Niebieski Migdał | Zielony kolektyw
  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O mnie
    • Team “Niebieski Migdał”
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt

Niebieski Migdał | Zielony kolektyw

Zielony kolektyw

  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O mnie
    • Team “Niebieski Migdał”
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt
0
Dania główneŚniadania

Lunch Box Pęczak z Pigwą

by 25 stycznia 2018
25 stycznia 2018

Pęczak i pigwa w niespotykanym duecie :). Danie idealne zarówno na śniadanie, jak i na lekki obiad. Pyszność! 


Pęczak z Pigwą

Drukuj
Porcja dla: 2-3 Czas przygotowania: 25 minut

Produkty

  • Mus z pigwy:
  • 2 pigwy
  • 8 goździków
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • gruby plaster świeżego imbiru
  • skórka z 1/4 cytryny lub pomarańczy
  • 1 i 1/2 kubka wody
  • Warstwa pęczakowa:
  • 1 i 1/2 kubka kaszy pęczak
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżeczki cynamonu (najlepiej cejlońskiego)
  • 1 łyżka syropu klonowego/ melasy
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Wykonanie

Przygotowanie kaszy
Do garnuszka z wodą (3 kubki) wsyp pęczak i rodzynki. Gotuj na średnim ogniu (około 15-20 minut) pod przykryciem. Gdy woda zostanie już w większości wchłonięta przez kaszę (po około 10 minutach), dodaj cynamon, miód i olej kokosowy.

Przygotowanie musu z pigwy
Zagotuj wodę ze wszystkimi przyprawami. Pigwę obierz i wytnij gniazda nasienne. Drobno pokrojoną wrzuć do wody. Gotuj około 15-20 minut. Gdy wszystko lekko przestygnie, wyciągnij goździki, anyż, cynamon i skórkę z cytryny. Całą resztę miksuj do uzyskania konsystencji musu. Jeśli będzie zbyt gęsty można dodać odrobinę gorącej wody.

Pęczak przełóż do miseczek, przykryj warstwą musu z pigwy. Całość polej odrobiną syropu klonowego. Można też posypać ulubionymi orzechami lub płatkami kokosowymi.

Notes

Chcesz dodać słodkości? Polej gotowe danie dodatkową porcją syropu klonowego.

 

pęczakpigwa
5 komentarzy
1
FacebookPinterestEmail

You may also like

Makaron z soczewicy z pachnącymi pomidorami

29 czerwca 2022

Wegański Migdałowy “Jogurt”

15 maja 2021

Hummus z Białej Fasoli i Rukoli

13 maja 2021

Wegański Eggnog

17 listopada 2020

Pomidorowy Makaron Ryżowy z Cieciorką

10 listopada 2020

Jaglanka z gorącymi morelami

13 października 2020

Buraki po burgundzku z zieloną soczewicą

16 lutego 2020

Pieczone Jabłka z Kremem Jaglanym i Różą

2 lutego 2020

Tarta z burakami i rozmarynem

16 grudnia 2019

Malinowo – Jabłkowa Nocna Owsianka z Granolą

24 października 2019

5 komentarzy

Mika z FoodCookLove 5 grudnia 2014 - 12:29

Mam pigwę, uwielbiam pęczak, zatem do przystępuję do dzieła 🙂

Reply
vea love green 5 grudnia 2014 - 16:00

yami!!!!!!!<3

Reply
Kinga Łucja 5 grudnia 2014 - 18:22

Smacznie 🙂

Reply
Anonimowy 3 sierpnia 2016 - 23:27

witam, czy byłaby taka możliwosc aby skomponowała Pani menu na drugie sniadanie do szkoły? Bardzo podobają mi się te wege/fit/zdrowe przepisy tylko, że nie wszystkie są praktyczne do jedzenia w szkole:) Pozdrawiam serdecznie:D

Reply
Blue Almonds 4 sierpnia 2016 - 10:14

Mam nawet taki pomysł :), jak tylko wrócę z urlopu to będę wymyślać i publikować :). Pozdrawiam serdecznie 🙂

Reply

Zostaw komentarz Anuluj odpowidź

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Zostańmy w kontakcie

Facebook Instagram

Moje autorskie książki

WEGEMANIA Magdalena Pieńkos Kuchnia Roślinna

Domowe przepisy Magdalena Pieńkos Niebieski Migdał

Książka_kuchnia weganska_Magdalena Pieńkos

Popularne przepisy

  • Owsianka z Siemieniem Lnianym na przemianę materii

  • Kiszona Czerwona Cebula z Ziołami Prowansalskimi

  • Namaczanie orzechów i nasion. Jak to robić?

  • Domowy Kwas Chlebowy

  • Cynamonowe Muffiny z Białej Fasoli

Facebook

Facebook

Ostanie wpisy

  • Makaron z soczewicy z pachnącymi pomidorami

    29 czerwca 2022
  • Żytni zakwas na Wegański Żurek

    12 kwietnia 2022

Newsletter

 Kto wie, może kiedyś otrzymasz ode mnie jakąś ciekawą wiadomość. Wszystko się może zdarzyć!

Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

NIE BĄDŹ SZARAKIEM | KIKOMO


Wracaj na górę