Pieczone Jabłka z Kremem Jaglanym i Różą

by magda
Pieczone Jabłka z Kremem Jaglanym i Różą_Niebieski Migdał
Pieczone Jabłka z Kremem Jaglanym i Różą ???
Pachnące różą,  wegańskie, pieczone jabłka! Są lekkostrawne i banalnie proste w przygotowaniu. Sprawdź najlepszy deser na niedzielne popołudnie ?

 

Pieczone Jabłka z Kremem Jaglanym i Różą

Drukuj
Porcja dla: 4-6 Czas przygotowania:

Produkty

  • 4-6 kwaśnych jabłek średniej wielkości
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżeczki konfitury różanej lub płatków róży w cukrze
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 1 łyżka obranych pistacji
  • KREM JAGLANY
  • 1 szklanka (190 g) ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 łyżki wody różanej
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • ¼ szklanki mleka migdałowego
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka budyniu waniliowego w proszku, bez cukru
  • + papier do pieczenia + sznurek do zawiązania sakiewek

Wykonanie

1. Rozgrzej piekarnik do 180 oC
2. Przygotuj krem jaglany. Wszystkie jego składniki zmiksuj na gładki krem. Połącz z posiekanymi pistacjami i żurawiną.
3. Jabłka umyj i przetnij w poprzek, na wysokości ¾ . Górną część odłóż, a z dolnej wydrąż łyżeczką gniazdo nasienne, uważając, by nie przepić jabłka na wylot. Przeciętą część skrop cytryną.
4. Do środka każdego jabłka włóż ½ do 2/3 łyżeczki konfitury różanej i porcję kremu. Każde jabłko przykryj odciętą częścią.
5. Każdy owoc ułóż na osobnym arkuszu papieru do pieczenia. Zbierz papier u góry, zwiń ciasno i zawiąż sznurkiem, tworząc sakiewkę w jabłkiem w środku.
6. Wstaw do piekarnika na 35 minut. Na ostatnie 5 minut rozwiń sakiewki, by skórka jabłek się przyrumieniła.

 

Podawaj gorące na deser, śniadanie lub podwieczorek.

Notes

Różane konfitury, które czasem cięzko dostać możesz zastąpić konfiturą z malin.

0 komentarz
3

You may also like

Zostaw komentarz