Niebieski Migdał | Zielony kolektyw
  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O nas
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt

Niebieski Migdał | Zielony kolektyw

Zielony kolektyw

  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O nas
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt
0
Kiszone i fermentowane

Domowy Kwas Chlebowy

by magda 4 kwietnia 2018
4 kwietnia 2018
Domowy Kwas chlebowy-sprawdzony-przepis-niebieski migdał

Domowy Kwas chlebowy to napój wytwarzany przez fermentację chleba razowego albo sucharów razowych. Kwas chlebowy używany był w wiekach średnich w całej Europie. W Rosji i na Ukrainie jest napojem narodowym od XVI wieku. Wynaleziony został przez Słowian ponad tysiąc lat temu. Pierwsze wzmianki o pojawieniu się kwasu pochodzą z roku 989 r. Był także pity namiętnie w Polsce. Napój można przygotować w domu. To co sprzedają w sklepach to chała. Ale z braku laku ujdzie. 

Kwas chlebowy doskonale gasi pragnienie. Zawiera witaminy B1 i E. Poprawia przemianę materii. Ma korzystny wpływ na florę bakteryjną naszego organizmu. Dobrze działa na pracę całego układu pokarmowego i układu krążenia.

Na zdjęciu to dopiero zaczyn, gotowy kwas jest klarowny i bardzo gazowany. Uważaj z otwieraniem butelki!  

Zobacz inne przepisy  z serii  KISZONE I FERMENTOWANE

Domowe przepisy Magdalena Pieńkos Niebieski Migdał#DobryFerment

Domowy Kwas Chlebowy

Drukuj
Porcja dla: 1-12 Czas przygotowania: 20 minut + fermentacja

Produkty

  • ½ kg czerstwego chleba żytniego razowego na zakwasie
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 150 g cukru
  • 20 g drożdży

Wykonanie

  1. Chleb pokrój w gruba kostkę i przełóż na blachę wyłożona pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C. Podpiekaj przez 20-25 minut aż wyschnie i się zrumieni.
  2. Gdy chleb będzie gotowy przełóż go do 4 litrowego słoika lub kamionki. Zalej wrzącą wodą. Przykryj ściereczką i odstaw na 24 godziny.
  3. Po tym czasie przecedzić przez gazę, dodaj cukier oraz drożdże rozpuszczone w ½ litra ciepłej wody, skórkę startą z cytryny i znowu przykryj gazą.
  4. Pozostaw w ciepłym miejscu (bez ekspozycji na światło) na następną dobę, by zaszła fermentacja.
  5. Gdy kwas zacznie się pienić, przecedź go po raz kolejny i przelej do słoików lub szklanych butelek napełniając naczynia do wysokości 2/3.
  6. Do każdej butelki dodaj po kilka rodzynek. Odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 3 dni. Butelki najlepiej przechowywać w pozycji leżącej.

Czas oczekiwania:

Kwas chlebowy jest gotowy po 4 dniach, a nadaje się do spożycia nawet do 4 tygodni, ale wtedy najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu.

Notes

Niektórzy piją niefiltrowany kwas chlebowy, inni zlewają napój bez wstrząsania osadu. Przechowuj w chłodnym miejscu. Latem najlepiej w lodówce, wskutek postępującej fermentacji może się stać zbyt kwaśny w smaku.

2 komentarze
4
FacebookPinterestEmail

You may also like

Kiszony Seler Naciowy

20 listopada 2020

Ogórki małosolne

6 czerwca 2020

Kiszona rzodkiewka z imbirem i syropem klonowym

6 maja 2020

Zakwas z buraków

12 grudnia 2019

Kiszone Zielone Pomidory

28 września 2019

Żywy Wegański Jogurt Kokosowy

1 lutego 2019

KOMBUCHA – jak zrobić?

26 czerwca 2018

Fermentowany Jogurt Jaglany z Nerkowcami i Wanilią

29 kwietnia 2018

Żytni zakwas na Wegański Żurek

20 marca 2018

Kiszony Szpinak

28 lutego 2018

2 komentarze

Arek 22 sierpnia 2019 - 21:38

czy w pkt. 2 przepisu, chleb zalewamy 4l wody? pozdrawiam

Reply
magda 22 września 2019 - 22:07

Tak, to co jest na zdjęciu to własnie jest ten 4-litrowy słoik 🙂

Reply

Zostaw komentarz Anuluj odpowidź

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Zostańmy w kontakcie

Facebook Instagram

Moje autorskie książki

WEGEMANIA Magdalena Pieńkos Kuchnia Roślinna

Domowe przepisy Magdalena Pieńkos Niebieski Migdał

Książka_kuchnia weganska_Magdalena Pieńkos

Popularne przepisy

  • Namaczanie orzechów i nasion. Jak to robić?

  • Owsianka z Siemieniem Lnianym na przemianę materii

  • Kiszony Seler Naciowy

  • Wegański Eggnog

  • Kiszona Marchewka z Czosnkiem

Facebook

Facebook

Ostanie wpisy

  • Dlaczego warto wybrać herbatę z upraw organicznych?

    15 grudnia 2020
  • Surowe Pierniczki z Cynamonem

    13 grudnia 2020

Newsletter

 Kto wie, może kiedyś otrzymasz ode mnie jakąś ciekawą wiadomość. Wszystko się może zdarzyć!

Instagram

  • JAGIELNIK CZARNY SEZAM & FIGA *****PRZEPIS *** . Bez pieczenia, bez glutenu i bez zbędnych ceregieli. Specjalnie dla miłośników roślinnych słodkości. . Zielony Kolektyw z Niebieski Migdał #KuchniaRoślinna zakochany jest w herbatach kraftowych od Kasi z @brownhouseandtea . Jagielnik smakuje nam najbardziej z Rosalbą - czarną herbatą z pąkami róż. . ➡️ Link w BIO . Wypróbuj i wpadnij do nas w Cyber Monday po E-booka Tea&Cake ☕️ . Piękny talerz ceramiczny od @ceramika_arkadia_boleslawiec #ceramikabolesławiec #polishpottery . #vegerozpusta #vegerozkosz #vegeprzepisy #vegetarianrecipes #vegefood #niebieskimigdał #zielonykolektyw #plantbased #foodporn #healthylifestyle #veganrecipes #veganlife #foodphotography #veganbreakfast #vegangirl #cojedzweganie #cojedzaweganie #weganizm #dietaroslinna #weganka #wegańskie #zdrowejedzenie #żrętrawę
  • Wypuszczamy w świat Ebook "Tea&Cake. Od ciasta do herbaty ..."☕️ pierwszy Ebook Niebieskiego Migdała , pierwszy wspólny Ebook Zielonego Kolektywu , kolejna publikacja wegańskich pyszności popełniona przez Magdę ale tym razem w tandemie z Iw ‍♀️ . W Ebooku znajdziecie 19 przepisów na ciasta, ciasteczka i desery. Wszystkie przepisy inspirowane herbatą, część z nich ma herbatę w swoim składzie, a dla reszty wybieramy najlepszy #teaparing. . Ebook Tea&Cake jest dla wszystkich, którzy tak jak my uwielbiają słodkości, wszystkie przepisy są wegańskie. . Tym razem skoncentrowałyśmy się na #teamherbatka ale wszystkie ciasta, ciasteczka i desery równie pysznie smakują z kawą. .
  • Najbardziej jesienne ciasteczka w naszym Ebooku "Tea & Cake" Nie musimy też dodawać, że najlepiej smakują z herbatą, pod kocem i w dobrym towarzystwie . ŻYTO & ORZECHY LASKOWE *****PRZEPIS *** . Przepis na ciasteczka znajdziecie na blogu Niebieskiego Migdała oraz w naszym Ebooku "Tea & Cake. Od ciasta do herbaty". Wszystkie nasze pomysły powstały z miłości do roślinnych słodkości i herbaty. W Ebooku pod każdym przepisem jest nasza rekomendacja smaku herbaty, która tworzy z nim idealne połączenie #teaparing . Ciasteczka Żyto & Orzech genialnie smakują z zieloną herbatą z lukrecją, a sam przepis zawiera w sobie korzenny rooibos. Nasze
  • Mamy zwycięzców Dziękujemy za wszystkie piękne słowa dotyczące przyjaźni, bardzo nas wzruszyły. . Mamy nadzieje, że spotkacie się przy herbacie od @brownhouseandtea , czekamy na Wasze wspólne zdjęcia i recenzje eBooka "Tea&Cake"✨ Zwyciężczyniami zostają: ☕️ @kjasny_fotografia ☕️ @malomiasteczkowaruda i ich przyjaciółki @joannawach_makeup i @m.renusz ♥♥ . Zapraszamy do kontaktu na DM . Przepis na tartę dyniową z rooibosem od @brownhouseandtea znajdziecie w Ebooku "Tea&Cake" . . . #wege #cojedzaweganie #weganizm #wegetariańskieprzepisy #vegerozkosz #vegesłodycze #vegesłodycze #teamherbatka #wegeciacho #wegeciachodokawy #wegetariańskie #wegeciasto #wegetariańskie #weganizmdlabiednychileniwych #weganskiejedzenie #zdrowejedzenie #veganpower #besttovegan #weganiepolska #instavegan #veganlove #polishvegan #foodporn #veganlife #teatime #veganebook #wegebaza #wegemania
  • #ZielonyKolektyw pączkuje! Od kilu postów informuję Was o zmianach nadchodzących na Niebieskim Migdale, który dawno temu wykiełkował w mojej kuchni w trakcie eksperymentów z roślinnymi przepisami. Dziś Migdał staje się Kolektywem ... Zielonym Kolektywem. . Do Teamu Migdała dołącza Iw - moja bff, sisterhood, vege person in crime Obie jesteśmy miłośniczkami kuchni roślinnej, dobrej kawy, zwierzaków, a ponad wszystko cenimy sobie niezależność, uczciwość wobec siebie i innych oraz uważność na świat. W takim teamie można zdobywać szczyty. . Chcecie wiedzieć więcej o Nas -> Link w BIO . Od dziś będziemy prowadzić Migdał we dwie, częściej wychodzić w świat, w
  • WEGAŃSKI PRZEPIS TYGODNIA na Weganizm, spróbujesz? od @empatiapl Duma . II miejsce ***P R Z E P I S Link w Bio
  • Prezentownik nie tylko świąteczny Przygotowałyśmy dla Was zestawienie firm z duszą, od których możecie zakupić wyjątkowe prezenty dla swoich bliskich. Od dłuższego czasu obserwujemy i podziwiamy ludzi, tworzących biznesy oparte na ich pasji. Wszyscy są wyjątkowi i nie tuzinkowi. Z niektórymi z nich mamy szczęścić się przyjaźnić, więc wiemy jak trudna bywa realizacja marzeń. Podzieliłyśmy prezenty na kategorie, linki prowadzą bezpośrednio do stron www, FB lub IG. W roku 2020 i w tym wyjątkowym świątecznym czasie warto się chwile zatrzymać i zastanowić nad ideą prezentów. Jaki jest najlepszy prezent ? Czy kupując prezent dajemy szczęście tylko obdarowywanemu? Odpowiedzi i Subiektywny
  • Bardzo się cieszymy, że spodobał się Wam nasz subiektywny prezentownik świąteczny Radość i miłość należy szerzyć! Oczywiście, nie tylko od święta Dlatego mamy dla Was Konkurs! Nie będzie to zwyczajny konkurs! Będziemy zalewać fb i Ig falami pięknych i prawdziwych słów o naszych przyjaciołach . Na herbacianych przyjaciół czekają 4 zestawy blendów herbacianych od @brownhouseandtea + ebook TEA&CAKE" od Nas . Co należy zrobić? Niewiele . Oznacz i napisz w komentarzu kilka słów o swojej_im / przyjaciółce_cielu. W dzisiejszym, szybkim świecie zapominamy mówić, za co ich cenimy i kochamy. Pamiętaj, żeby polubić Niebieski Migdał #KuchniaRoślinna ioraz @brownhouseandtea . Udostępnij nasz
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

NIE BĄDŹ SZARAKIEM | KIKOMO


Wracaj na górę