
Notes
Różane konfitury, które czasem cięzko dostać możesz zastąpić konfiturą z malin.