Pietruszka jako główny bohater przepisu spisała się znakomicie. Mleko kokosowe dodaje jej arystokratyczności, a mak łamie kremową strukturę i dodaje charakteru.
Kokosowy krem z pietruszki z makiem
DrukujProdukty
- 2 kubki obranego, pokrojonego korzenia pietruszki
- 3/4 kubka mleka kokosowego
- 2 solidne łyżki ksylitolu
- ¾ kubka ugotowanego ryży jaśminowego
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka maku
- jako dodatek: borówka, ziarenka granatu
Wykonanie
- Gotuj na niewielkim ogniu pokrojony korzeń pietruszki w mleku koksowym z dodatkiem cukru brzozowego (ksylitol). Garnuszek powinien być przykryty. Gotuj do momentu, aż pietruszka będzie miękka. Około 10-15 minut.
- W blenderze lub malakserze umieść ugotowaną pietruszkę razem mlekiem kokosowym i ugotowany ryż jaśminowy. Miksuj do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Jeśli krem będzie zbyt gęsty dodaj trochę więcej mleka kokosowego. Dodaj sok z cytryny i spróbuj, jeśli krem pietruszkowy będzie dla ciebie mało słodki dodaj więcej ksylitolu.
- Przełóż krem do innego naczynia, dodaj mak i dobrze wymieszaj. Przełóż krem do miseczek, dodaj odrobinę mleka kokosowego i świeże owoce: borówki lub/i ziarenka granatu.
2 komentarze
cześć Magda 🙂 a jaką pojemność ma Twój kubek? albo może umiesz powiedzieć w gramach ile tej pietruszki ma być? szukam jakiegoś nowego pomysłu na mak i ten wydaje się idealny! 🙂
Hej Paulina, u mnie standardowo kubek to 250 ml 🙂 Obieram, kroje w kostkę i to jest mniej więcej 2 kubki pokrojonej pietruszki :), ale jak zmienisz trochę proporcję, to tez niec się nie stanie 🙂