Buraki po burgundzku z zieloną soczewicą

by magda
Wgańskie buraki po burgundzku z zieloną soczewicą

Buraczany Bourguignon, czyli po prostu buraki po burgundzku. Gęste, pachnące winem i tymiankiem. Podane z puree z korzennych warzyw lub ziemniaków nie pozwalą o sobie zapomnieć na długo. 

Przepis z The Green Kitchen “Zielono & Zdrowo”, a inne pomysły na buraka znajdziesz TUTAJ.

Buraki po burgundzku

Drukuj
Porcja dla: 4 Czas przygotowania:

Produkty

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 cebula, posiekana
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 8 małych buraków, obranych i pokrojonych na ósemki
  • 6 marchewek, pokrojonych na duże kawałki
  • 3 listki laurowe
  • 2 gałązki tymianku
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 250 ml wina czerwonego
  • 500 ml bulionu z warzyw
  • 2 łyżki oliwy
  • 400 g grzybów shitake lub brązowych pieczarek
  • 10 cebulek perłowych, obranych
  • 2 łyżeczki maki z tapioki
  • świeży tymianek, do posypania

Wykonanie

  1. Rozgrzej 2 łyzki oleju w rondlu na średnim ogniu,
  2. Wrzuć cebulę i czosnek. Smaż do miękkości. Dodaj buraczki, marchewkę, liście laurowe i tymianek.
  3. Dopraw solą i pieprzem. Smaż 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
  4. Dodaj przecier pomidorowy, czerwone wino i wywar z warzyw. Gotuj na średnim ogniu 20-30 minut.
  5. W międzyczasie ugotuj zieloną soczewicę.
  6. Na dużej patelni rozgrzej olej (2 łyżki). Zmniejsz ogień, dodaj grzyby, cebulkę perłową i zrumień Dopraw do smaku i odstaw.
  7. Spróbuj gulaszu i w razie potrzeby dodaj więcej wina, wywaru z warzyw lub przypraw.
  8. Wymieszaj mąkę z tapioki w niewielkiej ilości wody i dodaj do buraków. Mieszaj, aż płyn zgęstnieje i stanie się przeźroczysty.
  9. Dodaj grzyby z cebulami. Gotuj na małym ogniu jeszcze 10 minut.
  10. Przed podaniem wyjmij liście laurowe i gałązki tymianku. Podawaj z porcją soczewicy i puree z warzyw.
0 komentarz
2

You may also like

Zostaw komentarz