Nie jestem w stanie wyobrazić sobie, że ktoś nie lubi pizzy. To jest chyba nie możliwe. Dziś dziele się z Wami moim nowym odkryciem kulinarnym.
Oto bezglutenowa, roślinna pizza, która rozwali Twoje kubki smakowe. Pizza z mąki z cieciorki jest nieziemsko chrupiąca. W miejsce tradycujnego sosu pomidorowego ląduje kremowy hummus. Smakowite dodatki uzupełniają smak: suszone pomidory, rukola, oliwki i cieciorka w stylu BBQ.
Pizza z mąki z cieciorki z hummusem
DrukujProdukty
- 2 kubki mąki z cieciorki, u mnie besan
- ½ kubka wody lub więcej jeśli potrzeba
- 1 łyżka oleju rzepakowego + niewielka ilość do posmarowania
- ½ łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 100 g hummusu
- karczochy
- 4 suszone pomidory
- 8-12 czarnych oliwek
- ½ kuba ugotowanej cieciorki wymieszaj w małej miseczce z ¼ kubka wegańskiego sosu barbecu
- 1 czerwona cebula
- rukola, ile masz ochoty
- kilka listków mięty
- oliwa z oliwek, do smaku