Rollsy z Culkinii z Pastą Słonecznikową. Zdrowo, lekko i kolorowo …. Witariańskie roladki z pastą ze słonecznika,
kiełkami rzodkiewki, suszonymi na słońcu pomidorami i świeżymi listkami bazylii.
kiełkami rzodkiewki, suszonymi na słońcu pomidorami i świeżymi listkami bazylii.
Rollsy z Culkinii z Pastą Słonecznikową, Suszonymi Pomidorami i Bazylią
DrukujProdukty
- PASTA SŁONECZNIKOWA:
- 1 kubek nasion słonecznika lub/i nerkowców (namoczone przez co najmniej 4 godziny)
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki tahini
- 4 łyżki świeżego soku z cytryny
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól, pieprz i ostra papryka do smaku
- ROLLSY:
- 1 młoda, duża cukinia (wzdłuż pokrojona na 12 cienkich plasterków)
- 12 liści bazylii (1 listek na 1 rollsa)
- 6 suszonych pomidorów z oliwy (pokrojone na paseczki)
- 1/2 kubka kiełków rzodkiewki
Wykonanie
- Posól plastry cukinii i odstaw na 5-10 minut.
- W międzyczasie przygotuj pastę, miksując wszystkie jej składniki do momentu uzyskania kremowej konsystencji.
- Wypłucz cukinię z soli i osusz papierowym ręcznikiem.
- Z przygotowanych składników przygotuj rollsy: posmaruj plaster cukinii pastą słonecznikową, połóż odrobinę kiełków i dociśnij, dołóż paseczki suszonych pomidorów, po liściu szpinaku i bazylii, a następnie zwijaj rollsa i zepnij wykałaczką.
Notes
Jeśli nie zużyjesz całej pasty (mi się tak zdarzyło) to przełóż ją do słoiczka i używaj jako pasty do chleba lub do kolejnych rollsów (przechowuj w lodówce) .
4 komentarze
genialny pomysł! aż nie umiem się doczekać aż je zrobię – pastę słonecznikową bardzo lubię, a w takich smakach musi smakować świetnie! 🙂
wygląda świetnie 🙂
Dziękuję 🙂
Na pewno warto spróbować 🙂