Wegańska pizza z francuskiego ciasta z zielonym groszkiem i miętą

by magda
Wegańska pizza z francuskiego ciasta z zielonym groszkiem i miętą_Niebieski Migdał

Zupełni inny sposób na pizzę. Krem z groszku zastępuje klasyczny sos pomidorowy, a ciasto francuskie swojego pszennego odpowiednika. Świeża mięta domyka lekki, nietuzinkowy smak. Ta pizza to idealne rozwiązanie na każdą okazję.

Przed Państwem: Wegańska pizza z francuskiego ciasta z zielonym groszkiem i miętą. Smacznego!

Wegańska pizza z francuskiego ciasta

Drukuj
Porcja dla: 2-4 Czas przygotowania:

Produkty

  • ciasto francuskie (u mnie 33 x 23 cm)
  • 200 g zielonego groszku, świeży lub mrożony
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek tłustego mleka kokosowego (min. 70% kokosa)
  • mąka ryżowa lub inna, do obsypania blachy
  • ½ kubka listków świeżej mięty
  • sól i pieprz, do smaku
  • 2 plasterki sera wegańskiego, opcjonalnie
  • Opcjonalne dodatki: szparagi, roślinna mozzarella, zielone pesto

Wykonanie

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180/200o

  2. Rozwiń gotowe ciasto francuskie i połóż go na obsypanym mąką i wyłożonym na prostokątną blachę papierze do pieczenia. Przykryj ciasto drugim kawałkiem papieru do pieczenia, tej samej wielkości. Pozwoli to uniknąć powstanie dużych bąbli ciasta. Piecz 20 minut.

  3. 3/4 groszku przełóż do blendera, dodaj czosnek, połowę mięty i mleko kokosowe. Miksuj do momentu aż powstanie intensywna zielona pasta, ale widoczną strukturą. Nie dopuść do powstania gładkiego kremu. Dopraw solą i pieprzem.

  4. Wyciągnij ciasto z piekarnia, rozłóż równomiernie masę groszkową, a następnie udekoruj pozostałym groszkiem. Ułóż plasterki sera. Dopraw pieprzem i wstaw z powrotem do piekarnika. Piecz 15-20 minut.

  5. Podawaj z lekką, zieloną sałatą i lampką schłodzonego białego wina.

Notes

Jeśli używasz mrożonego groszku, pozwól, żeby najpierw się lekko rozmroził.

0 komentarz
2

You may also like

Zostaw komentarz