Jesień za oknem, więc nasz organizm w sposób naturalny zaczyna rozgldać się za daniami ciepłym, sycącymi i wzmacniającymi. Takim właśnie pomysłem na posiłek jest dynia hokkaido z zieloną soczewicą na rukoli i botwinie.
A może coś z dyni piżmowej? Fajny przepis znajdziesz TUTAJ.
Dynia Hokkaido z Zieloną Soczewicą na Rukoli
DrukujProdukty
- ½ dyni hokkaido
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 i ½ kubka ugotowanej zielonej soczewicy
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 kostki bulionu grzybowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- mix rukoli i botwiny, dowolna ilość
- pieprz lub inne ulubione przyprawy
Wykonanie
- Dynię pokrój na cząstki, a później na plasterki.
- Rozgrzej na patelni olej i wrzuć dynię, przykryj. Smaż, wstrząsając od czasu do czasu patelnią. Dynia powinna sie lekko podrumienić. W połowie tego procesu, dodaj zabki czasnku.
- Po 2-3 minutach, dodaj sos sojowy i bulion grzybowy. Podduś chwilę i dodaj soczewicę. Jesli danie przywiera do patelni dodaj odrobinę wody. Dopraw wg smaku.
- Na telerze wyłóż mieszankę rukoli i botwinki i przykryj porcją dyni.
W tym daniu użyłam soczewicy zielonej z puszki. To bardzo wygodne rozwiązanie, gdy jest sie bardzo głodnym i nie mam czasie na gotowanie soczewicy samodzielnie.
Notes
Danie mozna podawac gorące lub lekko ciepłe. Posyp prażonyi ziarami sezamu lub dyni.