Niebieski Migdał | Zielony kolektyw
  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O mnie
    • Team “Niebieski Migdał”
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt

Niebieski Migdał | Zielony kolektyw

Zielony kolektyw

  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O mnie
    • Team “Niebieski Migdał”
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt
0
Dania główne

Pomarańczowe kopytka z sosem chałwowym

by magda 19 października 2017
19 października 2017
Pomarańczowe-kopytka-z-sosem-chałwowym

Kluseczki są podwójnie pomarańczowe, z powodu koloru i smaku. Tajnym składnikiem jest świeża, starta skórka z pomarańczy, która nadaje daniu bardzo wiosenną i radosną formę. Uzupełnieniem smaku jest kremowy sos z sezamowej chałwy. Kopytka przypadną do gustu sosbom na diecie bez glutenu. Przygotowane są kaszy jaglanej, mąki z cieciorki i batatów.

Podobne przepisy znajdziesz w mojej książce kucharskiej. Informację o księgarniach, w której jest dostępna znajdziesz TUTAJ.

Pomarańczowe kopytka z sosem chałwowym

Drukuj
Porcja dla: 2-4 Czas przygotowania: 20

Produkty

  • ½ kubka kaszy jaglanej
  • 1 batat
  • 1 kubek mąki ryżowej
  • ¼ kubka mąki ziemniaczanej
  • ½ kubka mąki z cieciorki
  • 1 do 2 łyżek skórki startej z pomarańczy
  • ½ kubka mleka migdałowego lub innego roślinnego
  • około 70 g chałwy

Wykonanie

1. Ugotuj kaszę jaglaną, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstaw do ostygnięcia.
2. Batat przekrój wzdłuż i gotuj na parze do miękkości. Odstaw do ostygnięcia.
3. Przygotuj sos chałwowy: zmiksuj mleko z chałwą.
4. Ugotowaną kaszę jaglaną przełóż do blendera lub malaksera i miksuj. Następnie dodaj kolejno obrany ze skóry batat i startą skórkę z pomarańczy.
5. Dodaj mąki i dokładnie wymieszaj. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie dodaj więcej mąki z cieciorki.
6. Na blat wysypy kilka łyżek mąki ryżowej. Oddziel kawałek ciasta, zrób wałeczek i lekko go spłaszcz. Następnie odcinaj kawałki ukośnie, tworząc kopytka w kształcie rombu.
7. Gotuj kluseczki w osolonej wodzie. Kopytka są gotowe, gdy wypłyną (ok. 2 minuty).
8. Podawaj od razu, polane sosem sezamowym.

 

Notes

Jeśli masz ochotę na zróżnicowanie struktury dania posyp gotowe kopytka prażonym sezamem.

batatykasza jaglana
0 komentarz
3
FacebookPinterestEmail

You may also like

Makaron z brązowego ryżu z pomidorowo-paprykową cieciorką

1 lipca 2023

Makaron z soczewicy z pachnącymi pomidorami

29 maja 2023

Pomidorowy Makaron Ryżowy z Cieciorką

10 listopada 2020

Buraki po burgundzku z zieloną soczewicą

16 lutego 2020

Tarta z burakami i rozmarynem

16 grudnia 2019

Pizza z mąki z cieciorki z hummusem, cieciorką...

10 października 2018

Roślinna Szakszuka

25 września 2018

Lunch Box Pęczak z Pigwą

25 stycznia 2018

Dynia Hokkaido z Zieloną Soczewicą na Rukoli i...

28 października 2017

Tagliatelle z kalafiorowym sosem Alfredo

21 sierpnia 2017

Zostaw komentarz Anuluj odpowidź

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Zostańmy w kontakcie

Facebook Instagram

Moje autorskie książki

WEGEMANIA Magdalena Pieńkos Kuchnia Roślinna

Domowe przepisy Magdalena Pieńkos Niebieski Migdał

Książka_kuchnia weganska_Magdalena Pieńkos

Popularne przepisy

  • Kolory :)

  • Cynamonowe Muffiny z Białej Fasoli

  • Tofurnik z Makiem – Wegański Makowiec “inaczej”

  • Koktajl z Kwiatami Czarnego Bzu

  • Zakwas z buraków

Facebook

Facebook

Ostanie wpisy

  • Sałatka z Bobu z Miętą i Zieloną Pietruszką

    3 lipca 2023
  • Makaron z brązowego ryżu z pomidorowo-paprykową cieciorką

    1 lipca 2023

Newsletter

 Kto wie, może kiedyś otrzymasz ode mnie jakąś ciekawą wiadomość. Wszystko się może zdarzyć!

Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

NIE BĄDŹ SZARAKIEM | KIKOMO


Wracaj na górę