Kluseczki są podwójnie pomarańczowe, z powodu koloru i smaku. Tajnym składnikiem jest świeża, starta skórka z pomarańczy, która nadaje daniu bardzo wiosenną i radosną formę. Uzupełnieniem smaku jest kremowy sos z sezamowej chałwy. Kopytka przypadną do gustu sosbom na diecie bez glutenu. Przygotowane są kaszy jaglanej, mąki z cieciorki i batatów.
Podobne przepisy znajdziesz w mojej książce kucharskiej. Informację o księgarniach, w której jest dostępna znajdziesz TUTAJ.
Pomarańczowe kopytka z sosem chałwowym
DrukujProdukty
- ½ kubka kaszy jaglanej
- 1 batat
- 1 kubek mąki ryżowej
- ¼ kubka mąki ziemniaczanej
- ½ kubka mąki z cieciorki
- 1 do 2 łyżek skórki startej z pomarańczy
- ½ kubka mleka migdałowego lub innego roślinnego
- około 70 g chałwy
Wykonanie
1. Ugotuj kaszę jaglaną, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstaw do ostygnięcia.
2. Batat przekrój wzdłuż i gotuj na parze do miękkości. Odstaw do ostygnięcia.
3. Przygotuj sos chałwowy: zmiksuj mleko z chałwą.
4. Ugotowaną kaszę jaglaną przełóż do blendera lub malaksera i miksuj. Następnie dodaj kolejno obrany ze skóry batat i startą skórkę z pomarańczy.
5. Dodaj mąki i dokładnie wymieszaj. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie dodaj więcej mąki z cieciorki.
6. Na blat wysypy kilka łyżek mąki ryżowej. Oddziel kawałek ciasta, zrób wałeczek i lekko go spłaszcz. Następnie odcinaj kawałki ukośnie, tworząc kopytka w kształcie rombu.
7. Gotuj kluseczki w osolonej wodzie. Kopytka są gotowe, gdy wypłyną (ok. 2 minuty).
8. Podawaj od razu, polane sosem sezamowym.
Notes
Jeśli masz ochotę na zróżnicowanie struktury dania posyp gotowe kopytka prażonym sezamem.