Niebieski Migdał | Zielony kolektyw
  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O mnie
    • Team “Niebieski Migdał”
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt

Niebieski Migdał | Zielony kolektyw

Zielony kolektyw

  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O mnie
    • Team “Niebieski Migdał”
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt
0
Desery

Kokosowy krem z pietruszki z makiem

by magda 2 lipca 2018
2 lipca 2018

Pietruszka jako główny bohater przepisu spisała się znakomicie. Mleko kokosowe dodaje jej arystokratyczności, a mak łamie kremową strukturę i dodaje charakteru.

Kokosowy krem z pietruszki z makiem

Drukuj
Porcja dla: 4-6 Czas przygotowania: 20 minut

Produkty

  • 2 kubki obranego, pokrojonego korzenia pietruszki
  • 3/4 kubka mleka kokosowego
  • 2 solidne łyżki ksylitolu
  • ¾ kubka ugotowanego ryży jaśminowego
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka maku
  • jako dodatek: borówka, ziarenka granatu

Wykonanie

  1. Gotuj na niewielkim ogniu pokrojony korzeń pietruszki w mleku koksowym z dodatkiem cukru brzozowego (ksylitol). Garnuszek powinien być przykryty. Gotuj do momentu, aż pietruszka będzie miękka. Około 10-15 minut.
  2. W blenderze lub malakserze umieść ugotowaną pietruszkę razem mlekiem kokosowym i ugotowany ryż jaśminowy. Miksuj do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Jeśli krem będzie zbyt gęsty dodaj trochę więcej mleka kokosowego. Dodaj sok z cytryny i spróbuj, jeśli krem pietruszkowy będzie dla ciebie mało słodki dodaj więcej ksylitolu.
  3. Przełóż krem do innego naczynia, dodaj mak i dobrze wymieszaj. Przełóż krem do miseczek, dodaj odrobinę mleka kokosowego i świeże owoce: borówki lub/i ziarenka granatu.
pietruszka
2 komentarze
2
FacebookPinterestEmail

You may also like

Czekoladowy krem z fasoli z nutką pomarańczy i...

17 maja 2022

Jabłkowy Donut – nietłusty pączek w Tłusty Czwartek

10 lutego 2021

Pieczone Jabłka z Kremem Jaglanym i Różą

2 lutego 2020

Sezamki z Komosy ryżowej

28 listopada 2019

Bananowa Quesadillas

28 kwietnia 2019

Sezamowy Serek z Tofu z Porzeczkami

16 lipca 2017

Budyń Jaglany z Mango i Malinami

9 lipca 2017

Mus Truskawka & Chia

20 czerwca 2017

Surowe Czekoladki z Masła Kakaowego

12 kwietnia 2017

Piernikowe Trufle Figa & Orzech

20 grudnia 2016

2 komentarze

Paulina 16 grudnia 2019 - 21:10

cześć Magda 🙂 a jaką pojemność ma Twój kubek? albo może umiesz powiedzieć w gramach ile tej pietruszki ma być? szukam jakiegoś nowego pomysłu na mak i ten wydaje się idealny! 🙂

Reply
magda 16 grudnia 2019 - 22:00

Hej Paulina, u mnie standardowo kubek to 250 ml 🙂 Obieram, kroje w kostkę i to jest mniej więcej 2 kubki pokrojonej pietruszki :), ale jak zmienisz trochę proporcję, to tez niec się nie stanie 🙂

Reply

Zostaw komentarz Anuluj odpowidź

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Zostańmy w kontakcie

Facebook Instagram

Moje autorskie książki

WEGEMANIA Magdalena Pieńkos Kuchnia Roślinna

Domowe przepisy Magdalena Pieńkos Niebieski Migdał

Książka_kuchnia weganska_Magdalena Pieńkos

Popularne przepisy

  • Owsianka z Siemieniem Lnianym na przemianę materii

  • Białe Brownies z Fasoli

  • Fermentowany sos chili

  • Namaczanie orzechów i nasion. Jak to robić?

  • Koktajl Malina & Banan z Mlekiem Kokosowym

Facebook

Facebook

Ostanie wpisy

  • Sałatka z Bobu z Miętą i Zieloną Pietruszką

    3 lipca 2023
  • Makaron z brązowego ryżu z pomidorowo-paprykową cieciorką

    1 lipca 2023

Newsletter

 Kto wie, może kiedyś otrzymasz ode mnie jakąś ciekawą wiadomość. Wszystko się może zdarzyć!

Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

NIE BĄDŹ SZARAKIEM | KIKOMO


Wracaj na górę