Niebieski Migdał | Zielony kolektyw
  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O mnie
    • Team “Niebieski Migdał”
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt

Niebieski Migdał | Zielony kolektyw

Zielony kolektyw

  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O mnie
    • Team “Niebieski Migdał”
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt
0
Dania główneŚniadania

Roślinna Szakszuka

by magda 25 września 2018
25 września 2018
Roślinna Szakszuka_Przepis | NIebieski MIgdał
Roślinna Szakszuka to niezła zadyma na talerzu. Kolorowe warzywa, pachnące ziola i aromat oliwy! Uwielbiam! Swietny sposób ba sycące śniadanie po całonocnym melanżu lub aromatyczny sposób na obiad z przyjaciółmi i rodziną. Pachnąca, przypieczona paryka i słodkie pomidory. Yummy!
Dla roślinożerców Szakszuka bywa jednak często poza naszym zakresem jedzeniowym. Tradycyjna niestety w swoim składzie ma jajka. Ale to już koniec problemów.
W tym przepisie na miejsce jajek wjeżdża cieciorka, a właściwie masa “jajeczna” z cieciorki. Smacznego!

Roślinna Szakszuka

Drukuj
Porcja dla: 4-6 Czas przygotowania: 30 minut

Produkty

  • ½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • ¼ kubka oliwy lub oleju (nie extra wirgin)
  • 2 spore cebule, pokrojone w cienkie półplasterki
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • 2 czerwone papryki, pokrojone w niebyt cienkie plasterki
  • 1 i ½ łyżeczki cukru brązowego
  • Zioła: 1 liść laurowy, 4 posiekane gałązki tymianku, 2 łyżki posiekanej pietruszki, 2 łyżki posiekanej kolendry,
  • sól i pieprz, do smaku
  • 6 pomidorów lub puszka 400 g
  • ¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • ½ łyżeczki nitek szafranu
  • 1 kubek wody
  • Cieciorkowe jajka
  • ¾ kubka mąki z cieciorki
  • 2 łyżki nieaktywnych drożdży
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki czosnku w proszku
  • ½ łyżeczki cebuli w proszku
  • ¼ łyżeczki papryki
  • ¼ łyżeczki czarnej soli
  • ¾ kubka mleka roślinnego
  • 1 łyżka octu winnego

Wykonanie

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 210o
  2. Wymieszaj wszystkie suche składniki na „Cieciorkowe jajka” w dużej misce. Dolej mleko roślinne i ocet winny. Doglądnie wymieszaj. Masa powinna być gładka.
  3. Na dużej suchej patelni upraż kmin na silnym ogniu przez 2 minuty. Dodaj oliwę, cebulę oraz czosnek i smaż 5 minut na średnim ogniu.
  4. Dołóż paprykę, cukier oraz zioła i smaż na dużym ogniu 10-15 minut aż się zrumienią
  5. Dodaj pomidory, szafran, pieprz kajeński. Dopraw solą i pieprzem. Zmniejsz ogień i smaż dodatkowe 10-15 minut. Dodaj wodę. Taką ilość, aby mieszanka miała konsystencję gęstego sosu.
  6. Usuń liść laurowy. Zrób 6-8 zagłębień i podziel pomiędzy nie masę z cieciorki. Gotuj kolejne 3-5 minut.
  7. W miarę jak dolne partie ciasta zaczynają się przypiekać, można warzywa lekko wymieszać drewnianą łyżką, nie naruszając cieciorkowych „jajek”.
  8. Przykryj patelnię i duś przez kolejne 5-8 minut, aby ciasto zostało ugotowane.
  9. Kiedy masa z cieciorki stwardnieje, zdejmij patelnię z ognia. Skrop ciecierzycę 1 łyżką oliwy z oliwek i umieścić patelnię w nagrzanym piekarniku. Piecz przez 8-10 minut, aż wierzch lekko się zarumieni.
  10. Szakszukę podawaj posypaną dodatkowa porcją kolendry, swieżo mielonym  pieprzem  i chrupiącym pieczywem.
ciecierzycapaprykapomidory
0 komentarz
2
FacebookPinterestEmail

You may also like

Makaron z soczewicy z pachnącymi pomidorami

29 czerwca 2022

Wegański Migdałowy “Jogurt”

15 maja 2021

Hummus z Białej Fasoli i Rukoli

13 maja 2021

Wegański Eggnog

17 listopada 2020

Pomidorowy Makaron Ryżowy z Cieciorką

10 listopada 2020

Jaglanka z gorącymi morelami

13 października 2020

Buraki po burgundzku z zieloną soczewicą

16 lutego 2020

Pieczone Jabłka z Kremem Jaglanym i Różą

2 lutego 2020

Tarta z burakami i rozmarynem

16 grudnia 2019

Malinowo – Jabłkowa Nocna Owsianka z Granolą

24 października 2019

Zostaw komentarz Anuluj odpowidź

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Zostańmy w kontakcie

Facebook Instagram

Moje autorskie książki

WEGEMANIA Magdalena Pieńkos Kuchnia Roślinna

Domowe przepisy Magdalena Pieńkos Niebieski Migdał

Książka_kuchnia weganska_Magdalena Pieńkos

Popularne przepisy

  • Owsianka z Siemieniem Lnianym na przemianę materii

  • Kiszona Czerwona Cebula z Ziołami Prowansalskimi

  • Namaczanie orzechów i nasion. Jak to robić?

  • Domowy Kwas Chlebowy

  • Cynamonowe Muffiny z Białej Fasoli

Facebook

Facebook

Ostanie wpisy

  • Makaron z soczewicy z pachnącymi pomidorami

    29 czerwca 2022
  • Żytni zakwas na Wegański Żurek

    12 kwietnia 2022

Newsletter

 Kto wie, może kiedyś otrzymasz ode mnie jakąś ciekawą wiadomość. Wszystko się może zdarzyć!

Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

NIE BĄDŹ SZARAKIEM | KIKOMO


Wracaj na górę