Niebieski Migdał | Zielony kolektyw
  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O mnie
    • Team “Niebieski Migdał”
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt

Niebieski Migdał | Zielony kolektyw

Zielony kolektyw

  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O mnie
    • Team “Niebieski Migdał”
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt
0
Kiszone i fermentowane

Domowy Kwas Chlebowy

by magda 4 kwietnia 2018
4 kwietnia 2018
Domowy Kwas chlebowy-sprawdzony-przepis-niebieski migdał

Domowy Kwas chlebowy to napój wytwarzany przez fermentację chleba razowego albo sucharów razowych. Kwas chlebowy używany był w wiekach średnich w całej Europie. W Rosji i na Ukrainie jest napojem narodowym od XVI wieku. Wynaleziony został przez Słowian ponad tysiąc lat temu. Pierwsze wzmianki o pojawieniu się kwasu pochodzą z roku 989 r. Był także pity namiętnie w Polsce. Napój można przygotować w domu. To co sprzedają w sklepach to chała. Ale z braku laku ujdzie. 

Kwas chlebowy doskonale gasi pragnienie. Zawiera witaminy B1 i E. Poprawia przemianę materii. Ma korzystny wpływ na florę bakteryjną naszego organizmu. Dobrze działa na pracę całego układu pokarmowego i układu krążenia.

Na zdjęciu to dopiero zaczyn, gotowy kwas jest klarowny i bardzo gazowany. Uważaj z otwieraniem butelki!  

Zobacz inne przepisy  z serii  KISZONE I FERMENTOWANE

Domowe przepisy Magdalena Pieńkos Niebieski Migdał#DobryFerment

Domowy Kwas Chlebowy

Drukuj
Porcja dla: 1-12 Czas przygotowania: 20 minut + fermentacja

Produkty

  • ½ kg czerstwego chleba żytniego razowego na zakwasie
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 150 g cukru
  • 20 g drożdży

Wykonanie

  1. Chleb pokrój w gruba kostkę i przełóż na blachę wyłożona pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C. Podpiekaj przez 20-25 minut aż wyschnie i się zrumieni.
  2. Gdy chleb będzie gotowy przełóż go do 4 litrowego słoika lub kamionki. Zalej wrzącą wodą. Przykryj ściereczką i odstaw na 24 godziny.
  3. Po tym czasie przecedzić przez gazę, dodaj cukier oraz drożdże rozpuszczone w ½ litra ciepłej wody, skórkę startą z cytryny i znowu przykryj gazą.
  4. Pozostaw w ciepłym miejscu (bez ekspozycji na światło) na następną dobę, by zaszła fermentacja.
  5. Gdy kwas zacznie się pienić, przecedź go po raz kolejny i przelej do słoików lub szklanych butelek napełniając naczynia do wysokości 2/3.
  6. Do każdej butelki dodaj po kilka rodzynek. Odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 3 dni. Butelki najlepiej przechowywać w pozycji leżącej.

Czas oczekiwania:

Kwas chlebowy jest gotowy po 4 dniach, a nadaje się do spożycia nawet do 4 tygodni, ale wtedy najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu.

Notes

Niektórzy piją niefiltrowany kwas chlebowy, inni zlewają napój bez wstrząsania osadu. Przechowuj w chłodnym miejscu. Latem najlepiej w lodówce, wskutek postępującej fermentacji może się stać zbyt kwaśny w smaku.

7 komentarzy
7
FacebookPinterestEmail

You may also like

Żytni zakwas na Wegański Żurek

12 kwietnia 2023

Kimchi tradycyjne, aczkolwiek wegańskie

21 marca 2023

Kiszony Koper Włoski, czyli siejemy ferment zimą

25 kwietnia 2021

Kiszony Seler Naciowy

20 listopada 2020

Ogórki małosolne

6 czerwca 2020

Kiszona rzodkiewka z imbirem i syropem klonowym

6 maja 2020

Zakwas z buraków

12 grudnia 2019

Kiszone Zielone Pomidory

28 września 2019

Żywy Wegański Jogurt Kokosowy

1 lutego 2019

KOMBUCHA – jak zrobić?

26 czerwca 2018

7 komentarzy

Arek 22 sierpnia 2019 - 21:38

czy w pkt. 2 przepisu, chleb zalewamy 4l wody? pozdrawiam

Reply
magda 22 września 2019 - 22:07

Tak, to co jest na zdjęciu to własnie jest ten 4-litrowy słoik 🙂

Reply
Jaro 24 lutego 2021 - 23:39

Zrobiłem go ale chyba jeszcze poczekam aż się wyklaruje. Czy on miał być taki mało słodki?

Reply
magda 21 marca 2021 - 13:48

Nie, nie powienin być słodki 🙁 Cukrem żywią się bakterie. Co poszło nie tak, niestety 🙁

Reply
Erton 14 czerwca 2021 - 06:48

Autor pisze: “To co sprzedają w sklepach to chała. Ale z braku laku ujdzie. “ Otóż nie, nie ujdzie. To co sprzedają w sklepach to kompletne gówno. Woda gazowana z aromatem kwasu, barwnikami i konserwantami. W dodatku przesłodzona. Po prostu syf.

Reply
Gosia 20 czerwca 2022 - 22:41

Kwas chlebowy jest tak dobry że brak słów na określenie smaku😊

Reply
magda 22 czerwca 2022 - 18:50

Cieszę się :). Dziękuję za podzielenie się wrażeniami 🙂

Reply

Zostaw komentarz Anuluj odpowidź

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Zostańmy w kontakcie

Facebook Instagram

Moje autorskie książki

WEGEMANIA Magdalena Pieńkos Kuchnia Roślinna

Domowe przepisy Magdalena Pieńkos Niebieski Migdał

Książka_kuchnia weganska_Magdalena Pieńkos

Popularne przepisy

  • Cynamonowe Muffiny z Białej Fasoli

  • Kiszona Czerwona Cebula z Ziołami Prowansalskimi

  • Kimchi tradycyjne, aczkolwiek wegańskie

  • Sałatka Rzodkiew Biała z Sezamem i Koperkiem

  • Białe Brownies z Fasoli

Facebook

Facebook

Ostanie wpisy

  • Sałatka z Bobu z Miętą i Zieloną Pietruszką

    3 lipca 2023
  • Makaron z brązowego ryżu z pomidorowo-paprykową cieciorką

    1 lipca 2023

Newsletter

 Kto wie, może kiedyś otrzymasz ode mnie jakąś ciekawą wiadomość. Wszystko się może zdarzyć!

Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

NIE BĄDŹ SZARAKIEM | KIKOMO


Wracaj na górę