Zupełni inny sposób na pizzę. Krem z groszku zastępuje klasyczny sos pomidorowy, a ciasto francuskie swojego pszennego odpowiednika. Świeża mięta domyka lekki, nietuzinkowy smak. Ta pizza to idealne rozwiązanie na każdą okazję.
Przed Państwem: Wegańska pizza z francuskiego ciasta z zielonym groszkiem i miętą. Smacznego!
Wegańska pizza z francuskiego ciasta
DrukujProdukty
- ciasto francuskie (u mnie 33 x 23 cm)
- 200 g zielonego groszku, świeży lub mrożony
- 3 ząbki czosnku
- 5 łyżek tłustego mleka kokosowego (min. 70% kokosa)
- mąka ryżowa lub inna, do obsypania blachy
- ½ kubka listków świeżej mięty
- sól i pieprz, do smaku
- 2 plasterki sera wegańskiego, opcjonalnie
- Opcjonalne dodatki: szparagi, roślinna mozzarella, zielone pesto
Wykonanie
-
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180/200o
-
Rozwiń gotowe ciasto francuskie i połóż go na obsypanym mąką i wyłożonym na prostokątną blachę papierze do pieczenia. Przykryj ciasto drugim kawałkiem papieru do pieczenia, tej samej wielkości. Pozwoli to uniknąć powstanie dużych bąbli ciasta. Piecz 20 minut.
-
3/4 groszku przełóż do blendera, dodaj czosnek, połowę mięty i mleko kokosowe. Miksuj do momentu aż powstanie intensywna zielona pasta, ale widoczną strukturą. Nie dopuść do powstania gładkiego kremu. Dopraw solą i pieprzem.
-
Wyciągnij ciasto z piekarnia, rozłóż równomiernie masę groszkową, a następnie udekoruj pozostałym groszkiem. Ułóż plasterki sera. Dopraw pieprzem i wstaw z powrotem do piekarnika. Piecz 15-20 minut.
-
Podawaj z lekką, zieloną sałatą i lampką schłodzonego białego wina.
Notes
Jeśli używasz mrożonego groszku, pozwól, żeby najpierw się lekko rozmroził.