Proste i intesywnie pomidorowo-paprykowe danie, idealne do lunchbox’a . Tym razem, jako bazę wybrałam makaron z brązowego ryżu, jest odrobinę bardziej wyrazisty w smaku w porównaniu z jego białym odpowiednikiem, ale przede wszystkich jest pełnoziarnisty. Tajemnicą i sercem sosu jest pieczona papryka, ciecierzyca i małe pomidorki cherry. Do tego odrobina ziół, wędzonej papryki i gotowe.
Pomidorowy Makaron Ryżowy z Cieciorką
DrukujProdukty
- 200 g makaronu z brązowego ryżu lub inny
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego
- 1 mała cebula, drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku
- ¼ łyżeczki płatków czerwonej papryki
- ½ łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki oregano lub 2-3 gałązki świeżego
- 1 łyżka pasty pomidorowej
- 1 puszka małych pomidorków cherry
- 2 upieczone w piekarniku papryki
- 1 i ½ kubka gotowanej cieciorki, lekko rozgniecionej widelcem lub praską do ziemniaków
- 2-3 gałązki oregano
Wykonanie
- Rozgrzej w średniej wielości rondlu olej, dodaj cebulę i smaż około 4-6 minut aż cebula się zeszkli.
- Dodaj czosnek i smaż kolejna minutę. Dodaj płatki papryki, wędzoną paprykę, czarny pieprz, oregano i smaż kolejną minutę.
- Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i dodaj kolejno pomidory, pieczoną paprykę i rozgniecioną cieciorkę. Dokładnie wymieszaj, zmniejsz grzanie i gotuj 5-8 minut. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody. Dopraw solą, pieprzem i świeżym ziołami.
- W międzyczasie ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odcedź i odstaw
- Wymieszaj makaron z warzywami, posyp świeżym oregano, zapakuj w pudełka i gotowe.