Tarta z burakami i rozmarynem

by magda
Wegańska Tarta z burakami na francuskim cieście_Niebieski MIgdał

Pieczone buraki i rozmarynem, czy można sobie wyobrazić lepszy duet?

Ja nie potrafię! Słodko – wytrawna tarta z burakami na lekkim i chrupiącym spodzie. Zaskoczy Cię to, jak prosto można ją przygotować, nie ryzykując, że ciasto francuskie się zaparzy, przytłoczone farszem, jak dzieje się to czasem dzieje w tradycyjnych przepisach.

Tarta z burakami

Drukuj
Porcja dla: 2-3 Czas przygotowania:

Produkty

  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 6-8 małych buraków – ok 400-500 g
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka octu kremowego
  • porcja francuskiego ciasta, wegańskiego
  • sól i pieprz, do smaku
  • 1 łyżka rozmarynu , poszatkowanego
  • wegański parmezan, opcjonalnie

Wykonanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 ° C.

  2. Rozgrzej olej na żeliwnej patelni/rondlu o średnicy około 20 cm na średnim ogniu, a następnie podsmaż buraki z rozmarynem przez 2 minuty.

  3. Dodaj cukier , ocet winny i wino i gotuj przez kolejne 2 minuty, a następnie usuń z ognia. Przykryj folią, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut. Odczekaj trochę na 5 minut.

  4. Przykryj buraki ciastem i piecz przez kolejne 20 minut lub aż uzyskasz złoty kolor.

  5. Przykryj rondel talerzem i obróć o 180 stopni, tak aby rondel stał się przykrywką 🙂

  6. Udekoruj rozmarynem i parmezanem, skrop porcją oliwy i posyp świeżo mielonym pieprzem.

You may also like

2 komentarze

Don Rzepka 23 grudnia 2019 - 19:51

Zrobiłem, epickie. Żona pochwaliła a to dużo :). Dziękuje bardzo

Reply
magda 27 grudnia 2019 - 10:39

Wow! Dzięki wielkie 🙂 Bardzo mi miło!

Reply

Zostaw komentarz