Pomidorowy Makaron Ryżowy z Cieciorką

by magda

Proste i intesywnie pomidorowo-paprykowe danie, idealne do lunchbox’a . Tym razem, jako bazę wybrałam makaron z brązowego ryżu, jest odrobinę bardziej wyrazisty w smaku w porównaniu z jego białym odpowiednikiem, ale przede wszystkich jest pełnoziarnisty. Tajemnicą i sercem sosu jest pieczona papryka, ciecierzyca i małe pomidorki cherry. Do tego odrobina ziół, wędzonej papryki i gotowe.

Pomidorowy Makaron Ryżowy z Cieciorką

Drukuj
Porcja dla: 2-3 Czas przygotowania:

Produkty

  • 200 g makaronu z brązowego ryżu lub inny
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • 1 mała cebula, drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku
  • ¼ łyżeczki płatków czerwonej papryki
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki oregano lub 2-3 gałązki świeżego
  • 1 łyżka pasty pomidorowej
  • 1 puszka małych pomidorków cherry
  • 2 upieczone w piekarniku papryki
  • 1 i ½ kubka gotowanej cieciorki, lekko rozgniecionej widelcem lub praską do ziemniaków
  • 2-3 gałązki oregano

Wykonanie

  1. Rozgrzej w średniej wielości rondlu olej, dodaj cebulę i smaż około 4-6 minut aż cebula się zeszkli.
  2. Dodaj czosnek i smaż kolejna minutę. Dodaj płatki papryki, wędzoną paprykę, czarny pieprz, oregano i smaż kolejną minutę.
  3. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i dodaj kolejno pomidory, pieczoną paprykę i rozgniecioną cieciorkę. Dokładnie wymieszaj, zmniejsz grzanie i gotuj 5-8 minut. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody. Dopraw solą, pieprzem i świeżym ziołami.
  4. W międzyczasie ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odcedź i odstaw
  5. Wymieszaj makaron z warzywami, posyp świeżym oregano, zapakuj w pudełka i gotowe.
0 komentarz
1

You may also like

Zostaw komentarz