Klasyczne śledzie po kaszubski są bardzo popularne w kuchni polskiej. Wersja wegańska jest równie pyszna i aromatyczna. Słodko-wytrawny sos pomidorowy z lekką nutą cynamonu zaspokoi nawet najbardziej wybredne gusta roślinne.
Boczniaki a'la Śledź po Kaszubsku
DrukujProdukty
- 500 g boczniaków
- 1 litr wody
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 płatek glonów nori (do sushi)
- Sos:
- 4 do 5 cebul (sporych)
- 1/4 kubka oleju
- 2 łyżki miodu (w wersji wegańskiej syrop klonowy lub inny roślinny)
- 1/4 kubka octu jabłkowego
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 1/2 do 3/4 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 słoiczek przecieru pomidorowego (u mnie 210 g)
Wykonanie
- Gotuj boczniaki przez 10 minut w wodzie z sosem sojowym i glonami. Następnie odcedź i wyciągnij nori.
- Rozgrzej olej i zeszklij cebulę (powinna być duszona, a nie zarumieniona). Dodaj miód i smaż przez chwilę.
- Dodaj pozostałe składniki (ocet, liście laurowe, ziele angielskie, cynamon i przecier pomidorowy). Wymieszaj i duś kilka minut. Dopraw solą, jeśli uznasz, że sos jest dla ciebie za mało słony.
- Przygotowane boczniaki układaj warstwami, przekładając pomidorowym sosem. Wstaw do lodówki, gdzie możesz je spokojnie trzymać kilka dni.
Notes
Najlepiej smakują po kilku godzinach, gdy się lekko "przegryzą" smaki. Smacznego!