Budyń jaglany z mango i malinami, kremowy i pyszny!
Głównym składnikiem tego pysznego deseru jest kasza jaglana, jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Ma wiele właściwości zdrowotnych i należy kasz zasadotwórczych, obok niepalonej kaszy gryczanej.
Otrzymuje się ją z nasion prosa, uprawianego już w epoce neolitu. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.
Zalety kaszy jaglanej:
- Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu.
- Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar.
- Zawiera krzemionkę, mającą zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Krzem pełni też ważną rolę w mineralizacji kości (zapobiega ich odwapnianiu).
Dostarczają również dużych ilości witaminy E i lecytyny, która korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi.
Wady kaszy jaglanej:
- Kasza jaglana, tak jak wszystkie kasze, jest dość kaloryczna – 100 g kaszy jaglanej to ok. 350 kalorii).
- Ma wysoki indeks glikemiczny (71), tzn. szybko podnosi poziom cukru we krwi, nie jest więc wskazana dla diabetyków i osób będących na diecie Montignaca.
Budyń Jaglany z Mango i Malinami świetnie smakuję z dodatkiem syropu klonowego czy prażonymi płatkami migdałów.
Zobacz inne moje pomysły na wykorzystanie kaszy jaglanej TUTAJ.
Ważne, żeby używać mleka kokosowego dobrej jakości. U mnie w kuchni znajdziesz tylko płynne mleko kokosowego w kartonie, które w swoim składzie ma tylko kokos i wodę.Budyń Jaglany z Mango i Malinami
Drukuj
Produkty
Wykonanie
Notes