Chlebek o super mocy, wypełniony proteinami i błonnikiem. Świetnie nadaję się do zabrania w podróż lub jako przekąska w ciągu dnia. Świetnie smakuje z hummusem lub masłem orzechowym. Chociaż moja ulubiona wersja to lekko przyrumienione, cienkie krakersy :).
Chlebek / Krakersy Chia
DrukujProdukty
- 1/2 kubka nasion chia
- 1/2 kubka nasion słonecznika
- 1/2 kubka pestek dyni
- 1/2 kubka tradycyjnych płatków owsianych, zmielonych na mąkę
- 1/4 kubka niepalonej kaszy gryczanej, zmielonej na mąkę
- Przyprawy:
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1/2 łyżki suszonego tymianku
- 1/2 łyżki soli różowej lub morskiej
- 1/4 łyżki suszonego czosnku
- 1/2 łyżki brązowego cukru
- 1 i 1/3 kubka wody
- 1/2 łyżki oliwy
Wykonanie
- Rozgrzej piekarnik do 180 st.C
- Połącz składniki, a następnie dodaj wodę. Zmieszaj dokładnie.
- Wyłóż papierem do pieczenia formę i posmaruj oliwą. Rozprowadź równo ciasto. Od grubości masy zależy czy wyjdzie chlebek czy krakersy. Grubsze ciasto chlebek, cienkie ciasto krakersy.
- Piecz około 30 minut ( w wersji krakersowej powinny się lekko przyrumienić)
Notes
Zarówno płatki owsiane, jak i kaszę gryczaną można zmielić w blenderze lub w młynku do kawy (ja tak robię). Wersja bezglutenowa: Płatki owsiane zastąp większą ilością niepalonej kaszy gryczanej (zmielonej na mąkę).
3 komentarze
super… ale niestety ani nasion, ani orzechow ani pestek nie wolno podgrzewac powyzej 50' C..tym bardziej oliwy ktora smarujemy papier…chlebki z pewnoscia sa pyszne ale wbrew pozorm nie beda zdrowe – bo naladowane tluszczami trans
Dziękuję za zainteresowanie i radę :). Link do ciekawego tekstu i smażeniu na oliwie: http://www.hellozdrowie.pl/blogi/zdrowy-konkret/oliwa-z-oliwek-smazyc-na-niej-czy-nie
Bardzo smaczne, polecam zamiast słonych paluszków : )