Pieczone buraki i rozmarynem, czy można sobie wyobrazić lepszy duet?
Ja nie potrafię! Słodko – wytrawna tarta z burakami na lekkim i chrupiącym spodzie. Zaskoczy Cię to, jak prosto można ją przygotować, nie ryzykując, że ciasto francuskie się zaparzy, przytłoczone farszem, jak dzieje się to czasem dzieje w tradycyjnych przepisach.
Tarta z burakami
DrukujProdukty
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 6-8 małych buraków – ok 400-500 g
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka octu kremowego
- porcja francuskiego ciasta, wegańskiego
- sól i pieprz, do smaku
- 1 łyżka rozmarynu , poszatkowanego
- wegański parmezan, opcjonalnie
Wykonanie
-
Rozgrzej piekarnik do 200 ° C.
-
Rozgrzej olej na żeliwnej patelni/rondlu o średnicy około 20 cm na średnim ogniu, a następnie podsmaż buraki z rozmarynem przez 2 minuty.
-
Dodaj cukier , ocet winny i wino i gotuj przez kolejne 2 minuty, a następnie usuń z ognia. Przykryj folią, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut. Odczekaj trochę na 5 minut.
-
Przykryj buraki ciastem i piecz przez kolejne 20 minut lub aż uzyskasz złoty kolor.
-
Przykryj rondel talerzem i obróć o 180 stopni, tak aby rondel stał się przykrywką 🙂
-
Udekoruj rozmarynem i parmezanem, skrop porcją oliwy i posyp świeżo mielonym pieprzem.
2 komentarze
Zrobiłem, epickie. Żona pochwaliła a to dużo :). Dziękuje bardzo
Wow! Dzięki wielkie 🙂 Bardzo mi miło!