Niebieski Migdał | Zielony kolektyw
  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O mnie
    • Team “Niebieski Migdał”
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt

Niebieski Migdał | Zielony kolektyw

Zielony kolektyw

  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O mnie
    • Team “Niebieski Migdał”
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt
0
Przekąski i przystawki

Chipsy z Cukini Sól & Pieprz

by 16 stycznia 2018
16 stycznia 2018
Chipsy z Cukinii Pieprz & Sól

Z kolejnymi oznakami wiosny mam coraz częściej ochotę na “lekkie wersje” jedzenia.

Moja dzisiejsza propozycja to zdrowe, nie tuczące, warzywne chipsy. Smakują wyśmienicie!

 

Chipsy z Cukini Sól & Pieprz

Drukuj
Porcja dla: 1-4 Czas przygotowania: 15 minut

Produkty

  • 1 spora cukinia (lub 2 mniejsze)
  • 3/4 łyżki oleju z winogron (lub innego, dobrej jakości)
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól morska lub różowa himalajska
  • kolorowy pieprz świeżo mielony

Wykonanie

Wykonanie

1. Pokrój cukinię na cieniutkie plasterki.
2. Wymieszaj olej z octem jabłkowym i dodaj do pokrojonej cukinii. Dobrze wymieszaj.
3. Przygotowanie chipsów:
  Wersja “raw”
Włóż cukinię do dehydratora lub suszarki do warzyw i susz 8-10 godzin. Czas zależy od grubości plasterków i jakości urządzenia.
  Przygotowanie w piekarniku
Plasterki cukinii wyłóż pojedyńczo na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 90 st.C przez około 2 godziny. W połowie tego czasu odwróć plasterki na drugą stronę. Chipsy muszą się wysuszyć, a nie spiec. Powinny być też chrupiące.

Przed umieszczeniem cukinii w piekarniku (lub w suszarce) plasterki lekko posól i przypraw świeżo mielonym pieprzem.

 

cukinia
5 komentarzy
4
FacebookPinterestEmail

You may also like

Wegański Migdałowy “Jogurt”

15 maja 2021

Fioletowe Chipsy z Ziemnikaów z Solą i Tymiankiem

30 maja 2020

Rollsy z Culkinii z Pastą Słonecznikową, Suszonymi Pomidorami...

5 lutego 2020

Tarta z burakami i rozmarynem

16 grudnia 2019

Sezamki z Komosy ryżowej

28 listopada 2019

Wegański Pasztet z Pieczarek i Kaszy Gryczanej

22 grudnia 2017

Boczniaki a’la Śledź po Kaszubsku

18 grudnia 2017

Pieczona Marchewka Balsamico z Tymiankiem

28 sierpnia 2017

Zielone Pesto Pietrucha & Bazylia

6 lipca 2017

Super Chlebek (Krakersy) Chia

6 września 2016

5 komentarzy

Kosmetyczne Pudełko 18 marca 2015 - 15:01

Mniam, chętnie wypróbuję 🙂

Reply
Biała Filiżanka 19 marca 2015 - 01:17

Takich chipsów nigdy nie robiłam. Muszę wypróbować, wyglądają smakowicie:). Ciekawa jestem czy zasmakują moim córkom.

Reply
Blue Almonds 19 marca 2015 - 08:16

Myślę, że tak :). Smakują podobnie jak ziemniaczane, tylko są delikatniejsze. Ważne, żeby były dość cienko pokrojone, dobrze wysuszone i przyprawione ze smakiem :).

Reply
Kasia knifeandspoon.pl 26 marca 2015 - 21:43

Napewno zrobię bardzo lubię cukinię. Dzięki za pomysł 😉

Reply
Blue Almonds 27 marca 2015 - 09:00

Proszę bardzo 😀

Reply

Zostaw komentarz Anuluj odpowidź

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Zostańmy w kontakcie

Facebook Instagram

Moje autorskie książki

WEGEMANIA Magdalena Pieńkos Kuchnia Roślinna

Domowe przepisy Magdalena Pieńkos Niebieski Migdał

Książka_kuchnia weganska_Magdalena Pieńkos

Popularne przepisy

  • Owsianka z Siemieniem Lnianym na przemianę materii

  • Kiszona Czerwona Cebula z Ziołami Prowansalskimi

  • Namaczanie orzechów i nasion. Jak to robić?

  • Domowy Kwas Chlebowy

  • Cynamonowe Muffiny z Białej Fasoli

Facebook

Facebook

Ostanie wpisy

  • Makaron z soczewicy z pachnącymi pomidorami

    29 czerwca 2022
  • Żytni zakwas na Wegański Żurek

    12 kwietnia 2022

Newsletter

 Kto wie, może kiedyś otrzymasz ode mnie jakąś ciekawą wiadomość. Wszystko się może zdarzyć!

Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

NIE BĄDŹ SZARAKIEM | KIKOMO


Wracaj na górę