Gęsty, kremowy i zdecydowanie „serowy” sos z kalafiora swój wyjątkowy smak zawdzięcza płatkom drożdżowym. Ten niepozorny dodatek ma w sobie wielką moc smaku. Jeden z moich ulubionych przepisów kuchni roślinnej.
Tagliatelle z kalafiorowym sosem Alfredo
DrukujProdukty
- 1 mały/ średni kalafior
- 1 łyżka oliwy
- 3 duże ząbki czosnku
- ½ kubka mleka migdałowego lub innego roślinnego
- 1/3 kubka płatków drożdżowych
- 1 łyżka soku z cytryny
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- ½ łyżeczki czosnku w proszku
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- świeża pietruszka do posypania
- makaron tagliatelle (normalny lub bezglutenowy)
Wykonanie
- Podziel kalafior na różyczki i gotuj do miękkości ok 6-7 minut.
- W międzyczasie na niewielkiej patelni rozgrzej oliwę, a następnie dodaj rozgnieciony lub drobno pokrojony czosnek. Duś przez 2-3 minuty. Czosnek nie powinien się zrumienić.
- Ugotowany kalafior przełóż do blendera, dodaj czosnek, mleko, płatki drożdżowe, sól, sok z cytryny, czosnek w proszku i ¼ . Miksuj do momentu uzyskania kremowej konsystencji.
- Ugotuj makron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź.
- Przełóż przygotowany sos do rondla. Dodaj makaron i podgrzej na średnim ogniu. Dopraw do smaku, jeśli potrzeba.
- Podawaj ze świeżą pietruszką i świeżo mielonym pieprzem.
Sos można przechowywać w lodówce do 2-3 dni. Z tego przepisu wygodzi ok 0,6 litra, więc całkiem sporo.
Notes
Eksperymentuj z gotowanymi lub pieczonymi warzywnymi. Sos świetnie smakuje ze szpinakiem, brokułami czy pieczarkami.
4 komentarze
Najlepsze tagliatelle jakie jadłam ???
Super!! Cieszę sie i dziekuję za podzielenie się wrażeniami 🙂
Dzisiaj zrobiłam ten sos, jest rewelacyjny ! Dziękuję za przepis. Zagości u mnie na stałe… Pozdrawiam.
Strasznie mi miło, że Ci smakowało 🙂