Niebieski Migdał | Zielony kolektyw
  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O mnie
    • Team “Niebieski Migdał”
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt

Niebieski Migdał | Zielony kolektyw

Zielony kolektyw

  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O mnie
    • Team “Niebieski Migdał”
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt
0
Desery

Kokosowy krem z pietruszki z makiem

by magda 2 lipca 2018
2 lipca 2018

Pietruszka jako główny bohater przepisu spisała się znakomicie. Mleko kokosowe dodaje jej arystokratyczności, a mak łamie kremową strukturę i dodaje charakteru.

Kokosowy krem z pietruszki z makiem

Drukuj
Porcja dla: 4-6 Czas przygotowania: 20 minut

Produkty

  • 2 kubki obranego, pokrojonego korzenia pietruszki
  • 3/4 kubka mleka kokosowego
  • 2 solidne łyżki ksylitolu
  • ¾ kubka ugotowanego ryży jaśminowego
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka maku
  • jako dodatek: borówka, ziarenka granatu

Wykonanie

  1. Gotuj na niewielkim ogniu pokrojony korzeń pietruszki w mleku koksowym z dodatkiem cukru brzozowego (ksylitol). Garnuszek powinien być przykryty. Gotuj do momentu, aż pietruszka będzie miękka. Około 10-15 minut.
  2. W blenderze lub malakserze umieść ugotowaną pietruszkę razem mlekiem kokosowym i ugotowany ryż jaśminowy. Miksuj do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Jeśli krem będzie zbyt gęsty dodaj trochę więcej mleka kokosowego. Dodaj sok z cytryny i spróbuj, jeśli krem pietruszkowy będzie dla ciebie mało słodki dodaj więcej ksylitolu.
  3. Przełóż krem do innego naczynia, dodaj mak i dobrze wymieszaj. Przełóż krem do miseczek, dodaj odrobinę mleka kokosowego i świeże owoce: borówki lub/i ziarenka granatu.
pietruszka
2 komentarze
2
FacebookPinterestEmail

You may also like

Czekoladowy krem z fasoli z nutką pomarańczy i...

17 maja 2021

Jabłkowy Donut – nietłusty pączek w Tłusty Czwartek

10 lutego 2021

Pieczone Jabłka z Kremem Jaglanym i Różą

2 lutego 2020

Sezamki z Komosy ryżowej

28 listopada 2019

Bananowa Quesadillas

28 kwietnia 2019

Sezamowy Serek z Tofu z Porzeczkami

16 lipca 2017

Budyń Jaglany z Mango i Malinami

9 lipca 2017

Mus Truskawka & Chia

20 czerwca 2017

Surowe Czekoladki z Masła Kakaowego

12 kwietnia 2017

Piernikowe Trufle Figa & Orzech

20 grudnia 2016

2 komentarze

Paulina 16 grudnia 2019 - 21:10

cześć Magda 🙂 a jaką pojemność ma Twój kubek? albo może umiesz powiedzieć w gramach ile tej pietruszki ma być? szukam jakiegoś nowego pomysłu na mak i ten wydaje się idealny! 🙂

Reply
magda 16 grudnia 2019 - 22:00

Hej Paulina, u mnie standardowo kubek to 250 ml 🙂 Obieram, kroje w kostkę i to jest mniej więcej 2 kubki pokrojonej pietruszki :), ale jak zmienisz trochę proporcję, to tez niec się nie stanie 🙂

Reply

Zostaw komentarz Anuluj odpowidź

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Zostańmy w kontakcie

Facebook Instagram

Moje autorskie książki

WEGEMANIA Magdalena Pieńkos Kuchnia Roślinna

Domowe przepisy Magdalena Pieńkos Niebieski Migdał

Książka_kuchnia weganska_Magdalena Pieńkos

Popularne przepisy

  • Owsianka z Siemieniem Lnianym na przemianę materii

  • Kiszona Czerwona Cebula z Ziołami Prowansalskimi

  • Namaczanie orzechów i nasion. Jak to robić?

  • Domowy Kwas Chlebowy

  • Cynamonowe Muffiny z Białej Fasoli

Facebook

Facebook

Ostanie wpisy

  • Makaron z soczewicy z pachnącymi pomidorami

    29 czerwca 2022
  • Żytni zakwas na Wegański Żurek

    12 kwietnia 2022

Newsletter

 Kto wie, może kiedyś otrzymasz ode mnie jakąś ciekawą wiadomość. Wszystko się może zdarzyć!

Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

NIE BĄDŹ SZARAKIEM | KIKOMO


Wracaj na górę