Niebieski Migdał | Zielony kolektyw
  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O mnie
    • Team “Niebieski Migdał”
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt

Niebieski Migdał | Zielony kolektyw

Zielony kolektyw

  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O mnie
    • Team “Niebieski Migdał”
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt
0
Dania główne

Pomarańczowe kopytka z sosem chałwowym

by magda 19 października 2017
19 października 2017
Pomarańczowe-kopytka-z-sosem-chałwowym

Kluseczki są podwójnie pomarańczowe, z powodu koloru i smaku. Tajnym składnikiem jest świeża, starta skórka z pomarańczy, która nadaje daniu bardzo wiosenną i radosną formę. Uzupełnieniem smaku jest kremowy sos z sezamowej chałwy. Kopytka przypadną do gustu sosbom na diecie bez glutenu. Przygotowane są kaszy jaglanej, mąki z cieciorki i batatów.

Podobne przepisy znajdziesz w mojej książce kucharskiej. Informację o księgarniach, w której jest dostępna znajdziesz TUTAJ.

Pomarańczowe kopytka z sosem chałwowym

Drukuj
Porcja dla: 2-4 Czas przygotowania: 20

Produkty

  • ½ kubka kaszy jaglanej
  • 1 batat
  • 1 kubek mąki ryżowej
  • ¼ kubka mąki ziemniaczanej
  • ½ kubka mąki z cieciorki
  • 1 do 2 łyżek skórki startej z pomarańczy
  • ½ kubka mleka migdałowego lub innego roślinnego
  • około 70 g chałwy

Wykonanie

1. Ugotuj kaszę jaglaną, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstaw do ostygnięcia.
2. Batat przekrój wzdłuż i gotuj na parze do miękkości. Odstaw do ostygnięcia.
3. Przygotuj sos chałwowy: zmiksuj mleko z chałwą.
4. Ugotowaną kaszę jaglaną przełóż do blendera lub malaksera i miksuj. Następnie dodaj kolejno obrany ze skóry batat i startą skórkę z pomarańczy.
5. Dodaj mąki i dokładnie wymieszaj. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie dodaj więcej mąki z cieciorki.
6. Na blat wysypy kilka łyżek mąki ryżowej. Oddziel kawałek ciasta, zrób wałeczek i lekko go spłaszcz. Następnie odcinaj kawałki ukośnie, tworząc kopytka w kształcie rombu.
7. Gotuj kluseczki w osolonej wodzie. Kopytka są gotowe, gdy wypłyną (ok. 2 minuty).
8. Podawaj od razu, polane sosem sezamowym.

 

Notes

Jeśli masz ochotę na zróżnicowanie struktury dania posyp gotowe kopytka prażonym sezamem.

batatykasza jaglana
0 komentarz
3
FacebookPinterestEmail

You may also like

Makaron z soczewicy z pachnącymi pomidorami

29 czerwca 2022

Pomidorowy Makaron Ryżowy z Cieciorką

10 listopada 2020

Buraki po burgundzku z zieloną soczewicą

16 lutego 2020

Tarta z burakami i rozmarynem

16 grudnia 2019

Pizza z mąki z cieciorki z hummusem, cieciorką...

10 października 2018

Roślinna Szakszuka

25 września 2018

Lunch Box Pęczak z Pigwą

25 stycznia 2018

Dynia Hokkaido z Zieloną Soczewicą na Rukoli i...

28 października 2017

Tagliatelle z kalafiorowym sosem Alfredo

21 sierpnia 2017

Zielone Pesto Pietrucha & Bazylia

6 lipca 2017

Zostaw komentarz Anuluj odpowidź

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Zostańmy w kontakcie

Facebook Instagram

Moje autorskie książki

WEGEMANIA Magdalena Pieńkos Kuchnia Roślinna

Domowe przepisy Magdalena Pieńkos Niebieski Migdał

Książka_kuchnia weganska_Magdalena Pieńkos

Popularne przepisy

  • Owsianka z Siemieniem Lnianym na przemianę materii

  • Kiszona Czerwona Cebula z Ziołami Prowansalskimi

  • Namaczanie orzechów i nasion. Jak to robić?

  • Domowy Kwas Chlebowy

  • Cynamonowe Muffiny z Białej Fasoli

Facebook

Facebook

Ostanie wpisy

  • Makaron z soczewicy z pachnącymi pomidorami

    29 czerwca 2022
  • Żytni zakwas na Wegański Żurek

    12 kwietnia 2022

Newsletter

 Kto wie, może kiedyś otrzymasz ode mnie jakąś ciekawą wiadomość. Wszystko się może zdarzyć!

Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

NIE BĄDŹ SZARAKIEM | KIKOMO


Wracaj na górę