Niebieski Migdał | kuchnia roślinna
  • Strona główna
  • Książki
  • Fotografia
  • O mnie
  • Kontakt
  • Sklep

Niebieski Migdał | kuchnia roślinna

Kuchnia Roślinna

  • Strona główna
  • Książki
  • Fotografia
  • O mnie
  • Kontakt
  • Sklep
0
Desery

Budyń Jaglany z Mango i Malinami

by magda 9 lipca 2017
9 lipca 2017
budyń jaglany z mango i malinami

Budyń jaglany z mango i malinami, kremowy i pyszny!

Głównym składnikiem tego pysznego deseru jest kasza jaglana, jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Ma wiele właściwości zdrowotnych i należy kasz zasadotwórczych, obok niepalonej kaszy gryczanej.

Otrzymuje się ją z nasion prosa, uprawianego już w epoce neolitu. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.

Zalety kaszy jaglanej:

  • Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu.
  • Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar.
  • Zawiera krzemionkę, mającą zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Krzem pełni też ważną rolę w mineralizacji kości (zapobiega ich odwapnianiu).
    Dostarczają również dużych ilości witaminy E i lecytyny, która korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi.

Wady kaszy jaglanej:

  • Kasza jaglana, tak jak wszystkie kasze, jest dość kaloryczna – 100 g kaszy jaglanej to ok. 350 kalorii).
  • Ma wysoki indeks glikemiczny (71), tzn. szybko podnosi poziom cukru we krwi, nie jest więc wskazana dla diabetyków i osób będących na diecie Montignaca. 

Budyń Jaglany z Mango i Malinami świetnie smakuję z dodatkiem syropu klonowego czy prażonymi płatkami migdałów.

 Zobacz inne moje pomysły na wykorzystanie kaszy jaglanej TUTAJ.

 

Budyń Jaglany z Mango i Malinami

Drukuj
Porcja dla: 2-4 Czas przygotowania: 30 minut

Produkty

  • 1/2 kubka kaszy jaglanej
  • 3/4 kubka mleka kokosowego
  • 3/4 kubka wody
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • miąższ z 1/2 laski wanilii
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 kubek malin

Wykonanie

  1. Kaszę jaglaną wypłucz i przełóż do garnka. Dodaj mleko kokosowe, wodę, olej kokosowy, wanilię i szczyptę soli. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut.
  2. Obierz i pokrój mango. Razem z gotową kaszą przełóż do blendera. Zmiksuj na gładki krem.
  3. Odłóż połowę masy. Do pozostałej części dodaj 3/4 kubka malin. Miksuj przez chwilę.
  4. Budyń przełóż do miseczek. Warstwa budyniu malinowego, następnie warstwa z mango. Podawaj z pozostałymi malinami. Opcjonalnie możesz posypać prażonymi płatkami migdałów i/lub syropem klonowym czy dodatkową porcją mleka kokosowego.

Notes

Ważne, żeby używać mleka kokosowego dobrej jakości. U mnie w kuchni znajdziesz tylko płynne mleko kokosowego w kartonie, które w swoim składzie ma tylko kokos i wodę.

kasza jaglanamalinymango
0 comment
1
FacebookTwitterGoogle +Pinterest

You may also like

Sezamki z Komosy ryżowej

28 listopada 2019

Bananowa Quesadillas

28 kwietnia 2019

Kokosowy krem z pietruszki z makiem

2 lipca 2018

Sezamowy Serek z Tofu z Porzeczkami

16 lipca 2017

Mus Truskawka & Chia

20 czerwca 2017

Surowe Czekoladki z Masła Kakaowego

12 kwietnia 2017

Piernikowe Trufle Figa & Orzech

20 grudnia 2016

Białe Brownies z Fasoli

16 grudnia 2016

Wegańskie Brownie z Czerwonej Fasoli

3 listopada 2016

Mus Ananas & Jabłko

4 listopada 2015

Leave a Comment Cancel Reply

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Niebieski Migdał

Niebieski Migdał

Roślinna Blogerka, Miłośniczka Poranków, Skandynawskich Kryminałów, Włoskich 🛵 i Podróży. Fotografka i Autorka Książek kulinarnych "po godzinach".

Znajdź przepis

  • Rodzaj posiłku

  • Główny produkt

  • Dieta

Zostańmy w kontakcie

Facebook Instagram

Książki

WEGEMANIA Magdalena Pieńkos Kuchnia Roślinna

Popularne przepisy

  • Najlepszy Bigos Wegański

  • Namaczanie orzechów i nasion. Jak to robić?

  • Boczniaki a’la Śledź po Kaszubsku

  • Koktajl przeciwzapalny z mango i kurkumy

  • Kiszona Marchewka z Czosnkiem

przepisy kulinarne

Facebook

Facebook

Ostanie wpisy

  • Konkurs FB | Wygraj książkę WEGEMANIA dla siebie, a woreczki ZERO WASTE dla przyjaciela

    7 grudnia 2019
  • Koktajl przeciwzapalny z mango i kurkumy

    5 grudnia 2019

Newsletter

 Kto wie, może kiedyś otrzymasz ode mnie jakąś ciekawą wiadomość. Wszystko się może zdarzyć!

Instagram

  • Solidny ROLINNY pocztek dnia Jakie jest Twoje ulubione niadanie? U
  • Veganlifestyle bento NiebieskiMigda bentobox bestofvegan govegan lunchbox lunchtime veganfood vegan
  • Poniedziakowe BENTO NiebieskiMigda vegan bentobox bestofvegan govegan stayhealthy bento veganbento
  • K O N K U R S na profilu Fb
  •  Kto uwielbia Mango Lassi? Oszaamiajcy koktajl z mango to
  • KOMOSANKI Uwielbiam! NiebieskiMigda KuchniaRolinna weganskieprzepisy weganskie komosa magdalenapiekos wegemania weganizm
  • Ciacho Marchewkowe by karolinakubacka z Wegemania KsikaKucharska NiebieskiMigda ciastomarchewkowe wegaskieprzepisy
  • Bliny z Cieciorki z Mitow Rait NiebieskiMigda KuchniaRolinna zdrowo weganizm
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

NIE BĄDŹ SZARAKIEM | KIKOMO


Back To Top
Loading...