Niebieski Migdał | Zielony kolektyw
  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O mnie
    • Team “Niebieski Migdał”
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt

Niebieski Migdał | Zielony kolektyw

Zielony kolektyw

  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O mnie
    • Team “Niebieski Migdał”
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt
0
DeseryPrzekąski i przystawki

Sezamki z Komosy ryżowej

by magda 28 listopada 2019
28 listopada 2019
Słodka przkąska z komsy ryżowej

“Komosaki” z komosy to rodzaj wariacji na temat sezamków, które uwielbiałam, gdy byłam dzieckiem. Idealna chrupkość, wyważona słodkość i ta niezwykłość komosy dają spektakularny efekt smakowy.

Quinoa, to inaczej nazywany ryż peruwiański, proso boliwijskie czy`komosa ryżowa. Jest spokrewniona z polską komosą białą. Co ciekawe należy do tej samej rodziny, co buraki czy szpinak.  Nazywana jest również złotem Inków, bowiem quinoa kryje w sobie prawdziwe bogactwo niezbędnych do zachowania zdrowia, urody i sił witalnych składników odżywczych. Powinien ją wprowadzić do diety każdy, kto dba o jej prawidłowe zbilansowanie diety i dostarczenie składników odżywczych.

Komosa ryżowa jest idealnym źródełem białka. Zawiera ona bowiem dużo lizyny i izoleucyny, aminokwasów charakterystycznych dla produktów zwierzęcych. Można więc powiedzieć, że Quinoa w przeciwieństwie do innych roślin zawiera pełnowartościowe białko.

Spożycie komosy obniża poziom cholesterolu, wspomaga pracę układu krążenia i zmniejsza ryzyko miażdżycy. Składniki te dodatkowo przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej. Zawiera zdrowe tłuszcze jednonienasycone, kwasy omega-3 oraz kwas alfalinolenowy (ALA). Quinowa ma również niski indeks glikemiczny (IG 35). Sprzyja to budowaniu mięśni, spalaniu tkanki tłuszczowej, to sprawia, że jest chętnie spożywana przez kulturystów.  Komosa zawiera również 2 razy więcej błonnika pokarmowego niż większość popularnych zbóż. Jego spożycie usprawnia pracę układu pokarmowego i hamuje apetyt.

Jest bogata w przeciwutleniacze – kwercetynę, kempferol, kwas kumarowy i wanilinowy, stężenie tych substancji jest czasem wyższe niż w przypadku borówek amerykańskich. Oznacza to, że jest bardzo silnym antyoksydantem, zmniejsza ryzyko występowania nowotworów i opóźnia starzenie i przyspiesza regenerację.

 

⇒ Inne przepisy z komosą ryżową znajdziesz tutaj TUTAJ.

Słodka Przekąska z Komosy Ryżowej

Drukuj
Porcja dla: 1-6 Czas przygotowania: 30 minut

Produkty

  • ½ kubka komosy ryżowej
  • ¼ kubka płatków owsianych
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki erytrolu, ksylitolu lub innego cukru
  • ½ kubka migdałów
  • 2 łyżki sezamu niełuskanego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki syropu klonowego

Wykonanie

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 160-170 st.C.
  2. Wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki.
  3. W rondelku roztop olej kokosowy, następnie dodaj syrop klonowy oraz przygotowaną mieszankę. Dobrze wymieszaj, tak aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały.
  4. Przełóż masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadź i wyrównaj.
  5. Piecz przez około 15 minut. Jeśli masa zaczęła przypiekać się z jednej strony to odwróć blachę i piecz kolejne 15 minut. Masa powinna się lekko zrumienić i pięknie pachnieć.
  6. Odstaw do wychłodzenia, a następnie połam na mniejsze kawałki.
płatki owsianeQuinoa
4 komentarze
5
FacebookPinterestEmail

You may also like

Czekoladowy krem z fasoli z nutką pomarańczy i...

17 maja 2021

Wegański Migdałowy “Jogurt”

15 maja 2021

Jabłkowy Donut – nietłusty pączek w Tłusty Czwartek

10 lutego 2021

Fioletowe Chipsy z Ziemnikaów z Solą i Tymiankiem

30 maja 2020

Rollsy z Culkinii z Pastą Słonecznikową, Suszonymi Pomidorami...

5 lutego 2020

Pieczone Jabłka z Kremem Jaglanym i Różą

2 lutego 2020

Tarta z burakami i rozmarynem

16 grudnia 2019

Bananowa Quesadillas

28 kwietnia 2019

Kokosowy krem z pietruszki z makiem

2 lipca 2018

Chipsy z Cukini Sól & Pieprz

16 stycznia 2018

4 komentarze

Kasia B 18 października 2019 - 20:11

Zakochałam się ?

Reply
magda 22 października 2019 - 19:58

Kasia, witaj w klubie 😀

Reply
Magda 29 listopada 2019 - 14:15

Czy używamy tutaj komosy ugotowanej?

Reply
magda 30 listopada 2019 - 12:27

To komosanek używam suchej, niegotowanej komosy 🙂

Reply

Zostaw komentarz Anuluj odpowidź

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Zostańmy w kontakcie

Facebook Instagram

Moje autorskie książki

WEGEMANIA Magdalena Pieńkos Kuchnia Roślinna

Domowe przepisy Magdalena Pieńkos Niebieski Migdał

Książka_kuchnia weganska_Magdalena Pieńkos

Popularne przepisy

  • Owsianka z Siemieniem Lnianym na przemianę materii

  • Kiszona Czerwona Cebula z Ziołami Prowansalskimi

  • Namaczanie orzechów i nasion. Jak to robić?

  • Domowy Kwas Chlebowy

  • Cynamonowe Muffiny z Białej Fasoli

Facebook

Facebook

Ostanie wpisy

  • Makaron z soczewicy z pachnącymi pomidorami

    29 czerwca 2022
  • Żytni zakwas na Wegański Żurek

    12 kwietnia 2022

Newsletter

 Kto wie, może kiedyś otrzymasz ode mnie jakąś ciekawą wiadomość. Wszystko się może zdarzyć!

Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

NIE BĄDŹ SZARAKIEM | KIKOMO


Wracaj na górę