Niebieski Migdał | Zielony kolektyw
  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O mnie
    • Team “Niebieski Migdał”
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt

Niebieski Migdał | Zielony kolektyw

Zielony kolektyw

  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O mnie
    • Team “Niebieski Migdał”
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt
0
Dania główneŚniadania

Lunch Box Pęczak z Pigwą

by 25 stycznia 2018
25 stycznia 2018

Pęczak i pigwa w niespotykanym duecie :). Danie idealne zarówno na śniadanie, jak i na lekki obiad. Pyszność! 


Pęczak z Pigwą

Drukuj
Porcja dla: 2-3 Czas przygotowania: 25 minut

Produkty

  • Mus z pigwy:
  • 2 pigwy
  • 8 goździków
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • gruby plaster świeżego imbiru
  • skórka z 1/4 cytryny lub pomarańczy
  • 1 i 1/2 kubka wody
  • Warstwa pęczakowa:
  • 1 i 1/2 kubka kaszy pęczak
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżeczki cynamonu (najlepiej cejlońskiego)
  • 1 łyżka syropu klonowego/ melasy
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Wykonanie

Przygotowanie kaszy
Do garnuszka z wodą (3 kubki) wsyp pęczak i rodzynki. Gotuj na średnim ogniu (około 15-20 minut) pod przykryciem. Gdy woda zostanie już w większości wchłonięta przez kaszę (po około 10 minutach), dodaj cynamon, miód i olej kokosowy.

Przygotowanie musu z pigwy
Zagotuj wodę ze wszystkimi przyprawami. Pigwę obierz i wytnij gniazda nasienne. Drobno pokrojoną wrzuć do wody. Gotuj około 15-20 minut. Gdy wszystko lekko przestygnie, wyciągnij goździki, anyż, cynamon i skórkę z cytryny. Całą resztę miksuj do uzyskania konsystencji musu. Jeśli będzie zbyt gęsty można dodać odrobinę gorącej wody.

Pęczak przełóż do miseczek, przykryj warstwą musu z pigwy. Całość polej odrobiną syropu klonowego. Można też posypać ulubionymi orzechami lub płatkami kokosowymi.

Notes

Chcesz dodać słodkości? Polej gotowe danie dodatkową porcją syropu klonowego.

 

pęczakpigwa
5 komentarzy
1
FacebookPinterestEmail

You may also like

Makaron z brązowego ryżu z pomidorowo-paprykową cieciorką

1 lipca 2023

Makaron z soczewicy z pachnącymi pomidorami

29 maja 2023

Wegański Migdałowy “Jogurt”

15 maja 2022

Hummus z Białej Fasoli i Rukoli

13 maja 2021

Wegański Eggnog

17 listopada 2020

Pomidorowy Makaron Ryżowy z Cieciorką

10 listopada 2020

Jaglanka z gorącymi morelami

13 października 2020

Buraki po burgundzku z zieloną soczewicą

16 lutego 2020

Pieczone Jabłka z Kremem Jaglanym i Różą

2 lutego 2020

Tarta z burakami i rozmarynem

16 grudnia 2019

5 komentarzy

Mika z FoodCookLove 5 grudnia 2014 - 12:29

Mam pigwę, uwielbiam pęczak, zatem do przystępuję do dzieła 🙂

Reply
vea love green 5 grudnia 2014 - 16:00

yami!!!!!!!<3

Reply
Kinga Łucja 5 grudnia 2014 - 18:22

Smacznie 🙂

Reply
Anonimowy 3 sierpnia 2016 - 23:27

witam, czy byłaby taka możliwosc aby skomponowała Pani menu na drugie sniadanie do szkoły? Bardzo podobają mi się te wege/fit/zdrowe przepisy tylko, że nie wszystkie są praktyczne do jedzenia w szkole:) Pozdrawiam serdecznie:D

Reply
Blue Almonds 4 sierpnia 2016 - 10:14

Mam nawet taki pomysł :), jak tylko wrócę z urlopu to będę wymyślać i publikować :). Pozdrawiam serdecznie 🙂

Reply

Zostaw komentarz Anuluj odpowidź

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Zostańmy w kontakcie

Facebook Instagram

Moje autorskie książki

WEGEMANIA Magdalena Pieńkos Kuchnia Roślinna

Domowe przepisy Magdalena Pieńkos Niebieski Migdał

Książka_kuchnia weganska_Magdalena Pieńkos

Popularne przepisy

  • Cynamonowe Muffiny z Białej Fasoli

  • Sałatka Rzodkiew Biała z Sezamem i Koperkiem

  • Kiszona Czerwona Cebula z Ziołami Prowansalskimi

  • Kimchi tradycyjne, aczkolwiek wegańskie

  • Białe Brownies z Fasoli

Facebook

Facebook

Ostanie wpisy

  • Sałatka z Bobu z Miętą i Zieloną Pietruszką

    3 lipca 2023
  • Makaron z brązowego ryżu z pomidorowo-paprykową cieciorką

    1 lipca 2023

Newsletter

 Kto wie, może kiedyś otrzymasz ode mnie jakąś ciekawą wiadomość. Wszystko się może zdarzyć!

Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

NIE BĄDŹ SZARAKIEM | KIKOMO


Wracaj na górę