Roślinna Szakszuka to niezła zadyma na talerzu. Kolorowe warzywa, pachnące ziola i aromat oliwy! Uwielbiam! Swietny sposób ba sycące śniadanie po całonocnym melanżu lub aromatyczny sposób na obiad z przyjaciółmi i rodziną. Pachnąca, przypieczona paryka i słodkie pomidory. Yummy!
Dla roślinożerców Szakszuka bywa jednak często poza naszym zakresem jedzeniowym. Tradycyjna niestety w swoim składzie ma jajka. Ale to już koniec problemów.
W tym przepisie na miejsce jajek wjeżdża cieciorka, a właściwie masa “jajeczna” z cieciorki. Smacznego!
Roślinna Szakszuka
DrukujProdukty
- ½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- ¼ kubka oliwy lub oleju (nie extra wirgin)
- 2 spore cebule, pokrojone w cienkie półplasterki
- 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
- 2 czerwone papryki, pokrojone w niebyt cienkie plasterki
- 1 i ½ łyżeczki cukru brązowego
- Zioła: 1 liść laurowy, 4 posiekane gałązki tymianku, 2 łyżki posiekanej pietruszki, 2 łyżki posiekanej kolendry,
- sól i pieprz, do smaku
- 6 pomidorów lub puszka 400 g
- ¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- ½ łyżeczki nitek szafranu
- 1 kubek wody
- Cieciorkowe jajka
- ¾ kubka mąki z cieciorki
- 2 łyżki nieaktywnych drożdży
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki czosnku w proszku
- ½ łyżeczki cebuli w proszku
- ¼ łyżeczki papryki
- ¼ łyżeczki czarnej soli
- ¾ kubka mleka roślinnego
- 1 łyżka octu winnego
Wykonanie
-
Rozgrzej piekarnik do temperatury 210o
-
Wymieszaj wszystkie suche składniki na „Cieciorkowe jajka” w dużej misce. Dolej mleko roślinne i ocet winny. Doglądnie wymieszaj. Masa powinna być gładka.
-
Na dużej suchej patelni upraż kmin na silnym ogniu przez 2 minuty. Dodaj oliwę, cebulę oraz czosnek i smaż 5 minut na średnim ogniu.
-
Dołóż paprykę, cukier oraz zioła i smaż na dużym ogniu 10-15 minut aż się zrumienią
-
Dodaj pomidory, szafran, pieprz kajeński. Dopraw solą i pieprzem. Zmniejsz ogień i smaż dodatkowe 10-15 minut. Dodaj wodę. Taką ilość, aby mieszanka miała konsystencję gęstego sosu.
-
Usuń liść laurowy. Zrób 6-8 zagłębień i podziel pomiędzy nie masę z cieciorki. Gotuj kolejne 3-5 minut.
-
W miarę jak dolne partie ciasta zaczynają się przypiekać, można warzywa lekko wymieszać drewnianą łyżką, nie naruszając cieciorkowych „jajek”.
-
Przykryj patelnię i duś przez kolejne 5-8 minut, aby ciasto zostało ugotowane.
-
Kiedy masa z cieciorki stwardnieje, zdejmij patelnię z ognia. Skrop ciecierzycę 1 łyżką oliwy z oliwek i umieścić patelnię w nagrzanym piekarniku. Piecz przez 8-10 minut, aż wierzch lekko się zarumieni.
-
Szakszukę podawaj posypaną dodatkowa porcją kolendry, swieżo mielonym pieprzem i chrupiącym pieczywem.