Czekoladowy krem z fasoli z nutką pomarańczy i ptasim mleczkiem

by magda
Czekoladowy krem z fasoli z nutką pomarańczy i ptasim mleczkiem_Niebieski MIgdał

No cóż…., nie wiem jak Was zachęcić do zrobienia tego deseru. To jest petarda! Uwielbiam! I to nie tylko moja opinia ;).

 

Czekoladowy krem z fasoli z nutką pomarańczy i ptasim mleczkiem

Drukuj
Porcja dla: 4-6 Czas przygotowania:

Produkty

  • 1 puszka czarnej lub czerwonej fasoli, odcedzona i wypłukana
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, najlepiej takie z dodatkie kawy naturalnej
  • 3 łyżki gorzkiego ciemnego kakao
  • ⅓ kubka mleka sojowego/migdałowego/owisianego / 80 ml
  • ⅓ kubka płynnego mleka kokosowego / 85 % kokosa / 80 ml
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżeczka naturalnego olejku migdałowego
  • 1 łyżeczka naturalnego olejku z pomarańczy*
  • PTASIE MLECZKO
  • 3 łyżki nasion chia
  • ½ kubka mleka kokosowego, płynnego / 85% kokosa / 125 ml
  • ½ kubka mleka sojowego/migdałowego / 125 ml
  • 1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy
  • 1 łyżka ksylitolu

Wykonanie

  1. Przygotuj “ptasie mleczko”. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i odstaw na bok. Od czasu do czasu zamieszaj. Jeśli pudding będzie za gęsty dodaj więcej mleka roślinnego lub wody. Spróbuj, może chcesz jeszcze podkręcić smak. Może więcej wody z kwiatów pomarańczy?
  2. Przygotuj krem czekoladowy. Wszystkie składniki umieść w blenderze wysokoobrotowym i zmiksuj do konsystencji gładkiego kremu. Spróbuj. Możesz dodać więcej ksylitolu, więcje mleka kokosowego lub kakao. Wszystko zależy od twojego smaku. U mnie te proporcje sprawdzają się najlepiej.
  3. Rozlej krem czekoladowy do małych szklaneczek, a gdy “ptasie mleczko” zgęstniej wlej go jak druga warstwę. Przechowuj w lodówce.

*jeśli nie masz możliwości kupić, możesz użyć olejku z pomrańczy, ale wierz mi warto poszukać. Znajdziesz ją w sklepach różnych kuchni świata. Ja zaopatruję się w nią w moim ulubionym sklpie w Jeleniej Górze [KLIK] . No i kosztuje niecałe 6 zł.

2 komentarze
1

You may also like

2 komentarze

Magda 19 maja 2021 - 09:15

Deser wyszedł bardzo dobry, Tylko w przepisie są różne ilości mleka kokosowego i sojowego. W czekoladzie z fasoli jest podane 1/2 czyli 125 ml, a w ptasim mleczku 1/3 czyli też 125 ml, Poza tym przepis super. w ogóle nie czuć fasoli. Polecam!

Reply
magda 20 maja 2021 - 10:02

Dziękuję 🙂 Poprawiam 1/3 to 80 ml, ale jak doda sie więcej mleka kokosowego to napewno nie zaszkodzi 🙂

Reply

Zostaw komentarz