Buraczany Bourguignon, czyli po prostu buraki po burgundzku. Gęste, pachnące winem i tymiankiem. Podane z puree z korzennych warzyw lub ziemniaków nie pozwalą o sobie zapomnieć na długo.
Przepis z The Green Kitchen “Zielono & Zdrowo”, a inne pomysły na buraka znajdziesz TUTAJ.
Buraki po burgundzku
DrukujProdukty
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 cebula, posiekana
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 8 małych buraków, obranych i pokrojonych na ósemki
- 6 marchewek, pokrojonych na duże kawałki
- 3 listki laurowe
- 2 gałązki tymianku
- sól, świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 250 ml wina czerwonego
- 500 ml bulionu z warzyw
- 2 łyżki oliwy
- 400 g grzybów shitake lub brązowych pieczarek
- 10 cebulek perłowych, obranych
- 2 łyżeczki maki z tapioki
- świeży tymianek, do posypania
Wykonanie
- Rozgrzej 2 łyzki oleju w rondlu na średnim ogniu,
- Wrzuć cebulę i czosnek. Smaż do miękkości. Dodaj buraczki, marchewkę, liście laurowe i tymianek.
- Dopraw solą i pieprzem. Smaż 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Dodaj przecier pomidorowy, czerwone wino i wywar z warzyw. Gotuj na średnim ogniu 20-30 minut.
- W międzyczasie ugotuj zieloną soczewicę.
- Na dużej patelni rozgrzej olej (2 łyżki). Zmniejsz ogień, dodaj grzyby, cebulkę perłową i zrumień Dopraw do smaku i odstaw.
- Spróbuj gulaszu i w razie potrzeby dodaj więcej wina, wywaru z warzyw lub przypraw.
- Wymieszaj mąkę z tapioki w niewielkiej ilości wody i dodaj do buraków. Mieszaj, aż płyn zgęstnieje i stanie się przeźroczysty.
- Dodaj grzyby z cebulami. Gotuj na małym ogniu jeszcze 10 minut.
- Przed podaniem wyjmij liście laurowe i gałązki tymianku. Podawaj z porcją soczewicy i puree z warzyw.