Domowy Kwas chlebowy to napój wytwarzany przez fermentację chleba razowego albo sucharów razowych. Kwas chlebowy używany był w wiekach średnich w całej Europie. W Rosji i na Ukrainie jest napojem narodowym od XVI wieku. Wynaleziony został przez Słowian ponad tysiąc lat temu. Pierwsze wzmianki o pojawieniu się kwasu pochodzą z roku 989 r. Był także pity namiętnie w Polsce. Napój można przygotować w domu. To co sprzedają w sklepach to chała. Ale z braku laku ujdzie.
Kwas chlebowy doskonale gasi pragnienie. Zawiera witaminy B1 i E. Poprawia przemianę materii. Ma korzystny wpływ na florę bakteryjną naszego organizmu. Dobrze działa na pracę całego układu pokarmowego i układu krążenia.
Na zdjęciu to dopiero zaczyn, gotowy kwas jest klarowny i bardzo gazowany. Uważaj z otwieraniem butelki!
Zobacz inne przepisy z serii KISZONE I FERMENTOWANE
#DobryFerment
Czas oczekiwania: Kwas chlebowy jest gotowy po 4 dniach, a nadaje się do spożycia nawet do 4 tygodni, ale wtedy najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu. Niektórzy piją niefiltrowany kwas chlebowy, inni zlewają napój bez wstrząsania osadu. Przechowuj w chłodnym miejscu. Latem najlepiej w lodówce, wskutek postępującej fermentacji może się stać zbyt kwaśny w smaku.Domowy Kwas Chlebowy
Drukuj
Produkty
Wykonanie
Notes
7 komentarzy
czy w pkt. 2 przepisu, chleb zalewamy 4l wody? pozdrawiam
Tak, to co jest na zdjęciu to własnie jest ten 4-litrowy słoik 🙂
Zrobiłem go ale chyba jeszcze poczekam aż się wyklaruje. Czy on miał być taki mało słodki?
Nie, nie powienin być słodki 🙁 Cukrem żywią się bakterie. Co poszło nie tak, niestety 🙁
Autor pisze: “To co sprzedają w sklepach to chała. Ale z braku laku ujdzie. “ Otóż nie, nie ujdzie. To co sprzedają w sklepach to kompletne gówno. Woda gazowana z aromatem kwasu, barwnikami i konserwantami. W dodatku przesłodzona. Po prostu syf.
Kwas chlebowy jest tak dobry że brak słów na określenie smaku😊
Cieszę się :). Dziękuję za podzielenie się wrażeniami 🙂