Niebieski Migdał | Zielony kolektyw
  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O mnie
    • Team “Niebieski Migdał”
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt

Niebieski Migdał | Zielony kolektyw

Zielony kolektyw

  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O mnie
    • Team “Niebieski Migdał”
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt
0
Przekąski i przystawki

Chipsy z Cukini Sól & Pieprz

by 16 stycznia 2018
16 stycznia 2018
Chipsy z Cukinii Pieprz & Sól

Z kolejnymi oznakami wiosny mam coraz częściej ochotę na “lekkie wersje” jedzenia.

Moja dzisiejsza propozycja to zdrowe, nie tuczące, warzywne chipsy. Smakują wyśmienicie!

 

Chipsy z Cukini Sól & Pieprz

Drukuj
Porcja dla: 1-4 Czas przygotowania: 15 minut

Produkty

  • 1 spora cukinia (lub 2 mniejsze)
  • 3/4 łyżki oleju z winogron (lub innego, dobrej jakości)
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól morska lub różowa himalajska
  • kolorowy pieprz świeżo mielony

Wykonanie

Wykonanie

1. Pokrój cukinię na cieniutkie plasterki.
2. Wymieszaj olej z octem jabłkowym i dodaj do pokrojonej cukinii. Dobrze wymieszaj.
3. Przygotowanie chipsów:
  Wersja “raw”
Włóż cukinię do dehydratora lub suszarki do warzyw i susz 8-10 godzin. Czas zależy od grubości plasterków i jakości urządzenia.
  Przygotowanie w piekarniku
Plasterki cukinii wyłóż pojedyńczo na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 90 st.C przez około 2 godziny. W połowie tego czasu odwróć plasterki na drugą stronę. Chipsy muszą się wysuszyć, a nie spiec. Powinny być też chrupiące.

Przed umieszczeniem cukinii w piekarniku (lub w suszarce) plasterki lekko posól i przypraw świeżo mielonym pieprzem.

 

cukinia
5 komentarzy
4
FacebookPinterestEmail

You may also like

Wegański Migdałowy “Jogurt”

15 maja 2022

Fioletowe Chipsy z Ziemnikaów z Solą i Tymiankiem

30 maja 2020

Rollsy z Culkinii z Pastą Słonecznikową, Suszonymi Pomidorami...

5 lutego 2020

Tarta z burakami i rozmarynem

16 grudnia 2019

Sezamki z Komosy ryżowej

28 listopada 2019

Wegański Pasztet z Pieczarek i Kaszy Gryczanej

22 grudnia 2017

Boczniaki a’la Śledź po Kaszubsku

18 grudnia 2017

Pieczona Marchewka Balsamico z Tymiankiem

28 sierpnia 2017

Zielone Pesto Pietrucha & Bazylia

6 lipca 2017

Super Chlebek (Krakersy) Chia

6 września 2016

5 komentarzy

Kosmetyczne Pudełko 18 marca 2015 - 15:01

Mniam, chętnie wypróbuję 🙂

Reply
Biała Filiżanka 19 marca 2015 - 01:17

Takich chipsów nigdy nie robiłam. Muszę wypróbować, wyglądają smakowicie:). Ciekawa jestem czy zasmakują moim córkom.

Reply
Blue Almonds 19 marca 2015 - 08:16

Myślę, że tak :). Smakują podobnie jak ziemniaczane, tylko są delikatniejsze. Ważne, żeby były dość cienko pokrojone, dobrze wysuszone i przyprawione ze smakiem :).

Reply
Kasia knifeandspoon.pl 26 marca 2015 - 21:43

Napewno zrobię bardzo lubię cukinię. Dzięki za pomysł 😉

Reply
Blue Almonds 27 marca 2015 - 09:00

Proszę bardzo 😀

Reply

Zostaw komentarz Anuluj odpowidź

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Zostańmy w kontakcie

Facebook Instagram

Moje autorskie książki

WEGEMANIA Magdalena Pieńkos Kuchnia Roślinna

Domowe przepisy Magdalena Pieńkos Niebieski Migdał

Książka_kuchnia weganska_Magdalena Pieńkos

Popularne przepisy

  • Owsianka z Siemieniem Lnianym na przemianę materii

  • Białe Brownies z Fasoli

  • Namaczanie orzechów i nasion. Jak to robić?

  • Fermentowany sos chili

  • Quiche z Suszonymi Pomidorami, Szpinakiem & Tofu

Facebook

Facebook

Ostanie wpisy

  • Sałatka z Bobu z Miętą i Zieloną Pietruszką

    3 lipca 2023
  • Makaron z brązowego ryżu z pomidorowo-paprykową cieciorką

    1 lipca 2023

Newsletter

 Kto wie, może kiedyś otrzymasz ode mnie jakąś ciekawą wiadomość. Wszystko się może zdarzyć!

Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

NIE BĄDŹ SZARAKIEM | KIKOMO


Wracaj na górę