Niebieski Migdał | Zielony kolektyw
  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O mnie
    • Team “Niebieski Migdał”
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt

Niebieski Migdał | Zielony kolektyw

Zielony kolektyw

  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O mnie
    • Team “Niebieski Migdał”
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt
0
DeseryPrzekąski i przystawki

Sezamki z Komosy ryżowej

by magda 28 listopada 2019
28 listopada 2019
Słodka przkąska z komsy ryżowej

“Komosaki” z komosy to rodzaj wariacji na temat sezamków, które uwielbiałam, gdy byłam dzieckiem. Idealna chrupkość, wyważona słodkość i ta niezwykłość komosy dają spektakularny efekt smakowy.

Quinoa, to inaczej nazywany ryż peruwiański, proso boliwijskie czy`komosa ryżowa. Jest spokrewniona z polską komosą białą. Co ciekawe należy do tej samej rodziny, co buraki czy szpinak.  Nazywana jest również złotem Inków, bowiem quinoa kryje w sobie prawdziwe bogactwo niezbędnych do zachowania zdrowia, urody i sił witalnych składników odżywczych. Powinien ją wprowadzić do diety każdy, kto dba o jej prawidłowe zbilansowanie diety i dostarczenie składników odżywczych.

Komosa ryżowa jest idealnym źródełem białka. Zawiera ona bowiem dużo lizyny i izoleucyny, aminokwasów charakterystycznych dla produktów zwierzęcych. Można więc powiedzieć, że Quinoa w przeciwieństwie do innych roślin zawiera pełnowartościowe białko.

Spożycie komosy obniża poziom cholesterolu, wspomaga pracę układu krążenia i zmniejsza ryzyko miażdżycy. Składniki te dodatkowo przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej. Zawiera zdrowe tłuszcze jednonienasycone, kwasy omega-3 oraz kwas alfalinolenowy (ALA). Quinowa ma również niski indeks glikemiczny (IG 35). Sprzyja to budowaniu mięśni, spalaniu tkanki tłuszczowej, to sprawia, że jest chętnie spożywana przez kulturystów.  Komosa zawiera również 2 razy więcej błonnika pokarmowego niż większość popularnych zbóż. Jego spożycie usprawnia pracę układu pokarmowego i hamuje apetyt.

Jest bogata w przeciwutleniacze – kwercetynę, kempferol, kwas kumarowy i wanilinowy, stężenie tych substancji jest czasem wyższe niż w przypadku borówek amerykańskich. Oznacza to, że jest bardzo silnym antyoksydantem, zmniejsza ryzyko występowania nowotworów i opóźnia starzenie i przyspiesza regenerację.

 

⇒ Inne przepisy z komosą ryżową znajdziesz tutaj TUTAJ.

Słodka Przekąska z Komosy Ryżowej

Drukuj
Porcja dla: 1-6 Czas przygotowania: 30 minut

Produkty

  • ½ kubka komosy ryżowej
  • ¼ kubka płatków owsianych
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki erytrolu, ksylitolu lub innego cukru
  • ½ kubka migdałów
  • 2 łyżki sezamu niełuskanego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki syropu klonowego

Wykonanie

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 160-170 st.C.
  2. Wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki.
  3. W rondelku roztop olej kokosowy, następnie dodaj syrop klonowy oraz przygotowaną mieszankę. Dobrze wymieszaj, tak aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały.
  4. Przełóż masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadź i wyrównaj.
  5. Piecz przez około 15 minut. Jeśli masa zaczęła przypiekać się z jednej strony to odwróć blachę i piecz kolejne 15 minut. Masa powinna się lekko zrumienić i pięknie pachnieć.
  6. Odstaw do wychłodzenia, a następnie połam na mniejsze kawałki.
płatki owsianeQuinoa
4 komentarze
5
FacebookPinterestEmail

You may also like

Czekoladowy krem z fasoli z nutką pomarańczy i...

17 maja 2022

Wegański Migdałowy “Jogurt”

15 maja 2022

Jabłkowy Donut – nietłusty pączek w Tłusty Czwartek

10 lutego 2021

Fioletowe Chipsy z Ziemnikaów z Solą i Tymiankiem

30 maja 2020

Rollsy z Culkinii z Pastą Słonecznikową, Suszonymi Pomidorami...

5 lutego 2020

Pieczone Jabłka z Kremem Jaglanym i Różą

2 lutego 2020

Tarta z burakami i rozmarynem

16 grudnia 2019

Bananowa Quesadillas

28 kwietnia 2019

Kokosowy krem z pietruszki z makiem

2 lipca 2018

Chipsy z Cukini Sól & Pieprz

16 stycznia 2018

4 komentarze

Kasia B 18 października 2019 - 20:11

Zakochałam się ?

Reply
magda 22 października 2019 - 19:58

Kasia, witaj w klubie 😀

Reply
Magda 29 listopada 2019 - 14:15

Czy używamy tutaj komosy ugotowanej?

Reply
magda 30 listopada 2019 - 12:27

To komosanek używam suchej, niegotowanej komosy 🙂

Reply

Zostaw komentarz Anuluj odpowidź

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Zostańmy w kontakcie

Facebook Instagram

Moje autorskie książki

WEGEMANIA Magdalena Pieńkos Kuchnia Roślinna

Domowe przepisy Magdalena Pieńkos Niebieski Migdał

Książka_kuchnia weganska_Magdalena Pieńkos

Popularne przepisy

  • Namaczanie orzechów i nasion. Jak to robić?

  • Cynamonowe Muffiny z Białej Fasoli

  • Kiszona Czerwona Cebula z Ziołami Prowansalskimi

  • Białe Brownies z Fasoli

  • Sałatka z Bobu z Miętą i Zieloną Pietruszką

Facebook

Facebook

Ostanie wpisy

  • Sałatka z Bobu z Miętą i Zieloną Pietruszką

    3 lipca 2023
  • Makaron z brązowego ryżu z pomidorowo-paprykową cieciorką

    1 lipca 2023

Newsletter

 Kto wie, może kiedyś otrzymasz ode mnie jakąś ciekawą wiadomość. Wszystko się może zdarzyć!

Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

NIE BĄDŹ SZARAKIEM | KIKOMO


Wracaj na górę