Rollsy z Culkinii z Pastą Słonecznikową, Suszonymi Pomidorami i Bazylią

by
Rollsy z Culkinii z Pastą Słonecznikową, Suszonymi Pomidorami i Bazylią
Rollsy z Culkinii z Pastą Słonecznikową. Zdrowo, lekko i kolorowo …. Witariańskie roladki z pastą ze słonecznika, 
kiełkami rzodkiewki, suszonymi na słońcu pomidorami i świeżymi listkami bazylii.


Rollsy z Culkinii z Pastą Słonecznikową, Suszonymi Pomidorami i Bazylią

Drukuj
Porcja dla: 1-6 Czas przygotowania:

Produkty

  • PASTA SŁONECZNIKOWA:
  • 1 kubek nasion słonecznika lub/i nerkowców (namoczone przez co najmniej 4 godziny)
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki tahini
  • 4 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól, pieprz i ostra papryka do  smaku
  • ROLLSY:
  • 1 młoda, duża cukinia (wzdłuż pokrojona na 12 cienkich plasterków)
  • 12 liści bazylii (1 listek na 1 rollsa)
  • 6 suszonych pomidorów z oliwy (pokrojone na paseczki)
  • 1/2 kubka kiełków rzodkiewki

Wykonanie

  1. Posól plastry cukinii i odstaw na 5-10 minut.
  2. W międzyczasie przygotuj pastę, miksując wszystkie jej składniki do momentu uzyskania kremowej konsystencji.
  3. Wypłucz cukinię z soli i osusz papierowym ręcznikiem.
  4. Z przygotowanych składników przygotuj rollsy: posmaruj plaster cukinii pastą słonecznikową, połóż odrobinę kiełków i dociśnij, dołóż paseczki suszonych pomidorów, po liściu szpinaku i bazylii, a następnie zwijaj rollsa i zepnij wykałaczką.

Notes

Jeśli nie zużyjesz całej pasty (mi się tak zdarzyło) to przełóż ją do słoiczka i używaj jako pasty do chleba lub do kolejnych rollsów (przechowuj w lodówce) .

 

4 komentarze
3

You may also like

4 komentarze

Daria 21 kwietnia 2015 - 06:29

genialny pomysł! aż nie umiem się doczekać aż je zrobię – pastę słonecznikową bardzo lubię, a w takich smakach musi smakować świetnie! 🙂

Reply
Michalina Brońska 21 kwietnia 2015 - 15:06

wygląda świetnie 🙂

Reply
Blue Almonds 22 kwietnia 2015 - 11:21

Dziękuję 🙂

Reply
Blue Almonds 22 kwietnia 2015 - 11:22

Na pewno warto spróbować 🙂

Reply

Zostaw komentarz