Niebieski Migdał | Zielony kolektyw
  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O mnie
    • Team “Niebieski Migdał”
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt

Niebieski Migdał | Zielony kolektyw

Zielony kolektyw

  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O mnie
    • Team “Niebieski Migdał”
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt
0
Kiszone i fermentowane

Kiszona Marchewka z Czosnkiem

by magda 31 października 2017
31 października 2017
Kiszona Marchewka z Czosnkiem

Kiszona marchewka z czosnkiem to doskonała podstawa do sałatek lub dodatek do kanapek czy wrapów. Kiszonki warto jeść szczególnie zimą, o czym trąbią wokół lekarze i dietetycy. Podnoszą odporność w okresie, gdy jesteśmy szczególnie narażeni na różnego rodzaju infekcje. Zawierają mało kalorii, za to całą masę witamin i minerałów. Są bogate w kwas mlekowy, który pomaga w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, a także regulują przemianę materii.

Kiszoną marchewką podaj skropioną oliwą i posypaną ulubionymi ziołami. Pysznie smakuje z prażonym sezamem czy słonecznikiem. Ja uwielbiam ją jako dodatek do kanapek i wrapów, szczególnie w postaci wstążek, są cieniutkę i delikatne.

 

Domowe przepisy Magdalena Pieńkos Niebieski Migdał#DobryFerment

Kiszona Marchewka z Czosnkiem

Drukuj
Porcja dla: 1-6 Czas przygotowania: 15 minut + kiszenie

Produkty

  • 4 spore marchewki
  • 3 do 4 ząbków czosnku
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • ok. 1 litra solanki | 1 litr wody + 1 łyżka soli

Wykonanie

  1. Marchewkę pokrój na wstążki, używając obieraczki do warzyw.
  2. Marchewkę pokrój na wstążki, używając obieraczki do warzyw.
  3. Do wyparzonego wcześniej słoika włóż marchewkę, przekładając ją czosnkiem, listkami i zielem.
  4. Przygotowaną solanką zalej marchewkę.
  5. Przyciśnij z wierzchu talerzykiem obciążonym kamieniem, tak, żeby marchewka była przykryta płynem.
  6. Odstawić w ciepłe miejsce (temperatura pokojowa) na ok. 5-6 dni. Długość kiszenia zależy od temperatury otoczenia.
  7. Gdy jest już odpowiednio ukiszona, należy zakończyć proces fermentacji. Słoik zakręć i wstawić do lodówki.

marchewka
0 komentarz
2
FacebookPinterestEmail

You may also like

Żytni zakwas na Wegański Żurek

12 kwietnia 2022

Kimchi tradycyjne, aczkolwiek wegańskie

21 listopada 2021

Kiszony Koper Włoski, czyli siejemy ferment zimą

25 kwietnia 2021

Kiszony Seler Naciowy

20 listopada 2020

Ogórki małosolne

6 czerwca 2020

Kiszona rzodkiewka z imbirem i syropem klonowym

6 maja 2020

Zakwas z buraków

12 grudnia 2019

Kiszone Zielone Pomidory

28 września 2019

Żywy Wegański Jogurt Kokosowy

1 lutego 2019

KOMBUCHA – jak zrobić?

26 czerwca 2018

Zostaw komentarz Anuluj odpowidź

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Zostańmy w kontakcie

Facebook Instagram

Moje autorskie książki

WEGEMANIA Magdalena Pieńkos Kuchnia Roślinna

Domowe przepisy Magdalena Pieńkos Niebieski Migdał

Książka_kuchnia weganska_Magdalena Pieńkos

Popularne przepisy

  • Owsianka z Siemieniem Lnianym na przemianę materii

  • Kiszona Czerwona Cebula z Ziołami Prowansalskimi

  • Namaczanie orzechów i nasion. Jak to robić?

  • Domowy Kwas Chlebowy

  • Cynamonowe Muffiny z Białej Fasoli

Facebook

Facebook

Ostanie wpisy

  • Makaron z soczewicy z pachnącymi pomidorami

    29 czerwca 2022
  • Żytni zakwas na Wegański Żurek

    12 kwietnia 2022

Newsletter

 Kto wie, może kiedyś otrzymasz ode mnie jakąś ciekawą wiadomość. Wszystko się może zdarzyć!

Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

NIE BĄDŹ SZARAKIEM | KIKOMO


Wracaj na górę